La doar 18 ani, scrie istorie pentru tirul arădean: pistolarul Luca Joldea este vicecampion european de juniori!

by Sorin Haut

Performanță de excepție obținută în această seară de pistolarul de la CSM Arad, Luca Joldea (18 ani, elev la Colegiul Economic din Arad), care a devenit vicecampion european de juniori în proba de pistol aer comprimat, 10 metri (probă olimpică la nivel de seniori)! Totul s-a întâmplat la Campionatele Europene de tir de la Tallinn, unde sportivul pregătit de antrenorul Gheorghe Pop, prezent și el în Estonia, a reușit să obțină cea mai bună performanță de până acum a carierei. Luca mai are și o medalie de bronz mondial în 2021, în proba de dublu mixt, tot la juniori, alături de Daria Haristiade, plus un argint european în 2022 la Grand Prix-ul de juniori în proba de pistol liber, 50 de metri, în cadrul Campionatelor Europene de glonț de la Wroclaw (Polonia). Pistolarul CSM-ului a tras în proba de aer comprimat a juniorilor și la Europenele de anul trecut de la Hamar (Norvegia), clasându-se pe locul 12, cu 565 de puncte. Așadar, putem spune că un băiat scrie istorie chiar de Ziua…Femeii, făcându-le un cadou superb părinților săi, cărora ne-a mărturisit că le dedică medalia. „A fost o probă dificilă, dar am început bine în calificări, în finala de 8 m-am clasat pe locul 1, am avut chiar un avans de trei puncte la un moment dat, dar pe final italianul s-a mai apropiat. În meciul pentru aur am condus și acolo, au fost și puține emoții, dar eu zic că am tras bine, am fost foarte aproape de titlul european, scorul a fost 16-12 în finala pentru aur. Mă mulțumește rezultatul și țin să dedic medalia părinților mei și tuturor celor mă susțin!”, ne-a declarat la doar câteva minute după finală proaspătul vicecampion european de juniori, Luca Joldea, completat de antrenorul său de la CSM Arad, Gheorghe Pop: „A fost bine, cifre bune și un parcurs pozitiv pentru Luca, este cel mai bun rezultat al său și până la urmă al tirului arădean din ultimii ani. Mai are acel bronz mondial la mixt, cu Daria, dar la individual este performanța numărul 1, a fost foarte aproape de titlul european, practic la două focuri, ne luăm revanșa la ediția viitoare!”

Într-o probă cu 60 de sportivi, a fost primul în finala de 8 și la doar câteva focuri de aur! „Sunt mulțumit, dedic medalia părinților și celor care mă susțin!”

Performanța obținută de Luca Joldea este extraordinară, în condițiile în care în această probă au concurat, în calificări, cei mai buni 60 de sportivi juniori europeni. Este cu siguranță performanța începutului de an în sportul arădean, o imagine din păcate tot mai rară cu sportivi din orașul nostru pe podiumurile marilor competiții continentale. În primă fază, pistolarul arădean a ocupat locul doi în calificări, cu 572 de puncte, după germanul Noal Elias Mauler, 577 de puncte, dar în fața turcului Adnan Efe Ucar, 570 de puncte și a italianului Matteo Mastrovalerio, tot 570 de puncte, cel din urmă fiind noul campion european. În finală s-au calificat cei mai buni 8 trăgători, iar dacă s-ar fi tras linie după ultimul act, Luca Joldea ar fi fost campion, el clasându-se pe primul loc în finala de 8, cu 248 de puncte, urmat de italianul Mastrovalerio, 247,6 și un alt italian, Gabriele Aldo Villani, 243,4 puncte! Conform regulamentului, s-a dat finală pentru aur între primii doi clasați, Joldea și Mastrovalerio, iar italianul s-a impus la limită, 16-12, cucerind medalia de aur. Luca a condus cu 4-0, 6-4, 12-8, dar la ultimele serii de focuri italianul a fost mai puternic mental, a egalat şi a preluat conducerea, câştigând în final cu 16-12.

De 20 de ani nu a mai obținut tirul arădean la nivel de pistol o astfel de performanță

Medalia de bronz a revenit italianului Gabriele Aldo Vilani, iar pe locul patru s-a clasat germanul Noah Elias Mauer. Laura Ilie, triplă campioană europeană, la individual (2019, 2020) şi pe echipe (2019), Roxana Sidi, Adriana Teodorescu, toate la puşcă, Daria Haristiade (pistol), Andrei Vlad (pistol), Andrei Rizea (pistol) şi Luca Joldea (pistol), singurul care trage în competiţia juniorilor, fac parte din lotul României care ne reprezintă la Tallinn. Antrenorii care îi însoţesc pe sportivi sunt Olimpiu Marin, Peter Sidi, Ştefan Olteanu, Daniela Cohanciuc și Gheorghe Pop. Vă reamintim că Federația Română de Tir Sportiv este condusă de Lucia Mihalache, fosta taleristă de mare succes a României, care în prezent este și director al CSM Arad. Din 2003, adică de exact 20 de ani, nu a mai obținut tirul arădean la nivel de pistol un rezultat atât de bun pe plan internațional, atunci când Marius Cenădan, antrenat de Monica Toth, devenea tot vicecampion european de juniori la pistol viteză.

 

 

 

Facebook Comments