PNL propune creșterea taxelor și a impozitelor pentru acoperirea găurilor bugetare

by Florian Popa

PNL propune creșterea taxelor și a impozitelor pentru acoperirea uriașelor găuri bugetare. Astfel, d ela 1 septembrie ar putea crește accizele, la pachet cu eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din agricultură și din construcții.
Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România, a precizat că pentru anul viitor deficitul trebuie să scadă sub 3%, prin urmare coaliția va încerca să introducă măsuri mixte, bazate pe creșterea de taxe și pe eliminarea din facilități fiscale:
„Practic vedem că se merge pe o combinație între eliminarea anumitor facilități fiscale, aici mă refer la contribuțiile sociale, și la mărire de accize pentru produsele neesențiale sau care dăunează cumva sănătății, tot ce înseamnă zahăr, tutun, alcool. Mărindu-se prețul lor nu afectează coșul de consum. Nu vor fi majorate semnificativ și probabil că aceasta va fi prima iterație de majorare de taxe, urmând ca în perioada următoare și alte facilități să fie eliminate, astfel încât să arătăm Comisiei Europene că ținem la deficitul pe care ni l-am asumat și că luăm măsuri pentru a ne duce către ținta asumată. Pentru anul viitor deficitul bugetar trebuie să scadă sub 3% din PIB. Este o obligație asumată către Comisia Europeană iar dacă Comisia Europeană nu vede pași concreți în acest sens, există riscul să pierdem atât fondurile din PNRR, cât și fondurile de coeziune pe care le primim prin bugetul multianual al UE”.
Potrivit lui Adrian Codîrlașu, România trebuie să elimine toate facilitățile fiscale:
„Prin PNRR ne-am asumat să introducem o echitate fiscală, în sensul de a renunța la facilități. Atunci când este acordată unei anumite categorii prețul ei este plătit de restul. A fi un sistem echitabil înseamnă să avem pentru toți aceleași taxe. La aceleași venituri din muncă, indiferent de forma în care obținem acel venit să plătim aceleași taxe. Acum suntem o țară de speciali, atât pe partea de venituri, cei cu pensii speciale, cât și pe partea de taxare, prin lipsă de taxare pentru anumite categorii.
CASS reprezintă niște taxe pentru sănătate și dacă ne uităm la sistemul de sănătate actual este subfinanțat, are nevoie de investiții iar dacă sunt anumite categorii care nu plătesc aceste asigurări de sănătate practic nu asigurăm o parte din această finanțare iar categoriile care nu plătesc beneficiază de avantajele sistemului așa cum e =ste el. Echitabil ar fi ca toți să plătim, să asigurăm servicii publice de sănătate”.

Facebook Comments