SE DA STARTUL PRIMEI EDITII A FESTIVALULUI DE MUZICA CONTEMPORANA

by Paula Craciun

Seara zilei de 19 martie va marca debutul ediției cu numărul I a celui mai proaspăt festival arădean – Festivalul de Muzică Contemporană. „Muzica nouă dislocă anumite laturi pe care distincţia şi specificul muzicii clasice, altfel, contează. Va trebui să fim de acord cu teza potrivit căreia opera muzicală contemporană rezidă în sunetul concret al muzicii, în emisia sonoră care se desfăşoară în aer şi care împărtăşeşte o natură aeriană. În joc va sta o experienţă auditivă. Nici partitura şi nici instrumentele nu sunt ceea ce se ascultă, ci numai, exclusiv, sunetul muzicii. ” – dr. Alin Văcean, managerul Filaemonicii de Stat Arad.
Programul primei seri a festivalului este conceput de maestrul Roberto Salvalaio, cel care a selectat lucrări semnate Arnold Schönberg, Cornel Țăranu, Alexander Arutiunian și Gyorgy Ligeti. „A deschide un festival de muzică modernă şi contemporană fără a face referire la cea de a doua Şcoală vieneză ar constitui o eroare impardonabilă, datorită faptului că acest curent a dat naştere acelei mişcări de reînnoire a limbajului muzical, care de secole a fost profund legat de sistemul tonal.”, este argumentul maestrului Roberto Salvalaio, în privința alegerii făcute. Drept urmare, după Verklärte Nacht, op.4 care, chiar dacă utilizează încă structura tonală, o modelează într-un mod care o eliberează de canoanele tradiţionale, vine rândul unei lucrări semnate Cornel Țăranu: Siciliana Blues ultima dintr-un şir de lucrări concertante pentru pian şi orchestră în care compozitorul a atribuit pianului fie un rol solistic, fie l-a introdus în ansamblul orchestral, singur sau împreună cu alte instrumente. Unul dintre cei mai importanţi compozitori armeni ai generaţiei de după Aram Haceaturian, Alexander Arutiunian (1920 – 2012), cel al cărui stil componistic este similar predecesorului său şi se remarcă prin culorile exotice, trimiterile sale la limbajul popular dar şi liniile melodice extrem de atrăgătoare, şi-a câştigat universala popularitate datorită Concertului său pentru trompetă şi orchestră – cea de a treia lucrare a serii.
Finalul primului concert din cadrul Festivalului de Muzică Contemporană va prezenta Concertul românesc, semnat de unul dintre compozitorii de avangardă ai secolului XX, dar şi una dintre personalităţile cele mai inovatoare şi influente în ceea ce priveşte limbajul muzical al timpului – Gyorgy Ligeti.
E timpul să ne bucurăm de tot ceea ce înseamnă muzica nouă, contemporană, prin intermediul unui periplu concertistic pregătit special pentru această primă întâlnire cu un festival ce se dorește a deveni, în timp, o tradiție muzicală a Aradului

Facebook Comments