CUM ÎNGRIJIM TRANDAFIRII

by Cristian Dobre

Trandafirii nu apartin categoriilor de plante usor de intretinut dar multimea tipurilor si culorilor lor il incanta pe orice gradinar. In timpul plimbarilor prin parcuri admiram o multime de soiuri de trandafiri pe care i-am prefera si in gradina noastra. Exista o gama variata de soiuri, cu diverse perioade de inflorire. Sunt trandafiri care arata bine singuri sau sub forma de tufe. Putem sa ii cunoastem mai bine plimbandu-ne in rozariul unei gradini botanice sau prin parcuri.

Trebuie sa fim atenti, sa vedem daca o planta cumparata este sanatoasa sau nu. O planta sanatoasa are pe radacini cel putin doua crengi tari si noi, de grosimea unui creion. Acestea nu trebuie sa fie gri sau cu pete maronii, acest lucru insemnand ca sunt bolnave. Radacinile viguroase sunt la fel de importante.

Inainte de plantare pamantul trebuie sapat de doua ori, imbogatit cu humus si trebuie sa asteptam sa se aseze. Toamna e bine sa plantam doua randuri, la o distanta de jumatate de metru intre plante, deorece radacinile trandafirilor au nevoie de mult loc. Dupa introducerea plantelor in cuiburi, pamantul se pune la loc, se apasa un pic pentru a se fixa mai bine in jurul plantei si apoi le udam.

Trandafirii necesita o data pe an ingrasamant, care se pune de obicei primavara, dupa ce au fost taiati. Ingrasamantul trebuie sa fie introdus usor in pamant, dupa care se uda din abundenta. Impotriva buruienilor si daunatorilor este bine sa amestecam partile putrede ale plantei, mranita, iarba sau paie, acestea impreuna servind si ca ingrasamant.

Este foarte important sa incepi cu taierea florilor ofilite. Operatiunea trebuie facuta cu mare atentie pentru ca se poate sa fi inceput formarea semintelor. In plus, se consuma energia plantei, de care are nevoie in crestere. Tunsi regulat, trandafirii vor inflori si a doua oara. Tunderea joaca un rol important in viata plantelor.

Trandafirii se tund in noiembrie, inainte ca iarna sa-si intre in drepturi, cand trebuie tunsa o treime din lastar. Iar primavara se termina munca pentru ajutarea cresterii.

Partile taiate trebuie sa fie curate si drepte. Este indicat sa taiem deasupra unui boboc iar taietura sa fie oblica. Daca taiem bobocul prea departe atunci va rezulta numai un ciot mort. Trandafirii tineri trebuie sa fie tunsi bine dupa plantare – hibridul de randafir trebuie tuns la o palma. In cazul trandafirilor agatatori numai lastarii prea batrani sau cei morti trebuie taiati. Lastarii tufelor de trandafiri vor fi tunsi la jumatate.

Inainte de tundere trebuie indepartate toate crengile moarte sau rupte. Unele crengi nu au niciun rol si trebuie indepartate. Daca tufa este prea deasa trebuie rarita pentru a se aerisi. Sa nu uitam nici de crengile slabe sau care au prea putini lastari pentru ca acestea doar consuma energia plantei. Trebuie sa avem grija in cazul hibridului de trandafiri ca florile sa creasca pe lastarul nou; acest lucru se poate obtine prin tundere. Daca le tundem doar putin vom avea mai multe flori, dar ele vor fi sensibile. La tufele de trandafiri infloresc lastarii din anul precedent; din acest motiv nu trebuie tunse. Este indicat sa taiem in fiecare an crengile batrane; in felul acesta intinerim planta.

Trandafirii agatatori se leaga serpuit, se uda bine iar radacinile trebuie acoperite cu mranita iar pe timpul iernii ele trebuie acoperite cat mai bine cu pamant.

Sursa: feminis.ro

Facebook Comments