România are zilele acestea cele mai mari prețuri la energie din Europa

by Andreea Radu

România a avut în ultimele zile cele mai mari prețuri la energie din Europa pe piața bursieră spot. Față de săptămâna trecută, prețurile sunt aproape duble. Prețul mediu spot al energiei electrice cu livrare a fost joi de 504 lei/MWh sau circa 101 euro/MWh, cel mai mare din Europa și dublu față de Germania. Prețul de la noi este egal cu cel din Bulgaria și aproape egal cu cel din Grecia (100 euro/MWh).
Raluca Rusu, director în cadrul Monsson Trading, unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul energiei regenerabile din România, a explicat care sunt motivele. „Suntem decuplați de țările vecine din cauza unor probleme de frecvență. Anumite centrale nucleare sunt oprite, atât cea din Ungaria, cât și cea din Bulgaria sunt în mentenanță. Și vedem care este impactul energiei ieftine venite dinspre vest spre est. Vedem acum o creștere a prețului de 500 de lei (pe MWh – n.r.) în România, față de 300 de lei, cât aveam săptămâna trecută”, a arătat ea.
Rusu a mai spus că, peste un an, când în România vor fi în funcțiune capacități de energie regenerabilă comparabile cu țările din vestul Europei, vom avea prețuri mult mai mici decât cele pe care le vedem în momentul de față, scrie Hotnews.ro.

Facebook Comments