WEEKEND ROMÂNESC ÎN UNGARIA

by Dana B.
În perioada 9-11 septembrie 2016, comunitatea românească din Ungaria a petrecut momente deosebite. Trei evenimente importante s-au întâmplat în acest sfârșit de săptămână: „Festivalul Castraveților la Micherechi”, inaugurarea „Monumentului Strămoșilor ” la Micherechi, precum și „Festivalului Gastronomic Românesc pe Ţară”. La toate aceste momente a participat dl. Petre Guran, secretar de stat la Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutundeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a României. Domnia s a fost însoțit la aceste manifestări de către dl. Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta și dl. Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula.
            Alături de oficialii români, la manifestări au participat oficialităţi maghiare, precum Robert Gajda, șeful Oficiului Guvernamental (prefectura) Bekes, Josef Kovacs, deputat în Parlamentul Ungariei, Peter Tolnai, vicepreședintele Consiliului Județean Bekes s.a.
În cea mai importantă comunitate românească din Ungaria, Micherechi (Mehkerek), unde din anul 2014 consiliul local s-a transformat în urma alegerilor în autoguvernare românească, s-au desfăşurat în zilele de 9-10 septemebrie, Festivalul Castraveţilor, în organizarea Primăriei din Micherechi, care a ajuns la cea de a XIV-a ediţie. Românii din Micherechi sunt renumiţi în Ungaria, dar şi în România, prin dansurile lor tradiţionale, dar şi prin legumele cultivate aici. La ceremonia de deschidere, pe lângă oficialii români menţionaţi deja, au participat și Margareta Tat, primarul localităţii Micherechi, Berthold Netea, viceprimar, conducători de autoguvernări româneşti din diverse localităţi din Ungaria etc. În deschiderea manifestărilor au luat cuvântul primarul Margareta Tat şi secretarul de stat Petre Guran. În cele două zile ale festivalului, au fost oferite programe artistice de către de copiii de la Grădiniţa şi Şcoala Generală din Micherechi, de către artişti locali, dar şi din România şi alte localităţi din Ungaria. Prin sprijinul DPRRP, românii din Micherechi și oaspeții lor, au putut asista la două recitaluri de excepție, susținute de către artiștii români Nicolae Furdui-Iancu și Angela Rusu.
Sâmbătă, 10 septembrie 2016, în organizarea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU) şi a Centrului de Documentare şi Informare al ATRU, la Centrul Cultural Românesc din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, a avut loc cea de-a XII-a ediţie a „Festivalului Gastronomic Românesc pe Ţară”.
La ediţia din acest an, au participat 37 de echipe, care au prezentat publicului şi juriului diverse tipuri de mâncăruri. La festival au participat conducătorii instituţiilor organizatoare, reprezentanţi ai autoguvernărilor româneşti din Ungaria, profesori şi elevi de la şcoli în care învaţă copiii românilor din Ungaria, dar şi oaspeţi români din jud. Arad, Bihor şi Timiş. Atmosfera a fost întreţinută de o formaţie venită din România, de la Vărșand (jud. Arad).
La data de 11 septembrie 2016 la Micherechi a fost sărbătorit hramul bisericii ortodoxe române din această localitate şi cu acest prilej a fost sfinţită şi o troiţă din marmură, amplasată în parcul din faţa bisericii, denumită în mod simbolic „Monumentul Strămoşilor”.
Monumentul omagiază pe primii trei preoţi ai acestei localităţi: Pr. Ioan Bordașiu (1773-1800), Pr. Simeon Bordașiu (1800-1827) și Pr. Teodor Bordașiu (1827-1847), respectiv cantorul Gliga Bordașiu. Troița din marmură a fost donată de către  Nicolae Bordașiu de la biserica „Sfântul Silvestru”, din Arhiepiscopia Bucureștilor, în vârstă 92 de ani, care este un urmaș al preoților de odinioară din Micherechi.
Ceremonia religioasă a început în locaşul de cult cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către PS Siluan, episcopul Bisericii ortodoxe române din Ungaria (EORU)  şi PS Episcop Galaction, episcop al  Alexandriei și Teleormanului, înconjuraţi de către un sobor de preoţi şi diaconi din Ungaria şi România. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral „Theoforos” al arhiepiscopiei Timişoarei, condus de prof. Ionuț Ardelean.  După Sfânta Liturghie a urmat sfințirea de către cei doi ierarhi a „Monumentului Strămoșilor”, donat de către preotul Nicolae Bordaşiu,  ridicat din marmură masivă, în parcul din fața bisericii. Cu acest prilej primarul Margareta Tat și secretarul de stat Petre Guran au rostit cuvinte de elogiere a acestui eveniment. La rândul său, preotul Bordașiu a mulţumit tuturor acelora care l-au ajuta în realizarea acestui deziderat. Despre începuturile Parohiei Ortodoxe Românești din Micherechi și în special despre cei trei preoți cărora le-a fost închinat monumentul, a vorbit muzeograful Emilia Martin, de la muzeul judeţean Bekes.
 Manifestarea a continuat cu un program artistic, prezentat de către dansatorii din Micherechi, și de fanfara din localitatea Șinca Nouă (jud. Braşov). Sărbătoarea s-a încheiat cu o recepţie, oferită oaspeților prin sprijinul consiliului parohial și al primăriei din Micherechi.
Facebook Comments