MAE își face Big Brother, ca să monitorizeze site-uri de știri și conturi social media de jurnaliști, celebrități și demnitari

by Andreea Radu

Ministerul Afacerilor Externe vrea să cumpere un sistem IT bazat pe Inteligență Artificială (IA) care să monitorizeze în timp real conținutul online de pe platformele de social media, site-uri de știri, blog-uri, dar și conturile celor mai influenți influenceri – jurnaliști, celebrități și demnitari. Scopul este detectarea, analizarea și combaterea dezinformării și a propagandei, scrie hotnews.ro.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE), condus până de curând de liberalul Bogdan Aurescu, a demarat sâmbătă, 10 iunie, o licitație deschisă pentru achiziția unui sistem IT bazat pe algoritmi avansați de Inteligență Artificială pentru analizarea și verificarea conținutului online pentru a determina originea acestuia, în scopul detectării, analizării, identificării și combaterii dezinformării din mediul online în domeniile de responsabilitate ale MAE.
Contractul, cu o valoare estimată la peste 3,2 milioane de lei (fără TVA), este finanțat cu fonduri UE și ar urma să fie implementat în termen de 4 luni, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Contractul include și achiziția serviciilor de instruire aferente pregătirii personalului propriu în folosirea instrumentului IT dezvoltat.
În caietul de sarcini al licitației se menționează că procesul de colectare a datelor din surse de tip Facebook, Twitter etc. modulele de colectare a datelor trebuie să asigure un volum minim de 500GB date colectate pe lună, fără costuri suplimentare pentru MAE.
Sistemul IT va include, printre altele, un modul de colectare a datelor online, de tip COTS sau open source, pentru monitorizarea în timp real a conținutului online (platformelor de social media, site-uri de știri, blog-uri etc.), cu următoarele capabilități:
– segmentare geografică – posibilitatea de separare a datelor/mențiunilor în funcție de țara de origine;
– detecție rapidă – articolele, mențiunile sau postările trebuie detectate într-un interval de maxim 30 minute;
– monitorizare interacțiuni – în măsura în care sistemele sursa permit acest lucru, sistemul trebuie să fie capabil să colecteze statistici cu privire la interacțiunile utilizatorilor cu conținutul monitorizat: număr de vizualizări, like-uri, distribuiri, etc. (sistemul trebuie să includă posibilitatea de a programa reîmprospătarea datelor la intervale de timp, pentru a putea acoperi întreaga durată de viața a unui articol, sau postare);
– să extragă date publice din platforme sociale, cel puțin: Facebook, Twitter, Instagram, minim postări și comentarii pentru fiecare rețea socială, cu și fără a fi nevoie de autentificare;
– să permită extragerea metadatelor asociate unei pagini web: data, autor, keywords, descriere, titlu; (…)”.
Instrumentul IT va fi o soluție bazată pe un portal web în care reprezentanții desemnați din cadrul MAE vor accesa datele și informațiile necesare.

Facebook Comments