Cele mai comune tipuri de website-uri in 2021

by webeditor

Exista miliarde de site-uri online, toate concurand pentru o parte din atentia pe care oamenii o acorda navigarii lor online in fiecare zi. Iar cand incepeti un nou website, poate fi coplesitor sa va ganditi la toate celelalte site-uri web disponibile.

Prin urmare, atunci cand luati in considerare cel mai bun mod de a va construi propriul site web, stabiliti cu atentie ce tip de site doriti sa fie. Cand puteti restrange obiectivele si configurarea dorita, puteti identifica mai usor celelalte site-uri web din categoria dvs. pentru a cauta inspiratie.

Iata 12 dintre cele mai populare tipuri de site-uri web pe care le veti intalni pe Internet. Desi exista unele suprapuneri intre diferitele categorii, in general, fiecare tip de website are anumite obiective de atins si propriul set de bune practici. Care dintre aceste tipuri de website va fi cel potrivit pentru dvs.?

Cele mai comune 12 tipuri de website-uri pe care le puteti crea

1. Website de comert electronic

Un site web de comert electronic este un website de pe care oamenii pot cumpara produse direct. Probabil ca ati folosit mai multe site-uri web de comert electronic. Majoritatea brandurilor mari si multe dintre cele mai mici detin un magazin online.

Orice site web care include un cos de cumparaturi si o modalitate prin care puteti plati cardul de credit pentru a efectua o achizitie intra in aceasta categorie.

Daca intentionati sa va vindeti produsele prin intermediul site-ului, atunci acesta este tipul de website pe care trebuie sa il creati.

 

Exista cativa pasi specifici pe care trebuie sa va asigurati ca ii includeti atunci cand creati un site web de comert electronic, cum ar fi investitia in software de comert electronic si obtinerea unui certificat de securitate  pentru a va asigura ca platile clientilor sunt securizate.

In plus, va trebui sa va asigurati ca proiectarea si continutul website-ului sunt create avand in minte principalul scop: realizarea vanzarilor.

Website-urile de comert electronic pot fi o extensie a unei afaceri pe care o aveti deja sau pot deveni o noua afacere in sine.

2. Website de prezentare

Un site web de prezentare este orice website dedicat prezentarii unei anumite companii. Acesta ar trebui sa contina sigla companiei si sa comunice tipurile de produse si / sau servicii pe care le ofera afacerea.

In prezent, fiecare companie  ar trebui sa detina un website. Fiecare potential client pe care va presupune ca daca va cauta pe Google date despre afacerea dvs. va gasi un site web iar daca nu il va gasi va ramane cu o impresie posibil gresita legata de afacerea dvs.

3. Website de divertisment

Daca va ganditi la obiceiurile dvs. de navigare pe Internet, probabil va puteti gandi la cateva site-uri web pe care le vizitati pur si simplu in scopuri de divertisment.

Majoritatea acestor site-uri web isi propun sa castige bani  prin reclame afisate pe paginile website-ului mai degraba decat prin vanzarea de produse sau servicii specifice.

Daca doriti sa incepeti un website de divertisment aveti o multime de optiuni de formate acceptate. Puteti crea videoclipuri amuzante sau informative, sa scrieti postari de blog distractive, sa utilizati benzi desenate sau sa creati teste distractive.

Deoarece exista atat de multe site-uri de divertisment pe Internet, ar trebui sa anticipati ca va dura ceva timp si munca pentru a gasi un public care sa se conecteze cu dvs. Si chiar mai mult timp si munca pentru a incepe sa castigati bani daca acesta este scopul dvs. final. Insa daca aveti idei pentru a crea continut pe care credeti ca oamenii il vor gasi distractiv, un website de divertisment este una dintre cele mai bune solutii de a-l face cunoscut.

4. Website de portofoliu

Cele mai comune tipuri de website-uri includ website-uri   de portofoliu, dedicate prezentarii de exemple de lucrari realizate deja. Furnizorii de servicii pot arata astfel clientilor potentiali calitatea muncii pe care o furnizeaza. Acest tip de website este mai simplu de construit decat un site web de prezentare si mai concentrat pe o anumita sarcina: colectarea probelor de lucru.

Este un tip de website este cel mai frecvent pentru profesionistii creativi si freelanceri care sunt angajati pe baza abilitatilor demonstrate si pot fi o alternativa mai eficienta la un site web de afaceri care are un scop similar.

5. Website media

Site-urile media prezinta stiri sau alte rapoarte. Exista unele suprapuneri aici cu site-urile de divertisment dar site-urile media ofera in plus un anumit tip de continut despre anumite subiecte – de exemplu despre animale de companie.

Aceste tipuri de website-uri castiga in general bani prin reclame afisate pe site, abonamente sau o combinatie a celor doua. Multe site-uri media sunt varianta online a canalelor media care exista adesea sub alte forme, precum canalele TV, revistele si ziarele tiparite, dar unele sunt doar online.

6. Website-uri tip brosura

Website-urile tip brosura sunt o forma simplificata a site-urilor web de prezentare. Sunt o alegere ideala pentru companiile care stiu ca au nevoie de o prezenta online dar nu doresc sa investeasca mult in aceasta.

Poate sunteti increzator ca veti continua sa dezvoltati cea mai mare parte a afacerii dvs. din alte surse. In acest caz, un website tip brosura simplu, care include doar cateva pagini cu elementele de baza a ceea ce faceti si oferirea informatiilor de contact pot fi suficiente pentru dvs.

Website-urile tip brosura erau mai frecvente in primele zile ale Internetului, atunci cand companiile stiau ca au nevoie de un site web dar nu depindeau de acesta pentru a avea succes. Insa in prezent, cand Internetul a devenit o parte atat de importanta a modului in care oamenii cerceteaza si gasesc aproape orice produs si serviciu de care au nevoie, majoritatea afacerilor recunosc ca au nevoie de ceva mai competitiv.

Daca aveti o afacere si stiti ca nu aveti nevoie ca site-ul dvs. web sa fie un instrument de marketing, ci doar o carte de vizita online, atunci un site web tip brosura poate fi o solutie pentru dvs.

7. Website pentru organizatii non-profit

In acelasi mod in care afacerile au nevoie de site-uri web pentru a fi online, la fel au si organizatiile nonprofit nevoie. Un site web nonprofit este cel mai simplu mod pentru potentiali donatori de a face donatii. La fel, va fi primul loc in care multi oameni cauta sa afle mai multe despre o anumita organizatie nonprofit si sa stabileasca daca doresc sa o sustina.

Daca va ganditi sa incepeti o organizatie nonprofit, atunci construirea unui site web este un pas crucial in dovedirea legitimitatii dvs. si pentru a ajunge la mai multi oameni. Il puteti folosi pentru a promova proiectele intreprinse de organizatia dvs., pentru a incuraja adeptii sa ia masuri si pentru a accepta donatii.

8. Website educational

Website-urile institutiilor de invatamant si cele care ofera cursuri online se incadreaza in categoria tipurilor de website-uri educationale. Aceste site-uri web au scopul principal fie de a furniza materiale educationale vizitatorilor, fie de a le oferi informatii despre o institutie de invatamant.

Unele site-uri educationale pot avea reclame, precum website-urile de divertisment sau site-urile media. Unele ofera spre achizitie produse aducationale sau unele abonamente. Iar unele servesc doar ca prezenta online pentru o institutie existenta.

9. Website-uri pentru antreprenori

Website-urile   pentru antreprenori se suprapun putin cu site-urile de afaceri si de comert electronic dar reprezinta un tip unic de afaceri online. Antreprenorii creeaza si vand produse de informare. Aceasta pot fi sub forma de cursuri, tutoriale, videoclipuri sau carti electronice.

Indiferent de forma produsului, antreprenorii au nevoie de site-ul lor web pentru a face munca grea de a construire si vanzare a brandului. Prin intermediul website-ului, acestia isi pot convinge vizitatorii ca stiu suficient pentru a face ca produsele lor educationale sa merite sa fie cumparate.

Antreprenorii creeaza de obicei un amestec de continut gratuit valoros si continut premium pe care doresc sa il transmita. Website-ul serveste ca locatie centrala pentru ambele lucruri – continutul gratuit care serveste ca instrument de marketing pentru a atrage oamenii pe site si produsele platite care reprezinta profiturile lor. Construirea unui site web bun este deci cruciala pentru acest tip de model de afaceri.

10. Website personal

Nu toate site-urile web exista pentru a face bani intr-un fel sau altul. Multi oameni gasesc valoare in crearea de site-uri web personale pentru a-si face cunoscute propriile ganduri. Aceasta categorie include bloguri personale, vloguri si jurnale foto pe care oamenii le impartasesc lumii.

Uneori, aceste site-uri web pot evolua in ceva care pot produce bani daca devin suficient de populare si persoana care le-a inceput vrea sa faca aceasta schimbare. Dar acestea exista in primul rand ca o modalitate de a va impartasi sentimentele, viziunile si arta cu prietenii si persoanele interesate.

Construirea unui site web personal este mai usoara decat majoritatea celorlalte tipuri de website-uri din lista, deoarece obiectivul are mize mai mici. Scopul este doar sa il faceti sa arate asa cum doriti, nu sa va faceti griji cu privire la cresterea vanzarilor sau la obtinerea de bani din afisarea bannerelor publicitare.

Puteti construi un asemenea website personal cu ajutorul template-urilor sau cu website buildere.

11. Portal web

Portalurile web sunt adesea site-uri web concepute in scopuri interne ale unei companii, organizatii sau institutii. Acestea colecteaza informatii in diferite formate, din surse diferite, intr-un singur loc, pentru a face toate informatiile relevante accesibile pentru un anumit public.

Adesea implica o autentificare si vizualizari personalizate pentru diferite tipuri de utilizatori, care asigura ca informatiile accesibile sunt cele mai utile nevoilor lor specifice.

12. Website-uri Wiki sau forumuri comunitare

Majoritatea oamenilor sunt familiarizati cu wiki-urile prin cel mai faimos exemplu: Wikipedia. Dar wiki-urile pot fi create pe aproape orice subiect va puteti imagina. Un wiki este orice site web unde diferiti utilizatori pot colabora la continut si toti fac propriile modificari dupa cum considera potrivit. Exista wiki-uri pentru comunitatile de fani, pentru resurse comerciale si pentru colectarea de surse informationale valoroase.

Lansarea unui wiki poate fi destul de simpla, mai ales daca alegeti sa utilizati un software existent sau un constructor de site-uri wiki, decat sa creati site-ul web de la zero. Aceasta optiune are sens doar daca trebuie sa organizati informatiile si resursele disponibile intr-un spatiu central la care doriti sa aiba acces altii.

Ce tip de website este potrivit pentru dvs.?

Indiferent de tipul de site web pe care alegeti sa il creati, este important sa va ganditi la ce doriti de la acesta si sa va asigurati ca il proiectati pe baza obiectivelor specifice pe care le aveti in minte. Si unul dintre primele lucruri pe care va trebui sa le rezolvati inainte de a va publica website-ul este locul unde il veti gazdui.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate