MUZICA ASCULTATĂ ÎȚI REFLECTĂ PERSONALITATEA

by Dana B.

Când butonaţi radioul şi nimeriţi pe un post care difuzează o piesă heavy metal, ce faceţi, daţi mai tare sau căutaţi altă frecvenţă?

Muzica pe care o ascultă oamenii reflectă personalitatea lor. Aşa reiese dintr-un studiu realizat de Universitatea Cambridge. Cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că nimic nu este întâmplător atunci când vine vorba de gusturi muzicale, potrivit The Independent şi CNN.

Test rapid: când butonaţi radioul şi nimeriţi pe un post care difuzează o piesă heavy metal, ce faceţi, daţi mai tare sau căutaţi altă frecvenţă?

Dar dacă aţi nimeri peste o melodie jazz sau chill-out, v-aţi adânci confortabil în fotoliu şi aţi savura piesa în timp ce închideţi ochii, încercând să vă relaxaţi?

Oricare ar fi răspunsul, psihologii cred că oamenii nu ascultă anumite tipuri de muzică întâmplător, ci că dimpotrivă, melodiile alese spun multe despre personalitatea lor.

De exemplu, persoanele empatice, care au deci tendinţa de a-i asculta cu atenţie pe ceilalţi şi care sunt sensibile la problemele acestora preferă muzica lentă, care le provoacă emoţii profunde, precum piesele romantice, R&B, baladele rock sau muzica de relaxare.

În schimb, oamenii care au înclinaţie spre matematică şi ştiinţe şi care sunt de felul lor buni organizatori, care ştiu cum să-şi sistematizeze viaţa preferă muzica intensă, mai sofisticată, formată din sunete complexe, cum e jazz-ul sau muzica clasică.

Dacă primii sunt interesaţi de emoţiile transmise de muzica lor preferată, cei din a doua categorie privesc melodiile pe care le ascultă mai degrabă ca pe obiecte de studiu, fiind mai atenţi la elementele instrumentale şi la modul în care ele se îmbină, spun cercetătorii de la Cambridge.

Există şi câteva explicaţii pentru aceste descoperiri. Una dintre ipoteze arată că muzica lentă ne poate deprima, prin urmare creierul nostru reacţionează imediat şi eliberează o doză mare dintr-un hormon al plăcerii, pentru a ne reconforta.

Cât despre cei care preferă muzica intensă, creierul lor are o regiune responsabilă cu recunoaşterea tiparelor, regiune mult mai complexă şi mai dezvoltată decât la alţii şi care se activează imediat, pe ritmurile unui solo de chitară, de exemplu.

Şi cum viaţa nu e întotdeauna în alb şi negru, ci şi în nuanţe de gri, există şi o treia categorie şi anume oamenii care ascultă şi una şi alta, adică şi muzica domoală şi cea intensă. Aceştia par să fie cei mai câştigaţi, spun savanţii britanici, întrucât situaţia lor reflectă un mod de gândire echilibrat.

Sursa:rfi.ro

Facebook Comments