DE LA „ROMANII AU TALENT”, PE SCENA FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE TEATRU NOU

by Paula Craciun

Sâmbătă, 16 mai, penultima zi a Festivalului Internațional de Teatru Nou, aduce pe scena arădeană nu mai puțin de 5 evenimente. Programul începe dimineața, la ora 11.00, când , sala Studio, adăpostește spectacolul Țarul – producție AMIFRAN, în regia lui Florin Didilescu.

De la ora 19.00, în sala mare, Teatrul de Mișcare Studio M din Sfântu Gheorghe prezintă spectacolul “Kampf”, conceput de Ferenc Feher.

Titlul spectacolului, KAMPF, înseamnă luptă, semnificând rivalitatea de toate zilele în vederea dobândirii unei poziții mai favorabile. În această luptă nu există răsplată, numai strădania continuă, cu care ne confruntăm cu toții. Spectacolul, folosind limbajul teatral al dansului contemporan, prezintă într-un mod creativ, jucăuș silința de fiecare zi a omului, vulnerabilitatea lui față de jocurile de putere. Oricine poate fi umilit, uriașii pot deveni foarte slabi –  în viziunea regizorului toate acestea trebuie însă privite cu umor, ca un joc. – spun creatorii spectacolului

La nici o zi de la apariția lor în semifinala concursului “Românii au talent”, în 16 mai, de la ora 20.00, în sala Studio, artiștii de la Lightwave Theatre Company evoluează pe scena Festivalului Internațional de Teatru Nou. Producția semnată de Cristina Andreea Ion se intitulează „Reflection” și este, după cum spun chiar protaoniștii ei o “poveste impresionantă, lipsită de cuvinte, ce te va atinge profund. Păpuși în mărime naturală vor interacționa cu altele pe corp și cu actorii, deopotrivă, într-un fir epic ce te va purta prin stări de spirit contradictorii.”

În sala mare, de la ora 21.00, Compania Jamais Vu prezintă spectacolul “Paravan. 2 telefoane”.

Paravan. 2 telefoane este o comedie dinamică în două acte care prezintă ultima repetiție a unei piese de teatru și premiera ei.  Acţiunea se desfăşoară în jurul celor 4 actori, regizor şi o asistentă de platou. Plin de parafraze la lumea teatrului si la texte clasice din Caragiale, Ionesco, Cehov sau Shakespeare,  spectacolul oferă  publicului  prilejul  de a urmări cum se dezvoltă și se construiesc semnificațiile multiple ale unui text dramatic,  cum se negociază sensuri și trăiri între actori şi cum uneori problemele personale se confundă cu problemele personajului.

Ziua de 16 mai se încheie cu un concert-eveniment. Este vorba despre o întâlnire cu muzica anilor 40’-50’ în inconfundabila interpretare a muzicienilor Luiza Zan și Peter Sarik. Concertul începe de la ora 22.30, la Boeme Teatru.

Facebook Comments