TRIST, DAR ADEVARAT: PRIMARIA PUTEA SA CUMPERE TRAMVAIELE NOI PE FONDURI EUROPENE

by Cosmin Mihuta

Primăria municipiului Arad ar fi putut să cumpere tramvaie moderne prin accesarea de fonduri europene, în loc să se fi împrumutat cu 13 milioane de euro, așa cum a făcut anul trecut. Noi am spus-o de multă vreme, dar cine să audă. Iată că, pe Programul Operațional Regional 2014-2020 primăriile pot atrage fonduri nerambursabile pentru diferite investiții, printre care și cele legate de transportul în comun, inclusiv pentru reabilitarea unor linii de tramvai sau pentru achiziția de tramvaie. De ce nu a dorit Primăria să acceseze aceste fonduri nerambursabile, preferând să ne îngroape în datorii de 13 milioane de lei ? De ce nu a dorit Primăria să achiziționeze cele șase tramvaie noi cu banii europeni și a preferat un împrumut păgubos pentru Arad ? Răspunsul nu poate fi decât unul singur: cu fonduri europene nu e de joacă, licitațiile se desfășoară după reguli bine stabilite, prin SEAP, organismele europene sunt cu ochii pe modul în care se cheltuie banul public, pe calitatea produselor, serviciilor, lucrărilor achiziționate din bani europeni. Pe când la un împrumut, pe cei de la bancă îi doare fix în cont cum cheltui banii, cum organizezi licitați, ce calitate au serviciile. Ei, oricum își iau banii, cu dobândă cu tot.

Deputatul Flavius Măduţa a atras, luni, atenţia administraţiei locale, printr-un comunicat de presă, asupra oportunităţii accesării de fonduri europene, pe domenii care pot rezolva probleme importante ale comunităţii locale. Probabil, va rămâne cu atenționarea, fiindcă afacerile nu se fac pe fonduri europene. Mai ales la Primăria Arad. „Intrăm într-o nouă fază în ceea ce priveşte fondurile europene. De această dată, România va avea pentru dezvoltare urbană de trei ori mai mulţi bani la dispoziţie din partea forurilor europene, prin POR 2014-2020. Ghidul solicitantului este public şi sper că este studiat cu mare atenţie de autorităţile locale, în special de către cele din municipiul Arad. Este important să profităm de aceste fonduri, mai ales că până acum, s-au făcut o serie de investiţii din împrumuturi, deşi puteau fi realizate din fonduri europene. Mă gândesc aici la achiziţia de tramvaie, de exemplu. Primăria Arad poate accesa fonduri pentru a reabilita drumurile din cartiere, liniile de tramvai din Micălaca, achiziția de tramvaie noi, terenuri de sport, zone de agrement în cartiere, continuarea realizării de piste pentru biciclişti, reabilitarea unor școli sau grădinițe în măsura în care acestea funcționează în clădiri cu probleme. POR favorizează reconversia unor terenuri abandonate, care pot primi o nouă utilizare, reabilitarea zonelor verzi, în special cele verzi de mici dimensiuni, piaţete şi scuaruri, inclusiv micile parcuri din jurul blocurilor. Aici este o oportunitate pentru înfrumuseţarea cartierelor din Arad, care abundă în astfel de spaţii. Sunt terenuri de sport în care se poate investi, pentru a fi redate sportului de performanţă şi sportului de masă. În ceea ce priveşte infrastructura de educaţie, se pot accesa bani pentru reabilitarea sau construcţia unor creșe, grădinițe, licee tehnologice, școli profesionale și tehnice. Este o zonă în care Aradul trebuie să investească, mai ales că unele şcoli funcţionează în clădiri retrocedate, în care nu se poate investi. De asemenea, se poate investi în lucrări de reabilitare termică a unor imobile, de data aceasta şi în clădirile publice. Tot prin fonduri europene, se pot atrage bani pentru reabilitarea faţadelor, ceea ce ar schimba în bine aspectul centrului oraşului Arad, un patrimoniu de care trebuie să avem grijă. Sigur, atunci când vorbim despre fonduri europene, vorbim despre un mediu concurenţial şi despre utilizarea corectă şi transparentă a banilor publici. În această zonă există toleranţă zero faţă de corupţie, dar sper ca administraţia locală să facă faţă acestor exigenţe. Trebuie să ne uităm la exemplul altor comunităţi, care au folosit mai eficient fondurile europene pentru a-şi rezolva problemele fundamentale. Mă gândesc de exemplu la Oradea, care a accesat bani europeni pentru un nou CET şi pentru reabilitarea reţelelor de transport a energiei termice către populaţie”, a declarat deputatul PSD Flavius Măduţa.

Câte dintre aceste obiective vor fi realizate, e greu de spus. Tindem mai degrabă să credem că, pentru achiziția de tramvaie, de exemplu, vom recurge la un nou împrumut. Prietenii știu de ce.

 

cosmin.mihuta@livearad.ro

Facebook Comments