COADA-CALULUI, O SURSĂ BOGATĂ DE MINERALE

by Cristian Dobre

Despre planta de mai jos se spune ca este una dintre cele mai batrane de pe Terra – s-au gasit urme ale familiei sale vechi de peste 300 de milioane de ani. Denumirea latina, Equisetum Arvense, poate nu-ti spune nimic, caci lumea cunoaste aceasta planta medicinala sub numele de coada-calului.

In scop terapeutic a fost folosita inca de pe vremea vechilor greci si a romanilor, mai exact partile sale aeriene, proaspete sau uscate. Dupa ce a fost recomandata de terapeutul roman Galen, mai multe popoare si culturi au adoptat-o ca atare.

Traditional, a fost folosita pentru a opri sangerarile, pentru a vindeca ulcerele deschise si ranile deschise si pentru a trata tuberculoza si problemele renale. In medicina traditionala austriaca, a fost folosita intern, ca infuzie, si extern, ca bai si comprese, in tratarea unor afectiuni ale pielii, ale sistemului locomotor, rinichilor si tractului urinar, reumatismului si gutei.

Chinezii o foloseau pentru a atenua febra si ca remediu impotriva inflamatiilor ochiului, precum conjunctivitele si afectiunile corneei, dar si pentru dizenterie, raceala, bube, umflaturi si hemoroizi.

O sursa bogata de minerale
Coada-calului contine foarte mult siliciu si compusi precum campestrol, Equisetrin si Equisetonin, alcaloizi (de pilda, nicotina si plautrina) si multe minerale, printre care magneziu, calciu, fier, potasiu, zinc si aluminiu.
Continutul bogat de minerale ajuta la atenuarea unor probleme de sanatate precum anemia, iar cantitatea mare de siliciu pe care o contine sprijina repararea tesuturilor din organismul uman si ajuta la depozitarea calciului, ceea ce inseamna oase mai puternice. De fapt, unii practicieni o recomanda in cazurile de osteoporoza.
In cadrul unui studiu stiintific, 122 de femei din Italia au luat extract din coada-calului uscata sau Osteosil calcium 270 mg de doua ori pe zi (o combinatie de coada-calului si calciu utilizata in Italia pentru osteoporoza si fracturi). Ambele grupuri care au luat coada-calului au avut o densitate osoasa mai buna.

Elimina excesul de lichide din organism
De asemenea, coada-calului a fost utilizata ca remediu impotriva degeraturilor, pentru vindecarea ranilor mici, pentru intarirea unghiilor, dar mai ales ca diuretic, caci ajuta organismul sa elimine excesul de fluide prin cresterea volumului de urina cu pana la 30%.

Un studiu destul de recent a cercetat efectele sale asupra unor oameni care aveau pietre la rinichi. Cei carora li s-a administrat coada-calului au resimtit o crestere a diurezei (volumul de urina eliminat). De altfel, fiind astringenta si diuretica, coada-calului este eficienta la nivelul tractului urinar, fiind utila in calmarea inflamatiilor la acest nivel, in oprirea hemoragiilor, infectiilor, precum si in ulcerarile cistitice.
Alte studii sugereaza ca planta are proprietati antioxidante importante si poate stopa chiar dezvoltarea celulelor canceroase. Studii recente efectuate in Rusia arata ca ea este eficienta in eliminarea acumularilor de plumb din organism.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments