MII DE PELERINI AU SĂRBĂTORIT NAŞTEREA MAICII DOMNULUI LA MĂNĂSTIREA RADNA

by Florian Popa

Mii de pelerini au luat parte la slujbele oficiate la Mănăstirea Maria-Radna cu ocazia sărbătorii Nașterii Maicii Domnului în Basilica papală cu hramul ‘Maica Harurilor’ din interiorul Mănăstirii franciscane Maria-Radna, din orașul Lipova.

Numeroși credincioși romano-catolici, greco-catolici, dar și ortodocși au sosit la mănăstire încă de marți pentru a participa la slujbele religioase oficiate în mai multe limbi. Joi numărul pelerinilor a ajuns la câteva mii.

Slujbele religioase au fost oficiate în limbile română, maghiară, germană, croată și bulgară, iar la miezul nopții de miercuri spre joi s-a oficiat o slujbă specială pentru pelerinii de etnie rromă.

Conform unei vechi tradiții, unii dintre pelerini au străbătut drumul de acasă până la mănăstire pe jos. Între aceștia s-a aflat și un grup de circa 100 de credincioși romano-catolici din Timișoara care au pornit spre mănăstirea Maria-Radna în zorii zilei de miercuri, ajungând la destinație după o zi și o noapte.

Primii credincioși au sosit marți după-masă, etnici bulgari romano-catolici din comunele timișene Breștea și Dudeștii Vechi, dar și din comuna arădeană Vinga. Aceștia, alături de preoți, și-au petrecut noaptea pe dealul din spatele mănăstirii, spunând rugăciuni și intonând cântări religioase, nu înainte de a asculta Sfintele liturghii oficiate în limbile bulgară și română.

După oficierea liturghiilor, ei au plecat în procesiune pe dealul din spatele basilicii, pentru a parcurge ‘Drumul Crucii’ cu cele 14 opriri ale sale, amenajat pe acest deal în urmă cu peste 125 de ani. La final, întreaga procesiune a credincioșilor bulgari a înconjurat altarul bisericii, iar înainte de a ieși din biserică s-au rugat la icoana Sfintei Fecioare Maria, aflată deasupra altarului, icoană considerată ca fiind făcătoare de minuni.

Au mai sosit pelerini de etnie croată din județul Caraș-Severin, dar și pelerini de etnie maghiară din județele Timiș, Hunedoara și Arad, credincioși greco-catolici din Bihor și Arad, precum și ortodocși din Lipova și din localitățile învecinate. Cei mai mulți pelerini au ajuns joi dimineață, venind cu autobuzele sau cu mașinile personale din județele Timiș, Bihor, Huneodara, Arad, dar și din Ungaria, Germania și Austria.

Joi a fost oficiată Sfânta Liturghie Pontificală, în limbile română, maghiară, germană și croată, oficiată E.S. Babel Balasz, arhiepiscop și mitropolit de Kalocsa (Ungaria), E.S. Laszlo Bocskei, episcop de Oradea Mare și E.S. Martin Roos, episcop de Timișoara, alături de un mare număr de preoți. Liturghia pontificală, la care a participat și corul mixt al bisericii romano-catolice din Waldkraiburg (Germania), a fost urmată de procesiunea euharistică în fața basilicii.

La finalul serviciului religios toți credincioșii au pornit în procesiune cu Preasfântul Sacrament, avându-i în frunte pe preoții care au oficiat Sfânta Liturghie Pontificală. În timp ce în incinta Bazilicii Papale a fost oficiată Sfânta Liturghie Pontificală, la un altar din spatele acestei era oficiată Sfânta Liturghie pentru credincioșii greco-catolici.

Totodată, pe dealul din spatele basilicii mulți dintre credincioși au parcurs ‘Drumul Crucii’, în timp ce preoții oficiau slujbele religioase în limbile română, maghiară și germană.

Tot cu ocazia acestei mari sărbători creștine, credincioșii au scormonit pământul pe dealul din spatele mănăstirii, în căutarea unor semințe care, potrivit tradiției, ar fi ‘lacrimile Maicii Domnului’ și despre care se spune că ar avea puteri miraculoase. Cei care le culeg spun că tot timpul anului vor avea parte de noroc.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments