Reguli noi pentru cei care își închiriază proprietățile prin intermediul platformelor online

by Andreea Radu

Comisia Europeană vrea mai multă transparenţă pe platformele online de închiriere a proprietăților, nu doar asupra tranzacţiilor făcute, ci şi a numărului de turişti care apelează la această formă de cazare. Astfel, fiecare locuinţă va avea un număr unic de înregistrare şi lunar vor trebui raportate informaţii despre plăţile făcute. Experţii în fiscalitate spun că asta va duce la creşterea tarifelor, care în prezent sunt cu mult sub piaţa hotelieră.
Închiriatul pe termen scurt chiar şi a unei garsoniere a devenit o afacere tot mai profitabilă pentru românii care au mai multe proprietăţi. De exemplu, proprietarii care îşi închiriază locuinţa pe termen scurt câştigă într-o săptămână aproape echivalentul unei chirii lunare. Potenţialii clienţi sunt atraşi de ofertele postate pe platformele online de închiriere.
Însă nu toţi o fac legal. Sunt şi proprietari care nu plătesc taxele şi nu declară numărul persoanelor pe care le cazează. De câştigat au şi turiştii din astfel de situaţii. Comisia Europeană vrea mai multă transparenţă şi va obliga platformele online să ofere autorităților informații despre toate unitățile închiriate. În plus, fiecare unitate de cazare listată va avea un număr unic de înregistrare.
Veronica Duţu, consultant fiscal: Statele membre vor avea posibilitatea de a cere date privind veniturile realizate din închiriere, ceea ce va facilita în această situație o mai bună colectare a taxelor și impozitelor.
Autorităţile vor avea şi o statistică mai apropiată de realitatea numărului de turişti. În prezent, sunt luaţi în evidenţa oficială, cel puţin în România, doar cei raportaţi de hoteluri şi pensiuni.
Gabriel Aftenie – director de Centru de Informare Turistică, Bucureşti: Nu avem o trasabilitate să vedem dacă acel proprietar a plătit impozite. Nu se ştie dacă gazda sau co-gazda plăteşte la negru sau la alb. Sunt multe lucruri care trebuie să fie rezolvate, în România unde avem un aparat de control de aproximativ 10 persoane care sunt în aparatul ministerului care verifică astfel de informații.
Fiecare stat membru trebuie să aplice directiva europeană până în luna mai 2026. Numai în Bucureşti, pe cele două mari platforme online de închirieri pe termen scurt sunt înregistrare peste 3.000 de apartamente care pot fi închiriate pentru un city-break.

Facebook Comments