Ștevia, planta care face miracole pentru sănătate

by Dana B.

Desi este o planta miraculoasa, întalnita primavara în majoritatea gospodariilor, putini dintre noi cunosc beneficiile steviei. Contine vitamine, minerale, proteine, fibre si antioxidanti, este saraca în calorii, combate pofta de dulciuri si regleaza nivelul de zahar din sange.

Planta cu zero calorii are beneficii nestiute, ce ne întineresc  organismul. Specialistii spun ca banala planta, cu gust dulce-acrisor, însoteste spanacul în misiunea de a ne curata si vindeca organismul de toate toxinele acumulate peste iarna. Stevia, gatita cel mai des în asociere cu orezul, este folosita la ciorbe, la sarmale de post, în asocierea cu carne sau alte legume, însa este de preferat sa se consume cruda, sub forma de salata, pentru a beneficia de valoarea integrala a nutrientilor.

Stevia are marea calitate de a proteja pancreasul, ficatul si colonul, împiedicand obezitatea. De asemenea, este un bun detoxifiant, întinerind organismul si eliminand surplusul de lichide din tesutul adipos. Vitaminele A, C si K, precum si mineralele potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc, continute de stevie, remineralizeaza organismul, prevenind instalarea asteniei de primavara. Contine, de asemenea,  antioxidantul kampferol, care este anticancerigen si reduce în special riscul de cancer pancreatic.

Stevia contine substante dulci (glicozide) care nu sunt metabolizate de organismul uman, fiind astfel eliminate fara ca vreo calorie sa fie absorbita. Este un aliment vegetal cu o impresionanta reputatie de vindecator pentru organism. Nu numai ca nu mareste nivelul zaharului din sange, ba chiar determina scaderea acestuia daca este prea mare.

Conform unui studiu al oamenilor de stiinta americani publicat în „Journal of Medicinal Plant Research”, s-a descoperit ca stevia actioneaza ca un diuretic natural, ajutand organismul sa scape de fluidele în exces, scade oboseala mentala si fizica, armonizeaza digestia, regleaza presiunea sangelui si ajuta la pierderea în greutate. Se spune ca pigmentii steviei au un puternic rol în reglarea greutatii corporale.

Pentru a obtine efectele dorite, se recomanda consumul a 70 gr. de frunze crude de stevie, sub forma de salata în care se pot  adauga putin ulei de masline si cativa stropi de lamaie. Este important ca înainte si dupa masa sa nu se consume fluide pentru ca lipsa lor favorizeaza digestia acestei plante.

Stevia are  si un puternic efect antibacterian. Potrivit unor studii realizate de japonezi, la scoala de Stomatologie din Hiroshima, stevia impiedica dezvoltarea bacteriilor dentare, lupta împotriva cariilor si a afectiunilor dentare.

Fiind un detoxifiant puternic, stevia stimuleaza tranzitul gastro-intestinal, ajuta la eliminarea reziduurilor alimentare, stimuleaza eliminarea bilei si favorizeaza digestia.. stevia are un continut bogat de fier si ajuta organismul sa se revigoreze si sa se mineralizeze, astfel încat sa scape de anemii.

Datorita pigmentilor, vitaminelor si mineralelor sale, stevia ajuta la întinerirea si revigorarea organismului si combate stresul oxidativ. De asemenea, prin continutul sau de vitamine si minerale, stevia stimuleaza sistemul imunitar.

Cei care au probleme cu tensiunea arteriala o pot  scadea band  2-3 cesti de ceai de stevie pe zi.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments