CIPRIAN LUCA: EXISTA VIATA POLITICA SI CA INDEPENDENT, REPREZENTANT AL SOCIETATII CIVILE

by Florian Popa

Interviu cu Ciprian Luca, președinte „Vatra Arădeană”, candidat independent la Primăria Arad:
– Domnule Ciprian Luca, de ce ați decis să candidați?
– Am luat această hotărâre din mai multe motive. În primul rând, pentru că este evident faptul că Aradul are nevoie acum de altă strategie de dezvoltare, una mai prietenoasă față de cetățeni, mai adaptată nevoilor reale ale urbei și axată pe o deschidere și transparență totală a actului decizional în beneficiul arădenilor. În ultimul an mai ales, am fost solicitat de tot mai multe persoane care de-a lungul timpului au relaționat cu mine, fie în calitatea mea de consilier la cabinetul președintelui Consiliului Județean fie în cea de parlamentar, să mă implic pentru că, spuneau ei, am expertiza și calitățile necesare pentru a da un nou suflu activității Primăriei Arad. Și, da, mă simt în stare să îmi asum această onorantă dar și ambițioasă sarcină, aceea de a candida la fotoliul de primar al Aradului.
– Ce calități credeți că vă recomandă în acest sens?
– În primul rând, este vorba despre vasta mea experiență în administrație. Am lucrat ani de zile în cadrul Consiliului Județean, am colaborat cu primari din tot județul și știu care sunt pârghiile care pun în mișcare o primărie. Nu am avut nici un dosar de cercetare penală pentru fapte de corupție. Este trist că trebuie să ating acest aspect dar, după cum se vede, pare determinant în epoca pe care o trăim. În plus, am stat la baza unor investiții majore în Arad, poate mai puțin vizibil pentru marea masă a electoratului dar cei cu care am colaborat, primari, consilieri locali sau județeni, parlamentari sau persoane din adminsitrația județeană pot depune mărturie asupra rolului meu. Ca parlamentar, am avut o activitate bogată, materializată într-o serie de interpelări, întrebări în Parlament la adresa unor miniștri, care s-au soldat cu realizări concrete pentru localități din județ. Deci, argumente sunt destule. Rămâne doar să le readuc la cunoștința electoratului, pentru că ele, la vremea respectivă, au fost cunoscute.
– În perioada în care ați reprezentat un colegiu arădean în Camera Deputaților, ați fost acuuzat de vot dublu.
– A existat o cutumă în Parlament, ca atunci când se supun votului anumite legi de larg interes, cei care erau în sală să voteze și în locul colegilor care momentan nu se aflau în apropierea dispozitivului de vot, dar erau prezenți în Cameră. Nu comentez acum moralitatea acestei cutume, vă prezint doar o realitate acceptată, la un moment dat, tacit de toți parlamentarii. Cazul la care vă referiți era legat de votarea Legii 630/2009 pentru stabilirea parteneriatului dintre stat şi biserică în domeniul asistenţei sociale, din 8 martie 2011. Aceasta a fost adoptată cu 254 voturi, șapte colegi au fost împotrivă, au fost 5 abțineri și un deputat nu a votat. Deci, a fost o lege care a fost adoptată cu un procentaj de peste 90 la sută. Am votat în locul unui coleg care era în sală dar era implicat într-o discuție. Legea este de interes major pentru Biserică și, deși aparent am încălcat o regulă, îmi asum faptul că am procedat în acest mod. Nu la fel se poate spune însă despre alți parlamentari care au conturat cvorumuri ireale pentru a trece legi prin care populația a avut de suferit, care au votat multiplu pentru a tăia salarii sau pensii și pentru a sărăci românii. Nu, în acest gen de activități nu am fost vreodată implicat și nici nu m-aș implica. Acțiunea mea a ajutat să treacă o lege așteptată, benefică și care oricum avea o majoritate aproape de unanimitate.
– De ce candidat independent?
– După cum știți, de-a lungul timpului am avut calitatea de membru al unor partide politice. Însă viața mi-a demonstrat, la un anumit moment, că frumoasele idealuri care m-au apropiat de partidul respectiv au fost înlocuite de alt gen de aspecte prea puțin potrivite cu modul meu de a-mi conduce viața. Nu sunt dispus la compromisuri, nu pot înșela credința alegătorilor și, înainte de toate, sunt un om cu credința în Dumnezeu, fapt care mă face total inadaptabil la anumite manevre ale vieții politice actuale. Eu, unul, am rămas mereu același, ferm în credințele mele. Atunci când acestea nu s-au mai regăsit în activitatea partidului în care eram, am decis că este momentul să ne despărțim. Ultima experiență, după alegerile din anul 2012, când, deși am avut cele mai multe voturi din județul Arad, nu am reușit să câștig un nou mandat de deputat, m-a făcut să mă decid să încep un nou drum, acela de independent politic dar implicat, cu toată vigoarea, în sfera civilă. Astfel, alături de un grup de apropiați care nutresc aceleași idealuri ca și mine, am pus bazele asociației „Vatra Arădeană”, care deja s-a remarcat pe scena societății arădene printr-o serie de demersuri. Deci, există viață politică și ca independent, reprezentant al societății civile.
– Cine este Ciprian Luca?
– Ciprian Luca este un om dedicat aproapelui său, credincios cuvântului lui Dumnezeu, ferm în principiile sale, intolerant față de abuzuri dar gata să dea o mână de ajutor atunci când este solicitat. Sunt tatăl unei minunate fetițe pe care o iubesc nespus, îmi plac muzica, poezia, arta și sportul. Și, pentru că veni vorba, unul dintre țelurile mele ca primar va fi acela de a revitaliza ramuri sportive care au adus faimă de-a lungul anilor pentru Arad dar care acum se târăsc în cvasi-anonimat. Am soluții pentru asta și cred cu tărie că pot readuce sportului arădean gloria de altă dată. Dragi arădeni, sunt unul dintre voi, mă plec în fața votului dumneavoastră și vă asigur că nu vă voi dezamăgi.

Facebook Comments