REGISTRUL ELECTORAL VA FI EXTINS SI PENTRU DIASPORA: ROMANII DIN STRAINATATE AR PUTEA VOTA APROAPE DE DOMICILIU

by Paula Craciun

Se schimbă regulile de vot pentru diaspora. Printr-o decizie luată de Autoritatea Electorală Permanentă, cozile interminabile de la alegerile prezidențiale ar putea deveni istorie, informează B1 TV. Prin modificările aduse Registrului Electoral, românilor din străinătate li s-ar permite să voteze cât mai aproape de locul în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, fără să mai stea la cozi.

La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie anul trecut, în mai multe capitale europene cozile au fost uriaşe, iar mii de români nu au mai ajuns să voteze.

Românii din străinătate bifează o primă victorie în privinţa votului. Ca urmare a extinderii Registrului Electoral şi pentru diaspora, cei cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate vor putea să înainteze către Autoritatea Electorală Permanentă cereri şi să voteze la secţiile care se vor înfiinţa în apropierea adresei pe care au comunicat-o autorităţii. Autoritatea Electorală
Permanentă va centraliza datele, înregistrate în Registrul Electoral, şi va transmite către Ministerul Afacerilor Externe o listă cu oraşele în care trebuie înfiinţate secţii de votare.

„Ne dorim ca, în baza modificărilor legislative operate recent, care prevăd că, dacă un număr de cetăţeni români – 100 de cetăţeni limita stabilită pentru alegerea Parlamentului – doresc să li se înfiinţeze o secţie de votare, aceştia pot completa o cerere, urmând ca, în baza cererilor făcute de ei, să se întocmească o listă permanentă, aşa cum există şi în secţiile de votare din România. Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot formula astfel de cereri şi pot vota la secţiile de votare care se vor înfiinţa, iar cei care nu formulează o cerere şi aleg să nu furnizeze date despre locaţia în care doresc să-şi exercite dreptul de vot vor vota în continuare pe listele suplimentare, la misiunile diplomatice ale României din străinătate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, potrivitMediafax.

Muhuleţ a mai declarat că, la alegerile anterioare, pentru românii din diaspora se întocmeau doar liste suplimentare. Astfel, cei care doreau să voteze mergeau în secţiile de votare din ţările în care îşi aveau reşedinţa sau domiciliul şi erau trecuţi pe listă de către preşedintele secţiei de votare.

La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie anul trecut, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record, însă, din cauza cozilor uriaşe formate, mii de oameni nu au mai putut vota. Problemele la votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean. Înlocuitorul lui, Teodor Meleşcanu, a făcut apel, înaintea turului al doilea, ca românii din diaspora să vină la vot devreme. La două zile după turul al doilea, şi Meleşcanu a demisionat.

Sursa: b1.ro

Facebook Comments