CUM ALEGEM ȘI PĂSTRĂM LAMÂILE

by Cristian Dobre

Are un gust acrisor si o culoare care a lansat expresia „galbena ca lamaia”. La inceput era folosita pentru a schimba gustul alimentelor, dar cu timpul a devenit un ingredient de baza in gastronomie, dar si in industria farmaceutica, in cosmetica si parfumerie. Lamaia este un fruct omniprezent in alimentatia noastra, care a depasit limitarile sezoniere specifice altor citrice (o regasim in oferta magazinelor indiferent de sezon). Toti ne dorim ca lamaile pe care le cumparam sa fie cat mai zemoase si mai nutritive, iar daca vrei sa stii cum sa alegi cele mai bune lamai, tine cont de sfaturile de mai jos:

1. Lamaile mici, usor moi, sunt in general cele mai suculente.
2. Cu cat fructul este mai greu cu atat cantitatea de suc este mai mare.
3. O lamaie coapta si suculenta este de culoare galben usor inchis. Oricum, criteriul culorii nu este unul foarte sigur atat timp cat cele mai multe citrice sunt tratate chimic pentru mentinerea culorii si a „prospetimii”.
4. Lamaile proaspete emana aroma specifica, placuta.
5. Lamaile mai mari si tari au de obicei coaja foarte groasa.
6. Alege lamaile fara pete sau zgarieturi.
7. Lamaile foarte moi si foarte inchise la culoare sunt deja stricate sau pe cale de a se strica.
8. Evita lamaile cu coaja deshidratata.
9. Lamaile nu se mai coc dupa ce sunt culese.

Cum sa pastrezi lamaile pentru mai mult timp
Lamaile pot fi depozitate pentru mai mult timp- 4-6 saptamani- la intuneric, in atmosfera uscata si la rece. Temperatura optima de depozitare este cuprinsa intre 4 si 10 grade Celsius. Evident, o parte din nutrienti se va mai pierde, in special vitamina C, dar va fi mult mai bine decat daca le-am tine la temperatura camerei.

Locul cel mai potrivit pentru a depozita lamaile este undeva in lada de jos sau intr-un spatiu de pe usa frigiderului.
Pentru a evita deshidratarea lor este mai bine sa fie tinute in pungi de plastic perforate. Astfel este impiedica formarea in exces a umezelii care ar putea strica fructele. Asigura-te ca fructele nu sunt umede inainte de a fi puse in pungi. Verifica periodic daca vreo lamaie a inceput sa se strice si indeparteaz-o.

Daca ti-a ramas jumatate dintr-o lamaie, acopera-i pulpa cu folie de aluminiu sau folie de plastic, pentru a nu se deshidrata. Foloseste-o in decurs de maxim 2-3 zile.

Soiuri de lamai intalnite pe piata
– Lamaile Eureka au culoare galben intens, seminte putine, coaja subtire, deci sunt bogate in suc.
– Lamaile Lisabona au coaja mai groasa, nu sunt atat de suculente, nu prea au seminte, iar culoarea tinde spre galben deschis.
– Lamaile Meyer sunt un hibrid intre portocale si lamai, de aceea au imprumutat proprietati de la ambele citrice. Adica au o acciditate mai scazuta, sunt mai dulci si au coaja subtire si de un galben saturat.
– Lamaile Ponderosa fac parte din categoria lamailor mai acide.
– Lamaile Babuin sunt foarte acide, au forma ovala cu gat conic si o culoare galben intens.
– Lamaile Florida sunt o varietate de Bearss cu miez ferm si seminte putine.
– Lamaile Volkamer reprezinta un hibrid intre lamai si portocale acre care are coaja cu tenta portocalie, un nivel mic de acciditate si putin suc.
– Lime sunt un hibrid de culoare verde inchis, cu un gust mai aromat si un continut mai ridicat de vitamina C. Se foloseste, de obicei, la prepararea bauturilor si cocktail-urilor.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments