EXERCITIU REGIONAL DE SALVARE SPEOLOGICA CU APORTUL SALVASPEO ARAD S-A DESFASURAT LA PESTERA GHETARUL DE LA BARSA

by Paula Craciun

 

            Sâmbătă 16 mai 2015, 11 membrii ai Echipei Judeţene Salvaspeo din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad cât și alți speologi Arădeni au participat alături de membrii serviciilor salvaspeo din județele Bihor, Hunedoara și Mureș la un exercițiu regional de salvare speologică. Acțiunea de salvare a constat în simularea unui accident și evacuarea unei persoane din Peştera Ghețarul de la Barsa, una din cele mai cunoscute și dificile peșteri din zona Platoului Carstic Padiș,  munții Bihor.

Evacuarea din subteran a fost  efectuată de o distanță de peste 700 m față de intrarea peșterii și -100m denivelare, pe un traseu foarte întortocheat, cu gheață, pasaje verticale, cascade și strâmtori. La acțiunea de salvare au participat peste 40 de salvatori, speologi și medici de urgență cu pregătire speologică, dintre care 36 au intrat în subteran. Acțiunea de salvare a durat aproape 8 ore de la intrarea primului salvator în subteran până la evacuarea victimei la suprafață. Luând în calcul complexitatea peșterii și dificultățile întâmpinate de salvatori la evacuarea victimei din subteran, acțiunea este considerată o reușită.

Această acțiune face parte dintr-un program de pregătire periodic al echipelor de salvare ale Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad, realizată cu scopul omogenizării și creșterii gradului de operativitate al echipelor de salvare spelogică care necesită tot timpul un număr mare de salvatori.

Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad este organizat şi funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Arad ca serviciu public de interes judeţean, cu personalitate juridică, înfiinţat prin Hotărârea Consliului Judeţean Arad în baza prevederilor  Legii nr. 402/2006 privind prevenirea accidentelor şi organizarea activităţii de salvare din mediul subteran speologic şi ale prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane şi salvarea în munţi.

Echipele de intervenţie salvaspeo sunt formate în mare parte din salvatori voluntari, civili, pregătiţi şi formaţi pentru salvări din zone greu accesibile şi dificile, care necesită o pregătire specifică, antrenament continuu şi echipamente de intervenţie speciale.

Facebook Comments