Leziunile cutanate sunt printre primele simptome ale bolilor legate de intestine și tractul digestiv. Ele pot apărea chiar și cu câteva luni înainte de alte manifestări ale bolii. Este mai bine să nu ignori nicio modificare a pielii și să te prezinți în cabinetul specialistului pentru mai multe investigații.
Leziuni ale pielii și bolile intestinale – ce trebuie să știi?
Noduli, vezicule, coșuri, roșeață și ulcere care apar pe piele pot fi simptome ale bolilor sistemului digestiv. Se estimează că astfel de simptome cutanate sunt prezente la 34% dintre pacienții cărora li s-a depistat o afecțiune gastrointestinală la o ecografie abdominală Cluj.
Ele sunt adesea semne ce arată că sistemul digestiv are probleme. Unele leziuni ale pielii sunt caracteristice afecțiunilor digestive, iar orice specialist de la cabinetul de dermatologie Cluj le va identifica imediat.
Modificări ciudate la nivelul pielii pot apărea și ca urmare a infecției sistemului digestiv cu paraziți, bacterii, viruși sau ciuperci. Bolile parazitare se pot manifesta prin apariția urticariei. Infecțiile bacteriene, la rândul lor, sunt de obicei însoțite de eritem nodos.
Infecția cu Helicobacter pylori este și ea ușor de recunoscut, iar un dermatolog cu experiență o va depista rapid, apoi va recomanda investigațiile necesare și schema de tratament. Simptomele cutanate ale infecției cu Helicobacter pylor sunt mai pregnante la femei decât la bărbați. Se observă roșeață, care poate acoperi și fața, zona din partea centrală a feței poate fi acoperită de papule și pustule, asemănătoare celor care apar în acnee.
Ce boli intestinale au efecte asupra pielii?
Eritemul nodos este mai frecvent întâlnit la femei și se manifestă prin apariția unor umflături dureroase. Inițial, sunt de culoare roșie, iar în timp devin maro. La final devin galben-verzui. Simptomele se pot observa timp de câteva săptămâni, însă nu lasă cicatrici și nu se ulcerează. Astfel de manifestări ale pielii apar la aproximativ 15% dintre oameni, printre care și pacienții care suferă de boli inflamatorii intestinale, inclusiv boala Crohn.
Modificări vizibile pe piele pot apărea și ca urmare a deficiențelor nutriționale. Indiferent de cauza deficienței, pe corp pot apărea leziuni eritematoase, peeling, acoperite cu eroziuni și cruste. Deficiența de minerale apare în cursul unor boli precum pancreatita, nefrita sau bolile inflamatorii intestinale.
Pot apărea modificări pe piele și atunci când cancerul se dezvoltă în sistemul digestiv. Dacă, în ciuda tratamentului, leziunile cutanate nu dispar, poate fi un semnal foarte deranjant. Una dintre bolile de piele asociate cu cancerul gastrointestinal este acanthosis nigricans. Leziunile apar de obicei în pliurile coatelor și genunchilor, precum și în pliurile pielii. Ele pot apărea și pe pleoape și buze. Se caracterizează prin hiperplazia verucoasă a pielii și mâncărime persistentă. Boala este însoțită, printre altele, de adenocarcinom gastric.
Leziunile cutanate nu pot fi ignorate, mai ales dacă nu răspund la tratament. E important să consulți un dermatolog care va recomanda alte teste sau o ecografie, pentru a detecta sursa problemei.