Vezi care sunt factorii care favorizează crizele de astm

by Dana B.
Astmul este o boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii si poate aparea la persoanele care au o predispozitie genetica, in prezenta unor factori cauzali (alergenii). Desi prescris in astfel de cazuri, tratamentul cu cortizon implica si riscuri mari pentru sanatate, mai ales in cazul copiilor. De asemenea, emotiile pot agrava astmul.

In general, ereditatea are un rol esential in aparitia astmului. “Vorbim despre o afectiune cronica, astfel ca pacientul va avea toata viata astm, insa exista mai multe trepte de severitate ale bolii. Sunt pacienti care prezinta simptome zilnic, altii care pentru perioade lungi ( poate ani) de timp, sunt asimptomatici. De aceea este foarte important ca pacientul sa fie corect informat in legatura cu boala sau sa stie sa o gestioneze corect. Nu exista tratament care sa vindece astmul, insa exista tratament care il controleaza complet, astfel incat astmaticul poate duce o viata normala”, precizeaza medicul  pneumolog Alina Stancu, de la clinica Medlife, pentru Gandul.

Afectiunea este cauzata de o combinatie de factori genetici si de mediu. “Putem aminti aici: acarienii prezenti in praful de casa, animalele de casa: caini, pisici, rozatoare, anumiti gandaci, fungi (mucegaiurile), polenuri, medicamente.

Exista de asemenea o serie de factori care pot declansa sau agrava astmul: infectiile respiratorii, efortul fizic, emotiile extreme, alte boli preexistente: sinuzite cronice, polipoza nazala, refluxul gastroesofagian”, mai spune dr. Stancu.

Tratamentul se impune in momentul in care boala este diagnosticata. “in functie de treapta de severitate a bolii, medicul stabileste daca pacientul are nevoie de tratament continuu (tratament de fond) sau daca poate sa ia medicatie la nevoie (doar atunci cand face crize, daca acestea sunt rare).

De obicei, pacientii au un istoric sugestiv, prezinta crize de sufocare, suierat la respiratie, tuse seaca sau slab productiva, presiune toracica, manifestari zilnice sau cu caracter intermitent, care pot face legatura intre aparitia simptomelor (a crizelor) si anumiti factori de mediu. Este nevoie de un examen clinic corect si efectuarea obligatorie a unei spirometrii, care poate fi efectuata incepand cu varsta de 5 ani”, subliniaza dr. Alina Stancu.

Terapia cu corticosteroizi constituie tratamentul primordial in astmul persistent, indiferent de severitate. “in majoritatea cazurilor de astm, aceste medicamente sunt folosite pe cale inhalatorie. in general, efectele adverse importante apar in urma administrarii indelungate (luni-ani) de corticosteroizi pe cale sistemica (CS sistemici- administrarea sub forma de comprimate sau injectabil), situatie extrem de rar intalnita in astm. Dintre efectele adverse putem mentiona: obezitatea, osteoporoza, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, cataracta. Se recomanda administrarea cu precautie a tratamentului la pacientii care au aceste afectiuni cronice. Atunci cand administrarea de CS sistemici se produce in cure scurte, chiar si repetate (in crize severe), efectele adverse sunt incomparabil mai mici.

La doze mari de tratament, necesare controlului astmului sever, putem intalni o usoara intarziere a cresterii in inaltime la copii,  osteoporoza la persoanele in varsta ( risc mai crescut la femeile care asociaza si alti factori de risc). De asemenea, mai putem aminti aici posibilele efecte aderse locale: candidoza orofaringiana, disfonie ( raguseala), care pot fi prevenite printr-o administrare corecta a medicatiei, inhalare profunda si clatirea cu apa a gurii si gargara, imediat dupa administrare”, precizeaza medicul pneumolog Alina Stanca  pentru Gandul.

Imunoterapia cu monoalergen poate fi recomandata de catre medicul alergolog pentru anumite tipuri de alergii ( polenuri, fungi, acarieni). “Tratamentul consta in administrarea unor doze de alergen pe o durata de cateva luni,  prin asta urmarindu-se desensibilizarea progresiva, adica cresterea tolerantei organismului la alergenul respectiv si diminuarea simptomelor”, concluzioneaza dr. Alina Stanca pentru Gandul.

 

Sursa: gandul.info

Facebook Comments