Apa radioactivă de la Fukushima va fi deversată în Oceanul Pacific

by Florian Popa

Guvernul japonez vrea să înceapă din august eliberarea de apă radioactivă tratată de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, după ce a primit aprobarea din partea organismului de supraveghere nucleară al ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, a raportat Nikkei, scrie hotnews.ro.
Japonia a obținut marți aprobarea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru planul său de a deversa în ocean apă radioactivă tratată de la centrala Fukushima, distrusă de tsunami, în ciuda rezistenței acerbe din partea Beijingului și a unor localnici.
După o analiză de doi ani, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că planurile Japoniei sunt în concordanță cu standardele globale de siguranță și că vor avea „un impact radiologic neglijabil asupra oamenilor și asupra mediului”.
„Este o noapte foarte specială”, i-a spus șeful AIEA Rafael Grossi prim-ministrului Fumio Kishida înainte de a-i înmâna un dosar gros, albastru, care conține raportul final.
Ulterior, Grossi le-a spus reporterilor din Japonia, unde a fost întâmpinat de un grup mic de protestatari, că va încerca să atenueze îngrijorările persistente și că va staționa personalul AIEA la centrala din Fukushima pentru a monitoriza deversarea.
„Trebuie să recunoaștem că așa ceva nu s-a mai întâmplat înainte”, a spus el, adăugând că Japonia va avea ultimul cuvânt cu privire la deversare, care se va întinde pe o perioadă de 30 până la 40 de ani.
Guvernul japonez susține că procesul este sigur, deoarece a tratat apa – suficientă pentru a umple 500 de piscine de dimensiuni olimpice – folosită pentru a răci barele de combustibil ale fabricii de la Fukushima, după ce a fost avariată de cutremur și tsunami-ul care a urmat.
Japonia spune că apa a fost filtrată pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive, cu excepția tritiului, un izotop al hidrogenului care este greu de separat de apă. Apa tratată va fi diluată cu mult sub nivelurile maxime de tritiu aprobate la nivel internațional înainte de a fi eliberată în Pacific.
Într-o prezentare dată jurnaliştilor străini în China luna trecută, oficialii japonezi au spus că nivelurile de tritiu din apa tratată sunt mai mici decât cele găsite în apele uzate eliberate în mod regulat de centralele nucleare din întreaga lume, inclusiv în China.
China a declarat marți că comparația Japoniei a nivelurilor de tritiu din apa tratată și cea uzată a fost un „concept complet confuz și induce în eroare opinia publică”.

Facebook Comments