Coreea de Sud a creat primul robot pilot umanoid care poate opera avioane

by Andreea Radu

Primul robot pilot umanoid este proiectat să stea în cabinele de pilotaj existente și să le opereze fără să fie nevoie de modificarea avionului. Robotul, cunoscut sub numele de PIBOT, este proiectat să stea în cabinele de pilotaj existente și să le opereze manual, sau robotic, dacă vreți. Piloții automați obișnuiți instalați pe avioane sunt software, lipsiți de membrele care să miște instrumentele de zbor.
Avantajul PIBOT, potrivit echipei din spatele său, este modul în care se poate adapta la diferite cabine de pilotaj și sisteme de zbor fără a fi nevoie să modifice avionul.
Memoria robotului este atât de mare încât poate memora toate hărțile de navigație Jeppesen, o sarcină imposibilă pentru piloții umani.
„Pibot este un robot umanoid care poate pilota un avion la fel ca un pilot uman, manipulând toate comenzile unice din cabina de pilotaj, care este proiectată pentru oameni”, a declarat pentru Euronews Next David Shim, profesor asociat de inginerie electrică la KAIST.
Robotul, denumit „Pibot”, își poate controla brațele și degetele pentru a opera cu dexteritate instrumentele de zbor, chiar și în cazul unor vibrații puternice într-un avion, folosind o tehnologie de control de înaltă precizie.
Camerele sale externe îi permit lui Pibot să monitorizeze starea actuală a aeronavei, iar cele interne îl ajută să gestioneze comutatoarele esențiale de pe panoul de control.
Pibot este capabil să memoreze manuale complexe prezentate în limbaj natural, o performanță care îi sporește adaptabilitatea la diferite aeronave.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate