CINCI PLANTE CARE NU TE LASĂ SĂ DORMI

by Cristian Dobre

Se spune ca un ceai de plante baut inainte de culcare linisteste si favorizeaza somnul. Insa, daca nu faci alegerile corecte, efectul va fi opus, te vei alege cu oinsomnie. Infuziile din anumite plante pot alunga somnul. Iata ce plante trebuie evitate seara pentru ca sunt inamicii odihnii:

1. Ghimbirul
Ceaiul de ghimbir combate disconfortul digestiv, previne aparitia diareei, balonarii, indigestiei, a arsurilor stomacale. De asemenea, intareste sistemul imunitar. O ceasca de ceai de ghimbir consumata zilnic ne fereste de accident vascular cerebral si ajuta la prevenirea diferitelor forme de cancer.

Este eficient in tratarea racelilor, decongestioneaza caile nazale, tusea, favorizeaza tusei si favorizeaza expectoratia. Este excelent si pentru o buna circulatie a sangelui, previne formarea cheagurilor.

Consumul de ceai de ghimbir este contraindicat bolnavilor cu afectiuni renale si gravidelor. In combinatie cu analgezice sau antihipertensive, scade tensiunea arteriala si poate cauza palpitatii si sangerari. Mai mult, substantele din aceasta planta pot interfera cu cele folosite in anestezii generale, putand anula efectul anesteziei.

Cu toate ca e o planta utila, ghimbirul nu e recomandat decat in prima jumatate a zilei, deoarece efectul ceaiului este unul energizant.

2. Ceaiul verde
In general, ceaiurile din plante care contin teina, precum ceaiul verde, nu se administreaza dupa orele 16-17, deoarece au efect excitant asupra organismului si pot crea probleme de somn. Ceaiul verde ofera organismului un surplus de putere si este recomandat in starile de oboseala cronica si la cresterea capacitatii de concentrare, de aceea nu trebuie consumat seara.

Consumat in doze rezonabile, dimineata, ceaiul verde asigura o buna functionare a sistemului nervos, protejeaza de cancer, scade colesterolul rau si il creste pe cel bun. Previne trombozele, reduce glicemia si protejeaza ficatul impotriva substantelor toxice. Rata bolilor de inima este scazuta in tarile in care se bea traditional ceai verde.

Ceaiul e bun si ca apa de gura, indeparteaza bacteriile si mirosul neplacut. Ceaiul verde lupta cu virusul gripei, incetineste evolutia bolii Parkinson, pastreaza aspectul tanar al pielii, regenerand epiderma.

De asemenea, accelereaza metabolismul si combate celulita.

Consumat in exces – mai mult de trei cesti, poate provoca nu doar insomnie, ci si constipatie, indigestie si agitatie. E contraindicat celor care sufera de anemie feripriva.

3. Ceaiul negru
Frunzele de ceai negru si de ceai verde provin de la aceeasi specie de arbust Camellia sinensis. Ceaiul negru contine mai multa teina decat cel verde; energizeaza, asa ca nu trebuie consumate seara.

Aceasta bautura protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si reduce riscul aparitiei cancerului. Desi se numara printre bauturile cu cea mai mare concentratie de antioxidanti, nu este indicat sa beti mai mult de una-doua cani de ceai negru sau verde pe zi si in niciun caz dupa ora 17.

Sub forma de comprese, atenueaza ridurile. Daca masati fata cu un cub inghetat de ceai negru veti stimula circulatia sangelui.
Consumat in exces, ceaiul negru diminueaza absorbtia fierului la nivelul intestinului, ceea ce dauneaza persoanelor anemice si gravidelor. Ceaiul negru este contraindicat si persoanelor care au deficienta de calciu. Hipertensivii pot consuma o ceasca de ceai negru pe zi, cu acordul medicului.

4. Ginseng
Contraindicat seara este si ceaiul de ginseng. Nici nu e de mirare pentru ca efectul sau principal este combaterea epuizarii fizice si intelectuale. De asemenea, imbunatateste imunitatea, creste rezistenta organismului la stres. Ceaiul de ginseng poate inlocui cu succes cafeaua de dimineata.

Ginsengul este considerat un simbol al vietii, fiind denumit si „alimentul nemuririi” sau „radacina vietii”. In China, aproape orice reteta prescrisa de medic contine ginseng. Are efecte antiinflamatoare, antioxidante. Contribuie la imbunatatirea digestiei si respiratiei, fertilitatii, reduce inflamatiile articulare, ajuta functiile hepatice.

5. Catina
Numita si ginsengul romanesc, catina este recomandata in cazul surmenajului, a carentelor vitaminice, in starile de convalescenta, pentru cresterea performantelor sportive si pentru a da un plus de energie. Deci, nu trebuie consumat seara. In general, fructele, consumate sub forma de ceai sau suc, sunt o sursa de energie, deci trebuie evitate inainte de somn.

Alte plante care trebuie evitate seara
Energizeaza si infuzia de cicoare, de rozmarin, de Ginkgo biloba, aloe vera. Ceaiul de lemn dulce aduce o multime de beneficii organismului, dar este inclus pe lista infuziilor care nu trebuie consumate seara. Ofera energie, alunga stresul si echilibreaza nivelul zaharului din sange. In plus, ajuta substantial digestia si stimuleaza atentia.

Un alt ceai energizant este cel de guarana, planta care ajuta la recuperarea fizica rapida dupa un efort sustinut. Ceaiul din aceasta planta este un excitant nervos puternic, imbunatateste memoria, intareste imunitatea si mareste vitalitatea.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments