Românii pun tot mai mulți bani deoparte și se feresc să ia credite

by Andreea Radu

Economiile din bănci ale românilor au crescut cu 13% în termeni reali (eliminând impactul inflației) în iulie 2023 față de iulie 2022, în vreme ce creditarea a scăzut cu peste 8%, semnalând faptul că oamenii au bani dar sunt prudenți și preferă să-i economisească, evitând în același timp să se îmărumute.
Potrivit datelor BNR, depozitele în lei ale gospodăriilor populației au crescut în iulie la aproape 200 de miliarde de lei, cu peste 23% (13% în termeni reali) față de aceeași perioadă a anului anterior.
Creditul guvernamental a înregistrat o scădere în luna iulie 2023 cu 0,05 la sută față de luna iunie 2023, până la 189 829,7 milioane lei. Iar depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au scăzut în luna iulie 2023 cu 0,6 la sută față de luna anterioară, până la nivelul de 529 949,2 milioane lei.
Depozitele în lei ale altor sectoare (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) au înregistrat o creștere de 13,1 la sută (3,3 la sută în termeni reali).
Oamenii își pun bani deoparte încetinindu-și cheltuielile și încercând să se adapteze unui mediu economic cu inflație încă ridicată.
În timp ce depozitele ridicate ale populației pot fi considerate drept o expresie a cererii agregate prudente (deși ar putea ajuta la redresarea economică), faptul că oamenii își amână cheltuielile pot fi și expresia unei incertitudini politice/fiscale ridicate.
Guvernul este extrem de confuz cu privire la modul în care vrea să reducă derapajele din economie, nefiind clar ce taxe noi vor apărea sau care din taxele existente vor fi mărite, toată această stare de confuzie făcând ca oamenii să aștepte cu banii în bancă până se mai clarifică lucrurile.
Economiștii vorbesc despre economiile de „precauție”, atunci când oamenii pun bani deoparte pentru că nu știu ce îi așteaptă în viitor și vor să fie precauți.
Consumatorii au continuat de asemenea să evite să angajeze noi credite, iar dacă discutăm despre creditele imobiliare, această piață este în scădere din septembrie 2022, potrivit datelor Băncii Naționale, arată Hotnews.ro.

Facebook Comments