Închisoare pentru șoferii care consumă alcool în urma unui accident cu victime

by Dana B.

Șoferii care consumă alcool sau stupefiante, între momentul provocării unui accident auto cu victime și momentul în care sunt recoltate probele biologice, vor fi sancționați cu pedeapsa închisorii, potrivit unui act normativ publicat astăzi.

Șoferii care, după ce au provocat un accident rutier cu victime, consumă alcool ori substanțe stupefiante, până la recoltarea probelor biologice, vor putea ajunge la închisoare, după cum prevede Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Actul a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 92, iar prevederile de modificare a Codului penal vor intra în vigoare în termen de zece zile de publicare, adică pe 11 februarie.

Printre alte modificări importante la Codul penal, ordonanța prevede și introducerea unei noi infracțiuni la categoria celor contra siguranței pe drumurile publice, prin care șoferii să fie pedepsiți chiar și pentru consumul de alcool și stupefiante între momentul producerii accidentului și momentul în care le sunt recoltate probele biologice. Actul stabilește, pentru această faptă, o pedeapsă identică cu cea pentru conducerea sub influența alcoolului/altor substanțe, respectiv închisoarea de la unu la cinci ani.

„Fapta conducătorului unui vehicul sau a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, ori a examinatorului autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, de a consuma alcool, produse ori substanțe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, după producerea unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”, se prevede în ordonanța publicată astăzi.

În acest fel, șoferii găsiți cu un nivel al alcoolemiei peste limita legală (adică o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge) sau cei ale căror probe de sânge relevă consumul unor substanțe stupefiante nu vor mai putea să motiveze aceste constatări prin consumul de băuturi sau substanțe după producerea accidentului, iar nu înaintea acestuia.

Totuși, mai prevede actul, nu vom fi în prezența unei infracțiuni dacă șoferul a consumat medicamente cu efecte similare celor stupefiante, după producerea accidentului și până la sosirea poliției la fața locului, dacă aceste medicamente sunt administrate de personal medical autorizat, fiind impuse de starea de sănătate a conducătorului sau chiar de vătămarea rezultată în urma accidentului.

 

Sursa: avocatnet.ro

Facebook Comments