LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA! ARMATA A ANUNȚAT CĂ A PRELUAT PUTEREA

by Dana B.

Update ora 13:50 Premierul turc Binali Yildirim a facut sambata la pranz o declaratie extrem de dura la adresa Statelor Unite. Yildirim a afirmat ca „orice tara care il adaposteste pe clericul Gulen nu poate fi un prieten al Turciei si va fi considerata in razboi cu Turcia”, potrivit Reuters.

Update ora 13:47  Echipa de fotbal Concordia Chiajna este în continuare blocată în Istanbul, potrivit paginii de Facebook a clubului, dar situația din oraș ”pare că revine la normal”.

Update ora 13:45 Un elicopter militar turc a aterizat sâmbătă la prânz pe aeroportul elen Alexandroupolis iar cei opt membri ai echipajului au solicitat azil politic, informează medii locale citate de EFE.

Sursa citată precizează că aparatul a intrat în spațiul aerian grec fără a solicita permis iar pilotul a invocat o defecțiune mecanică.

Potrivit mediilor elene, poliția i-a condus pe membrii echipajului elicopterului la poliția din Alexandroupolis, în nord-estul Greciei, aproape de frontiera cu Turcia.

Update ora 13:30 Tentativa de lovitură de stat militară din Turcia s-a soldat până în prezent cu 265 de morți și 1.440 de răniți, a anunțat sâmbătă în timpul unei conferințe de presă la Ankara premierul turc Binali Yildirim, transmite Reuters.

Update ora 11:28 Un ultim bilanț: 194 de morți

Update ora 10:30 Ambasadorul turc: cei care au încercat lovitura de stat- criminali

Update ora 10 Ultim bilanț: 90 de morți, 1.154 răniți și 1.563 arestări din cadrul personalului militar

Update  ora 01:33 Turcii au ieșit în stradă, la îndemnul președintelui Recep Erdogan

Update ora 01:14  Parlamentul Turciei, înconjurat de tancuri

Update ora 01:11 Alertă de călătorie de la MAE român

Update ora 01:10 Emisia televiziunii publice, suspendată

Update ora 01:07 Explozie violentă auzită la Ankara (AFP)

Update ora 01:00 Canalul public anunță proclamarea legii marțiale (comunicat al armatei)

Update ora 00:45 Președintele Erdogan este în siguranță, susține o sursă prezidențială

Update ora 00:28 Accesul la Facebook, Twitter și Youtube a fost restricționat în Turcia

Armata turcă informează că a preluat puterea în Turcia, pentru a proteja ordinea democratică şi drepturile omului, însă premierul turc vorbeşte despre o tentativă de lovitură de stat care este dejucată. O facţiune a armatei turce ar încerca o lovitură de stat, a afirmat prim-ministrul turc Binali Yildirim. Podurile de peste Bosfor, din Istanbul, sunt blocate de vehicule militare. Şeful Armatei ar fi fost luat ostatic, informează agenţia de stat Anadolu, iar comunicatul emis în numele Armatei nu ar fi fost autorizat de lanţul de comandă. Aeroportul din Istanbul este închis, iar, conform unor informaţii neconfirmate oficial, serviciile reţelelor de socializare Facebook, Twitter şi YouTube sunt blocate.

Premierul Binali Yildirim a anunţat că există o tentativă în sensul unei lovituri de stat militare. „Ar fi prea mult să o numim o lovitură de stat, dar a existat o tentativă de revoltă în cadrul armatei. Este vorba de o încercare de preluare a puterii în mod ilegal. Vom pedepsi drastic această tentativă”, a declarat Yildirim, citat de CNN Türk.

„Anumite persoane au întreprins o acţiune ilegală, în afara lanţului de comandă”, a mai declarat premierul.

În acelaşi timp, Armata turcă a emis un comunicat prin care anunţă că a preluat puterea, pentru a proteja ordinea democratică şi drepturile omului.

Textul emis de Armată mai informează că statul de drept rămâne o prioritate şi că relaţiile externe vor fi menţinute.

Comunicatul nu ar fi fost însă autorizat de comandanţii Armatei, susţine o sursă prezidenţială din Turcia, care arată că o facţiune a Armatei încearcă să preia controlul, informează The Guardian.

Există informaţii că mai mulţi militari sunt luaţi ostatici în Capitala Ankara, printre ei numărându-se şi şeful Armatei. S-au auzit focuri de armă în Ankara şi Istanbul, iar câteva avioane de luptă au zburat la altitudine foarte joasă.

Sursa: gandul.info

Facebook Comments