România are cel mai mic efectiv de porci din ultimii nouă ani

by Andreea Radu

Populația de porci din România a atins un minim istoric, la sfârșitul anului trecut la 3,4 milioane. Într-un interval de doi ani, numărul lor a scăzut cu 5%. Această scădere a producției de carne de porc nu a afectat doar cantitatea de carne disponibilă pe piață, dar a dus și la o creștere cu 21% a prețurilor în comparație cu cifrele din anul precedent, scrie b1tv.
Ultimele date provizorii ale Eurostat relevă că România, renumită pentru moștenirea sa de creștere a porcilor, a înregistrat o scădere consistentă a numărului de efective de porci. De anul trecut, au mai rămas doar 3,4 milioane de capete, ceea ce înseamnă o scădere cu 5,8% față de anul precedent.

România se află pe locul doi în UE pentru scăderea numărului de animale sacrificate

Populația actuală de porci din România nu a fost atât de scăzută din 2013, cu peste 5,1 milioane de porci în România la acea vreme. Primul focar de pestă porcină din 2017 a redus drastic numărul efectivelor cu 6,4%, față de reducerea cu 4,4% din 2016 față de anul precedent. Ca urmare, aproximativ un milion de porci au fost pierduți între 2017 și 2022.
România se află pe locul doi în UE pentru scăderea numărului de animale sacrificate, ceea ce indică tendința de scădere a pieței.
În ultimele luni ale anului 2022, populația de porci a UE a fost de 134 de milioane, o scădere cu 5% față de anul precedent. Majoritatea acestei scăderi poate fi atribuită circumstanțelor Germaniei și Danemarcei, ca al doilea și, respectiv, al patrulea producător de porci din UE. Scăderea efectivă a Germaniei cu 10% (2,4 milioane de porci) și a Danemarcei cu 12% (1,6 milioane de porci) au avut un impact semnificativ asupra cifrei generale.
Scăderea emisiilor din Germania a reprezentat 33% din scăderea totală din UE, în timp ce scăderea Danemarcei a reprezentat 22% din reducerea totală. Cele mai semnificative scăderi relative ale emisiilor au fost înregistrate în Bulgaria și Malta, ambele țări înregistrând o scădere de 26%.
O scădere generală a populațiilor de porci a fost raportată în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu peste trei milioane de porci. Singurele excepții au fost Italia, care a înregistrat o creștere impresionantă de 330 de mii de capete, echivalent cu 4% față de 2021, și Suedia, care a înregistrat o creștere modestă de 50 de mii de capete, sau 3%.

La poarta fermei din România, 100 de kilograme de carne de porc categoria S au avut prețul de 233,9 euro

În ultimii zece ani, a existat o scădere semnificativă a numărului de animale la toate speciile. Populația de capre a cunoscut cea mai puternică scădere, cu o scădere de -9 puncte indice din 2012 până în 2022. Inițial, populația de porci a fost o excepție de la această tendință, dar o scădere notabilă a fost observată și în ultimii doi ani.
Din 23 martie (ultime date), Comisia Europeană raportează că prețul mediu pentru o carcasă de porc de 100 kg este acum de 234,2 euro. Aceasta marchează o creștere de 5,1% față de luna precedentă și o creștere de 31,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. Între timp, prețul pentru carcasa de tip S este de 235,8 euro per 100 kg, reprezentând o creștere de 31,4% față de aceeași perioadă din 2021.
La poarta fermei din România, 100 de kilograme de carne de porc categoria S au avut prețul de 233,9 euro. Aceasta a fost o creștere cu 13,8% față de luna precedentă și cu 21,5% mai mare decât costul de anul trecut. În ciuda acestui fapt, prețul a scăzut cu 1% în comparație cu săptămâna precedentă.
Pentru a ilustra acest lucru, costul cărnii a crescut cu 52,8% în Franța față de anii precedenți, în timp ce în Suedia, acesta a crescut doar cu 16,8%.
În ultimul deceniu, a existat o scădere semnificativă a numărului de animale la toate speciile. Cea mai drastică scădere a avut loc în populația de capre, care a înregistrat o scădere de -9 puncte de indice din 2012 până în 2022. În ciuda faptului că a fost o excepție de la această tendință până în 2020, populația de porci a intrat de atunci în spirala descendentă, cu scăderi semnificative în ultimele două ani.

Facebook Comments