FOSTUL SEF AL POLITIEI DE FRONTIERA SIRET, RETINUT PENTRU LUARE DE MITA

by Florian Popa

Fostul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret comisar şef Nelu Fediuc a fost reţinut, sâmbătă dimineaţă, de procurorii DNA Suceava, acesta fiind acuzat de luare de mită în formă continuată şi influenţarea declaraţiilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al DNA Suceava, Fediuc a fost reţinut pentru 24 de ore, pentru luare de mită în formă continuată şi două infracţiuni de influenţare a declaraţiilor.

Procurorii anticorupţie suceveni susţin că, în perioada 2008-2012, Nelu Fediuc, în virtutea atribuţiilor de serviciu, a asigurat protecţie în Vama Siret pentru mai multe persoane care tranzitau ţigări prin punctul vamal peste plafonul legal admis de lege şi cu sustragerea de la plata taxelor vamale.

Astfel, pentru a beneficia de această „protecţie”, persoanele respective trebuiau să achite câte o taxă lunară care a fost stabilită iniţial la suma de 200 de dolari, după care a fost mărită până la 500 – 1.000 de euro, la cererea comisarului şef.

DNA Suceava susţine că în schimbul aceleiaşi „protecţii”, în intervalul februarie – august 2008, inculpatul Nelu Fediuc a beneficiat şi de favoruri sexuale din partea unei martore denunţătoare.

Procurorii mai arată că, în septembrie 2008, Nelu Fediuc a încercat să determine aceeaşi martoră denunţătoare să-şi retragă denunţul formulat împotriva lui în dosarul pentru care a fost trimis în judecată, oferindu-i în schimb suma de 12.000 euro, pe care aceasta însă a refuzat-o.

Fediuc mai este acuzat că, în perioada iunie – 7 iulie 2014, prin intermediul inspectorului vamal principal Gheorghe Robu, a încercat să determine, prin metode de intimidare, un alt martor denunţător să-şi retragă denunţul formulat împotriva sa, a altor vameşi şi a ofiţeri de poliţie de frontieră.

În acelaşi dosar, procurorii DNA Suceava au dispus, vineri seară, cercetarea sub control judiciar a inspectorului vamal principal Gheorghe Robu de la Biroul Vamal Siret, care este acuzat că a încercat să determine un martor denunţător, prin corupere, precum şi prin metode de intimidare, să-şi retragă denunţul formulat împotriva sa şi a altor vameşi şi ofiţeri de poliţie de frontieră, în dosarul în care aceştia fuseseră trimişi în judecată.

Tot vineri seară, şeful SPP Suceava, Lucian Solcan, a fost reţinut de DNA, fiind acuzat că în perioada în care a fost ofiţer la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă a perceput „taxă de protecţie” de la mai multe persoane pentru a le permite tranzitarea frontierei cu ţigări şi alte produse de contrabandă. Alături de Lucian Solcan, în acest dosar a fost reţinut şi Paul Pîrjolea, pentru camătă în formă continuată.

 

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments