FILARMONICA ARADEANA A DAT SPECTACOL LA AMBASADA ROMANIEI DIN PRAGA

by Paula Craciun

Într-o atmosferă de o eleganță specială, luni seara a avut loc, în splendida Sală Martinu a Academiei de Muzică din Praga, concertul susținut de Filarmonica de Stat Arad și dedicat aniversării a 95 de ani de relații diplomatice între România și Republica Cehă. Seria de evenimente dedicate acestei aniverăsări a fost organizată de Institutul Cultural Român Praga,  în parteneriat cu Ambasada României la Praga, gazda serii de 25 mai fiind Excelența Sa, dna. Daniela Gîtman, Ambasador al României în Republica Cehă.

A reprezenta și, mai ales, a demonstra marea valoare a artei interpretative românești la nivel diplomatic este nu doar o onoare deosebită, ci, mai ales, o provocare extraordinară pentru orice ansamblu simfonic. Faptul că pentru aniversarea celor 95 de ani de relații diplomatice româno – cehe a fost aleasă Filarmonica de Stat Arad este o confirmare a valorii muncii depuse de noi, iar aplauzele de la final și aprecierile entuziaste de care am avut parte sunt cele mai de preț confirmări ale valorii muncii depuse de muzicienii noștri. – 

  1. Alin Văcean, manager al Filarmonicii de Stat Arad.

Evenimentele au debutat cu o masă rotundă, organizată la sediul Ministerului de Externe al Republicii Cehe, unde personalităţi din domeniul de  referinţă au susținut  alocuţiuni pe  tema relaţiilor  româno-cehe: E.S. dna Daniela Gîtman, Ambasador al României în Republica Cehă; E.S. dl Jiři Šitler, fost Ambasador al Republicii Cehe la Bucureşti; dna conf. univ. Octavia-Luciana Madge, de la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Litere; dl conf. univ. Jiři Felix, Președintele Asociației de prietenie Cehia-România;dl dr. Miroslav Tejchman, istoric de la Universitatea Carolină din Praga; dl Dušan Kováč, istoric de la Institutul de istorie din Bratislava, Slovacia; Ing. dl Dedulea Nicolae, Președintele Asociației Românilor din Republica Cehă.

Cu această ocazie a avut loc şi lansarea cărţii Relaţii româno-cehe. Bibliografie generală. / Rumunsko-české vztahy: Všeobecná bibliografie., coordonator Octavia-Luciana Madge, apărută la Editura Universităţii din Bucureşti, în anul 2014. Lucrarea menționată face parte din seria Relaţii bilaterale internaţionale. Bibliografii generale. / Mezinárodní bilaterální vztahy. Všeobecná bibliografie., fiind un volum aniversar, cu totul special, rezultatul unei reușite colaborări interdisciplinare la nivel academic şi, în contextul dat, vine să marcheze şi 80 de ani de studiere a limbii cehe la Universitatea din București.

Invitaților speciali din seara de 25 mai – în majoritate membri ai corpului diplomatic din capitala Republicii Cehia le-a fost oferit, sub bagheta maestrului italian Roberto Salvalaio, un program  muzical care a electrizat asistența, iar momentul solistic susținut de Cosmin Puican la contrabas a ridicat sala în picioare. Minunata Sală Martinu a fost înnobilat de acorduri muzicale semnate Jenkins, Dragonetti, Porumbescu, Dvorak, Vivaldi, Dimitrescu, muzicienii români fiind aplaudați frenetic la finele concertului.

 

Facebook Comments