DE CE APA IMBUTELIATA NU E SIGURA PENTRU SANATATE

by Paula Craciun

Consumul de apă este indispensabil vieții – hidratează, răcorește și îndeplinește  numeroase funcții în organism. Majoritatea oamenilor asociază noțiunea de sănătate cu apa potabilă, adică cea îmbuteliată în detrimentul apei de la robinet, pe care autoritățile o cataloghează drept potabilă.

Totuși, apa îmbuteliată nu reprezintă o alternativă sănătoasă pentru mediul înconjurător, deși industria apei îmbuteliate s-a aliniat rapid practicii de reciclare a recipientelor din plastic sau prin utilizarea de materiale ,,prietenoase”.

Iată, așadar, de ce ar trebui să renunți la consumul de apă îmbuteliată!

Recipientele de plastic nu sunt ,,prietenoase” cu mediul înconjurător

Deși recipientele de apă sunt fabricate din materiale biodegradabile, descompunerea lor poate dura până la câțiva ani, întrucât plasticul nu este eliminat complet din compoziția lor.

În plus, numărul recipientelor din plastic care se aruncă la pubele este mai mare decât cantitatea de sticle reciclate, arată unele studii.

Majoritatea apei îmbuteliate este similară celei de la robinet

Cu toate că pe eticheta recipientului există diferite informații cu privire la sursa apei sau datele nutriționale, nu este specificat clar dacă apa este 100% pură sau de cea mai bună calitate.

De fapt, doar o mică parte din apă provine într-adevăr din surse subterane, în timp ce peste 25% din cantitatea de apă îmbuteliată provine de la robinet, aceasta fiind în prelabil filtrată sau iradiată cu ajutorul luminii ultraviolete și apoi vândută la un cost cu mult mai ridicat.

În plus, mai multe studii de laborator au descoperit că apa îmbuteliată poate conține urme de ftalați, rugină, microbi, benzen, trihalometani sau chiar arsenic.

Apa îmbuteliată poate conține toxine
Plasticul folosit la realizarea recipientelor din plastic nu numai că este dăunător pentru mediul înconjurător, însă poate dăuna sănătății.

Deși recipientele actuale nu mai conțin Bisfenol A (BPA), adică o substanță chimică industriala folosita pentru a produce plastic policarbonat si se regaseste in obiecte din plastic, in ambalaje etc, compușii chimici se pot infiltra în sticle atunci când acestea sunt expuse la căldură pentru mai mult timp.

Astfel, unele dintre aceste substanțe pot declanșa disfuncții hormonale și alte deviații comportamentale, deși acest lucru nu a fost dovedit.

Sursa: clicksanatate.ro

Facebook Comments