Un nou conflict de interese: firma soţilor Pistru a avut contracte şi cu CET Arad

by Florian Popa

Untitled-1În urmă cu o lună de zile, ziarul nostru făcea dezvăluiri despre conflictul de interese şi incompatibilitatea în care s-au aflat deputatul Eusebiu Pistru şi soţia acestuia, Geanina Pistru, consilier muni­cipal MC-L şi fost viceprimar al Aradului. Mai precis, firma celor doi a avut relaţii contractuale cu o societate subordonată CLM şi CJA, în perioada în care Eusebiu Pistru era vicepreşedinte la Consiliul ju­deţean, iar Geanina Pistru ocupa funcţia de viceprimar al Aradului, cazuri care sunt cercetate de către Agenţia Naţională de Integritate. La vremea respectivă, scriam despre faptul că ziarul nostru a solicitat şi altor societăţi subordonate CJA sau CLM să precizeze dacă au avut sau nu contracte cu SC Auto Technic SRL, firma soţilor Pistru. Iată că astăzi avem un nou caz de conflict de interese, SC Centrala Electrică de Termoficare Arad SA, societate aflată în subordinate CLM, având contracte cu Auto Technic SRL, firma soţilor Pistru.
Afaceri cu Compania de Transport
Pentru cei care nu-şi mai aduc aminte de cazul Pistru sau cei care nu au citit dezvăluirile noastre din urmă cu o lună, reamintim faptul că societatea Auto Technic SRL, deţinută de Eusebiu şi Geanina Pistru, a avut în ultimii ani mai multe contracte cu Compania de Transport Public Arad, societate la care sunt acţionari Consiliul Local Municipal Arad şi Consiliul Judeţean Arad.
Astfel, între Compania de Transport Public şi SC Auto Technic SRL s-a încheiat un contract de furnizare cu numărul 208/28.08.2012, „având ca obiect achi­ziţia unei autoutilitare carosate pentru intervenţii şi reparaţii tramvaie (autovehicul achiziţionat prin Programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional fiind utilizate un număr de trei vouchere)“. Maşina achiziţionată de CTP de la SC Auto Technic a costat 46.151,80 lei (10.033 Euro) şi este un Ford Transit Connect. În acea perioadă, Eusebiu Pistru s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate, fiind vicepreşedinte al Consiliului judeţean, instituţie care este acţionar la Compania de Transport Public.
Soţia deputatului Eusebiu Pistru, Geanina Pistru, s-a aflat şi ea în conflict de interese, având în vedere că, în perioada în care aceasta deţinea funcţia de viceprimar al Aradului, în mandatul 2008-2012, firma SC Auto Technic SRL a mai avut două contracte cu Compania de Transport Public Arad, deţinută de CLM şi CJA. Mai întâi, în 2011, SC Auto Technic SRL şi Compania de Transport Public SA Arad au încheiat contractul cu nr. 88/10.02.2011, având ca obiect reparaţii autovehicule marca „Ford“, contract în valoare de 787,55 lei.  Apoi, în anul 2012, între cele două societăţi s-a mai încheiat un contract, cu nr. 85/06.02.2012, tot pentru reparaţii, în valoare de 4.144,71 lei. Iar în acest an, între CTP şi firma soţilor Pistru s-a încheiat un nou contract, cu nr. 113/ 26.03.2013, având ca obiect tot reparaţii, valoarea fiind 2.047,65 lei.
Geanina Pistru, un nou conflict de interese
După Compania de Transport Public, a venit rândul celor de la CET Arad să ne dezvăluie afacerile pe care firma deţi­nută de soţii Pistru le au cu societăţi la care sunt acţionari CLM sau CJA. De data aceasta, avem de a face cu două autoturisme achiziţionate de către CET SA de la Auto Technic, una dintre ele fiind în perioada în care Geanina Pistru ocupa funcţia de viceprimar al Aradului.
Din adresa trimisă de conducerea CET SA aflăm că SC Auto Technic, firma deţinută de familia Pistru, a livrat două autoturisme către SC CET. „În anul 2006, în urma unei cereri de oferte conform legislaţiei în vigoare la data achiziţiei, s-a constatat de către comisia de evaluare că oferta pentru autoturismul FORD TRANZIT CONNECT TOURNEO SWB 1,8 TDCi 90 CP COMFORT la preţul de 16.630 euro (cu toate taxele incluse) prezenta preţul cel mai scăzut, şi în anul 2010 (n.r. când Geanina Pistru era viceprimar) s-a înche­iat contractul de vânzare cumpărare pentru autoutilitara FORD NEW TRANZIT SGL CAB 330 LWB 2.2 TDCi, 110 HP cu benă, la preţul de 13.350 euro fără TVA“, se arată în adresa primită de la SC CET Arad SA, adresă care arată conflictul de interese în care s-a aflat fostul viceprimar Geanina Pistru în anul 2010.
Abuzurile Primăriei continuă
În urmă cu o lună, scriam de faptul că cei de la Compania de Transport au achiziţionat de la firma soţilor Pistru un Ford Connect, iar maşini identice, ca marcă şi chiar culoare, vedem şi în curţile Primăriei Arad, CET-ului şi ale altor instituţii şi că aşteptăm şi de la acestea un răspuns vis-a-vis de acest subiect. Iată că cei de la CET Arad au confirmat că au astfel de ma­şini. Primăria Arad, însă, nu dă niciun răspuns, subordonaţii primarului Falcă tra­tând în continuare presa şi arădenii cu spatele. Probabil la comanda lui Gheorghe Falcă, fiindcă e greu de crezut că vreun funcţionar din Primăria Arad îşi permite de capul lui să ascundă infor­maţii publice faţă de presă, încălcând grav legea.
Nici Primăria Arad, nici SC TOP,  nici Gospodărirea Comunală, nici CET Hidrocarburi, societăţi subordonate CLM şi aflate la degetul mic al primarului Falcă, nu au catadicsit să ofere informaţii arădenilor despre afacerile pe care le au cu soţii Pistru. Ceea ce se întâmplă la Primăria Arad şi societăţile subordonate reprezintă un abuz grav, care sperăm că va fi cercetat de organele abilitate, fiindcă nu e posibil ca nişte funcţionari sau directori, la ordinul lui Falcă sau din proprie iniţiativă, să ascundă presei şi opiniei publice afacerile unor politicieni, protejându-i, practic, pe aceştia, în faţa legii.
Efortul oamenilor lui Falcă e însă în zadar, fiindcă Agenţia Naţională de Integritate cercetează deja acest caz, chiar ieri fiindu-ne solicitate oficial (din nou) acte cu privire la afacerile soţilor Pistru cu societăţile subordonate CLM şi CJA. Aşa că vă agitaţi degeaba să-i protejaţi pe… protejaţii lui Falcă.

Facebook Comments