CURTEA DE CONTURI ACUZA: LUCRARILE LA CANALIZARE AU FOST SUPLIMENTATE DE PRIMARIE CU 63 DE MILIOANE DE LEI

by Cosmin Mihuta

Curtea de Conturi Arad a finalizat, zilele trecute, un control la Primăria Arad. Conform Raportului de Control nr. 650 din 29.04.2014, Primăria municipiului Arad a plătit mai mult cu 63 de milioane de lei (adică peste 14 milioane de euro), pentru lucrările efectuate din fonduri de la Banca Mondială. Este vorba despre contractul cu privire la canalizarea în Gai, Bujac şi Sânicolau Mic, finanţat din fonduri de la Banca Mondială, contract despre care Gheorghe Falcă spunea că nu ne costă nimic, ratele fiind suportate de Guvern, când de fapt aflăm că de la buget au mers sume de ordinul zecilor de milioane de lei. Dar să vedem cu s-a ajuns ca bugetul local să suporte sume importante pentru nişte lucrări despre care ni s-a spus că vor costa mult mai puţin.

Colegul de duplex, beneficiarul majorărilor

Licitaţiile pentru realizarea canalizărilor din Gai, Bujac şi Sânicolau Mic., finanţate printr-un împrumut luat de la Banca Mondială, au fost câştigate de un consorţii formate din mai multe firme, printre care şi Amarad, reprezentată de vecinul primarului Falcă. În 2008, presa scria despre faptul că aceste firme au oferit un preţ suspect de mic, reuşind astfel să câştige licitaţiile. Motiv pentru care, la acea dată se specula faptul că, după o schemă deja clasică, sumele acordate acestor investiţii vor creşte, motivându-se tot felul de lucrări suplimentare. De altfel, oferta mică a câştigătorilor a atras atenţia celor de la Banca Mondială care, la semnarea contractelor, în 15 martie 2008, atrăgeau atenţia că vor fi cu ochii în patru, pe parcursul lucrărilor. Doina Visa, reprezentantul Băncii Mondiale, le-a atras atenţia firmelor care au câştigat licitaţiile că „dacă aţi licitat cele mai mici preţuri  doar în speranţa că va creste valoarea proiectului pe parcursul lucrării, v-aţi înşelat. Misiunea băncii e de acum aceea de a superviza realizarea lucrării, aşa că orice plată va fi verificata de noi”.

Cum au verificat cei de la Banca Mondială, e greu de spus, cert e că pentru aceste lucrări, sumele iniţiale erau de 249 de milioane de lei, iar la final s-a ajuns la 312 milioane de lei, sumele suplimentare primite de firme, printre care şi cea a colegului de duplex al primarului, fiind de nu mai puţin de 63 de milioane de lei, adică vreo 14 milioane şi ceva de euro. O sumă enormă, suportată de la bugetul local, din banii cetăţenilor din Arad, pentru care cineva ar trebui să răspundă, având în vedere faptul că suma iniţială a fost majorată cu peste 25 la sută.

Întârzieri şi şmecherii cu TVA şi preţuri la materiale

Cum s-a ajuns la această majorare enormă a sumelor destinate canalizării din cele trei cartiere ? Foarte simplu. Ne explică cei de la Curtea de Conturi. Pe de o parte, „în urma unor modificări ale specificaţiilor tehnico-economice, în baza ordinelor de variaţie (note de comandă suplimentară)“, iar pe de altă parte, „prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor faţă de cel stabilit prin contract, a determinat şi calcularea actualizată a materialelor, potrivit contractelor, astfel că au rezultat şi alte cheltuieli suplimentare achitate furnizorilor de investiţii“. Cu alte cuvinte, firmele au licitat un preţ, ca apoi să găsească tot felul de lucrări suplimentare, pentru care să mai încaseze bani în plus.

De exemplu, în cartierul Gai, lucrările la canalizare trebuiau finalizate în 15.10.2010, termen prelungit până la 30.11.2011. Nu punem la socoteală că nici astăzi nu e funcţională canalizarea. În Bujac, de la 08.10.2010, termenul s-a prelungit până la 29.06.2011, iar pentru Sânicolau Mic, 27.09.2010 a devenit 05.07.2011.

În plus faţă de majorările de preţuri la materiale şi lucrări suplimentare, firmele au mai încasat bani mai mulţi şi datorită faptului că, pentru lucrările efectuate după data de 01.07.2010, TVA a fost majorat de la 19 la 24 la sută. Astfel că, s-a plătit în plus „doar“ 2,8 milioane de lei. E drept, o parte din sumă a fost recuperată de la constructori, prin penalităţi de întârziere, însă nu toată suma. Nu mai vorbim de faptul că şi cei de la consultanţă au primit mai mult cu 1,8 milioane de lei, fiindcă, nu-i aşa, oamenii au lucrat mai mult, nefiind efectuate lucrările la timp.

Toate aceste lucruri au fost constatate de Curtea de Conturi în grădina primarului Gheorghe Falcă, cel care este un mare specialist în lucrări, în teorie, atunci când acuză că nu se termină la timp pasajele, dar vedem că în practică lucrurile sunt exact pe dos. Iar pe lângă că lucrările întârzie cu anii, că sunt prost executate, mai ales în Gai, administraţia Falcă plăteşte şi 14 milioane de euro suplimentar faţă de ofertele iniţiale suspect de mici. O combinaţie pe care cei de la Banca Mondială au mirosit-o din 2008 şi pe care, iată, cei de la Curtea de Conturi o constată în 2014. Poate organele abilitate vor intreveni şi ele, să vadă ce e cu aceste sume exorbitante plătite în plus. Dacă nu acum, poate din noiembrie încolo.

 

cosmin.mihuta@livearad.ro

 

 

 

 

Facebook Comments