PASCA FARA UMPLUTURA DE BRANZA

by Paula Craciun

Ingrediente: 1 kg făină, 50 g drojdie, 1 pahar mare de lapte, 250 g ulei, 50 g unt topit, 8 ouă, 300 gr zahăr, 2 linguri smântână, 1 linguriță sare, un ou pentru uns.

Mod de preparare:

Cum se prepară una dintre cele mai gustoase mâncăruri tradiţionale de Paşte în Maramureş? Din făina cernută se prepară mai întâi maiaua. O parte din făină se opărește cu 3/4 pahar de lapte clocotit, se amestecă bine până se răcește, se adaugă drojdia dizolvată în restul de lapte ușor călduț. Se amestecă bine și se lasă să crească. În timp ce maiaua crește, se bat gălbenușurile pe marginea aragazului și se amestecă cu sare și zahăr până ce acestea se topesc fără să se încălzească prea tare compoziția. Se adaugă apoi două linguri de ulei, dar şi smântâna. După ce se amestecă bine, se adaugă albușurile bătute spumă și se pune totul peste maiaua crescută. Se amestecă ușor cu tot restul de făină și se începe frământatul care durează cam 1/2 ore, până ce coca nu se mai lipește de mâini. Se începe încorporatul uleiului amestecat cu untul călduț. Se netezește la sfârșit coca, se acoperă vasul și se lasă să crească.

O coca reușită crește în aproximativ 4 ore. Aluatul crescut se așează în forme unse, pregătite astfel: se iau bucăți de coca, bucăţi care, după aprecierea dumneavostră, ar umple formele cam ceva mai mult de jumătate. Se lucrează pe planșetă cu mâinile unse cu grăsime. Pentru ornament se pot face diverse împletituri, forme, în funcţie de imaginaţia gospodinei. Se coc la început la foc domol, iar, după 1/4 oră, la un foc potrivit. Se încearcă des aluatul, tocmai ca să nu stea mai mult de 3/4 oră în cuptor. Această pască e una dintre cele mai bune mâncăruri tradiţionale de Paşte în Maramureş.

Sursa: click.ro

Facebook Comments