PROIECT PE FONDURI EUROPENE PENTRU CONTRACARAREA INUNDATIILOR

by Cosmin Mihuta

Primăria Municipiului Arad a organizat joi, 3 iulie 2014, începând cu ora 10,00, în Sala „Regele Ferdinand” a Palatului Administrativ, prima conferință a proiectului „Acțiune de contracarare a riscului de inundații la nivel urban local” (acronim ACHELOUS), proiect implementa de un număr de nouă parteneri din șapte țări europene, în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2015.

Proiectul, în valoare totală de 641.180 EUR, este cofinanțat în proporție de 75% prin Instrumentul Financiar pentru Protecție Civilă al Comisiei Europene, diferența de 25% reprezentând contribuția partenerilor la bugetul proiectului. Instrumentul Financiar pentru Protecție Civilă susține și completează eforturile statelor membre în ceea ce privește protecția persoanelor și a proprietății în caz de catastrofe naturale, dezastre provocate de către om, acțiuni teroriste și accidente tehnologice, radiologice sau de mediu. Instrumentul vizează, de asemenea, cooperarea intre statele membre în materie de protecție civilă.

Cei nouă parteneri ai proiectului sunt: Primăria Orașului Vicenza (Italia) – lider de proiect, Universitatea din Padova (Italia), Primăria Orașului Paggaio (Grecia), Universitatea din Thessaly (Grecia), Primăria Orașului Borino (Bulgaria), Orașul Skopje (Macedonia), Organizația Non-Profit „For the North Great Plain Region (Ungaria), Prefectura  Virovitica – Podravina   (Croația), Primăria Municipiului Arad (România).

Ideea proiectului a apărut în urma unei serii de inundații care au afectat orașul Vicenza din Italia între anii 2010 – 2012 și care au demonstrat lipsa de organizare la nivel teritorial, mai exact lipsa unor proceduri comune eficiente în rândul autorităților cu atribuții de protecție civilă în zonele cu risc de inundații.

Proiectul își propune:

– crearea unor Centre Locale de Risc coordonate de fiecare dintre orașele partenere și care vor forma împreună Centrul de Risc Achelous, precum și crearea unor grupuri de lucru locale, formate din experti  şi autoritaţi locale;

– definirea în comun a celor mai bune practici prin dialoguri, schimburi de idei, sesiuni de instruire;

– organizarea a șase exerciții de protecție civilă în module operative (dintre care unul la Arad, în luna iunie 2015);

– crearea unui sistem de monitorizare în caz de urgență hidrologică, prin contribuția Universității Padova.

– crearea unei platforme web pentru distribuirea informaţiilor, realizarea de materiale de informare și conștientizare a populației.

 

Centrul Local de Risc coordonat de Municipiul Arad, în calitate de partener în cadrul proiectului Achelous, a fost înființat prin semnarea, la 30 mai 2014, a Acordului de colaborare între Municipiul Arad și primăriile Nădlac, Pecica, Lipova și Păuliș.

Facebook Comments