Adio, liberă circulație! Se reintroduc vizele pentru Marea Britanie

by Andreea Radu

Șoc total pentru sutele de mii de români din Marea Britanie. Noul ministru de interne a făcut un anunț cutremurător. Vrea să impună restricții la frontierele UK imediat pe 31 octombrie, când premierul Boris Johnson a anunțat că englezii vor ieși din Uniunea Europeană chiar dacă nu vor avea un acord de retragere.

Presa britanică anunță că libera circulație pentru membrii Uniunii Europene în Marea Britanie se va sfârși chiar din prima zi în care va intra în vigoare ieșirea din UE, respectiv pe 31 octombrie, chiar și fără un acord.

Ministrul Priti Patel este cel care insistă pentru acest plan, mai spun sursele The Independent. Până acum, miniștrii au încercat să amâne această problemă a liberei circulații până la găsirea unei soluții concrete, însă proiectul de lege a rămas blocat în Camera Comunelor.

Liberal-democrații au condamnat această accelerare a procesului, despre care au spus că este brutală și au avertizat că Patel este complet detașat de realitate. Oficiali ai ministerului britanic de Interne au fost trimiși la Singapore pentru a copia de acolo metodologia, ministrul Patel fiind convins că aceasta se va putea implementa rapid și în UK.

Guvernul de la Londra a mai făcut duminică un pas către un Brexit fără acord – dacă UE nu acceptă renegocierea documentului convenit cu fostul premier Theresa May şi respins de legislativul britanic.

Ministrul pentru Brexit, Steve Barclay, a semnat abrogarea Actului privind Legile Comunităţii Europene din 1972, în baza căruia Regatul Unit a aderat atunci la Comunitatea Economică Europeană. Abrogarea va fi efectivă începând cu 31 octombrie.

Sursa: capital.ro

Facebook Comments