CRISTALUL CARE S-A REFĂCUT ÎN 24 DE ORE DUPĂ CE A FOST SPART

by Dana B.

Cercetătorii au proiectat un cristal care se vindecă singur, fără nicio intervenţie chimică sau biologică, ce se bazează pe propria sa structură moleculară şi contactul fizic pentru a se vindeca, proces similar cu cel al organismului în cazul tăieturilor la nivelul pielii.

Polimerii de auto-vindecare au fost subiectul cercetărilor savanţilor pentru mai mult de 10 ani, dar până acum fenomenul a putut fi observat doar în materiale moi precum cauciucul sau plasticul.

Cristalele de culoare galben deschis, având mărimea unei unghii de bebeluş şi o grosime de 5 milimetri, au fost crescute în laborator de către Patrick Commins, asociat postdoctoral din cadrul NYU Abu Dhabi.

Commin a afirmat că lucrul cu cristale disulfurice dipiridamole tiurame a fost inspirat de relaţia dintre atomii de sulf şi polimeri moi, care tind să curgă către atomii de sulf şi să se lipească de ei cu uşurinţă, rezultând auto-repararea. El a decis că doreşte să testeze aceeaşi legătură şi în cazul cristalelor.

,,Atunci când un cristal se rupe, toţi sulfurii încep să se mişte, iar atunci când sunt presaţi, îşi refac legăturile şi se vindecă”, a explicat Commins.

Commins afirmă că bucata de cristal a fost spartă de o maşinărie specială, care are capacitatea de spargere a obiectelor mici în bucăţi definite. Cele două părţi ale cristalului au fost puse în contact una cu cealaltă la temperatura camerei.

După 24 de ore, cristalul era din nou întreg. Singurul defect era o urmă superficială lăsată de crăpătura de pe mijloc.

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments