PSORIAZIS: CAUZE, TIPURI, SIMPTOME, TRATAMENT

by Paula Craciun

Potrivit statisticilor, aproape 30% dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis au o ruda de gradul I care sufera de aceeasi afectiune.

Aceasta legatura genetica poate fi insa influentata de aparitia infectiilor sau administrarea anumitor medicamente, precum si de traumatismele la nivelul pielii sau stresul cotidian.

Nu exista nicio cale prin care sa poata fi determinat numarul de cazuri pe viitor deoarece factorii de mai sus nu pot fi usor de evitat iar peste 60% dintre pacientii cu psoriazis nu au istoric familial in acest sens. Majoritatea bolnavilor cu psoriazis sunt adulti, insa exista si cazuri de copii care pot face aceasta boala, in special cei care nu au un sistem imunitar puternic, sunt bolnaviciosi si au sensibilitatea exacerbata la nivelul pielii.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este adeseori confundat cu „o simpla problema a pielii”, insa nu este intocmai asa.

De fapt, psoriazisul este o boala cronica autoimuna, in majoritatea cazurilor de proveninta ereditara, care afecteaza circa 3% din populatia globului, de regula intre varstele de 11 si 45 de ani.

Din pacate, desi nu este o boala contagioasa, persoanele diagnosticate cu psoriazis sunt frecvent marginalizate si excluse din societate, fiind discriminate pentru simplul motiv ca pielea lor arata altfel decat in mod normal.

Cauzele psoriazisului

Este foarte important sa stiti cum sa evitati cauzele care declanseaza psoriazisul. De aceea,evitati leziunile la nivelul pielii, stresul, starile de agitatie, infectiile (cum ar fi amigdalita), anumite medicamente (betablocante, ibuprofen, litiu), expunerea prelungita la soare, alcoolul, fumatul etc.

Oamenii de stiinta nu au descoperit nicio legatura intre regimul alimentar si psoriazis, insa exista anumite cazuri in care pacientii declara ca evitarea anumitor alimente au dus la ameliorarea simptomelor.

Anumite substante numite citochine se pare ca pot agrava simptomele psoriazisului, iar printre alimentele care pot mari productia de astfel de compusi se numara: carnea rosie, laptele, cafeaua, legumele si fructele de culoare inchisa, galbenusul de ou, alimentele cu gluten, uleiul de porumb, siropul de fructoza, zaharul, faina, condimentele, alimentele procesate si fast-food-ul.

Alti factori de risc in aparitia psoriazisului sunt: fumatul, climatul rece si uscat, pielea uscata, tratamentul antihipertensiv sau anumite boli mentale.

Tipuri de psoriazis si simptome

Exista mai multe situatii. Psoriazisul se poate manifesta in forme usoare, cu mici zone acoperite de eruptii cutanate, moderate sau severe, cand pielea devine inflamata, cu zone rosii acoperite de piele uscata.

Leziunile variaza ca aspect, in functie de tipul de psoriazis, care poate fi de 5 feluri: cu placi, gutos, pustular, inversat si eritrodermic.

Cea mai frecvent intalnita forma de psoriazis este cea cu placi, intalnita in peste 80% din cazurile de psoriazis.

Aceasta se manifesta prin portiuni de piele ingrosata, solzoasa, cu tenta albicioasa, argintie sau rosiatica, ce se pot pot dezvolta pe orice regiune a corpului, in special pe coate, scalp, genunchi si zona lombara.

Nici unghiile nu sunt ocolite de aceasta afectiune, peste 50% dintre pacienti prezentand modificari la nivelul unghiilor de la maini sau picioare (modificarea culorii normale in galbui-portocaliu, indepartarea de patul unghial).

De asemenea, mai poate fi dezvoltata artrita psoriazica, afectiune ce se manifesta prin umflarea articulatiilor si durere, care duc la ingreunarea sau incapacitatea de folosire a mainilor. Acest tip de psoriazis poate aparea la orice varsta, insa cele mai afectate categorii de varsta sunt cele intre 30 si 50 de ani.

Tratamentul pentru psoriazis

Foarte des se intampla ca simptomele sa dispara de la sine, chiar si fara tratament, dupa care revin, in functie de factorii de risc la care va expuneti.

Majoritatea cazurilor de psoriazis sunt forme usoare iar tratamentul presupune hidratarea intensa a pielii cu creme si lotiuni speciale, cum sunt cele pe baza de aloe vera, sampoane, medicamente si expunerea pe termen scurt la razele soarelui.

Insa, in cazurile severe de psoriazis, tratamentul poate consta in mai multe proceduri indicate de catre medicul dermatolog, care uneori pot fi necesare pentru tot restul vietii.

Sursa: csid.ro

Facebook Comments