CEA DE A TREIA ZI A FESTIVALULUI DE MUZICA CONTEMPORANA, DEDICATA PERCUTIEI

by Cosmin Mihuta

Antropologii culturii susţin că înaintea muzicii propriu-zise s-a născut ritmul. Acesta reprezintă o energetică primară şi fundamentală, care poate răscoli fiinţa umană aşa cum melodia nu reuşeşte. De altfel, şi muzicologii ne arată că ritmica poate avea o existenţă autonomă, pe când melodia presupune prin definiţie şi componenta metro – ritmică. Acest fapt poate explica impresia puternică pe care o lasă asupra noastră instrumentele de percuţie. Cu atât mai puternic este impactul unui ansamblu format exclusiv din instrumente de acest fel, posibilităţile expresiv – coloristice ale unei asemenea formaţii fiind, practic, nelimitate.
Ansamblul de percuţie în muzica cultă este o „invenţie” a secolului XX, fiind o rezultantă a mai multor factori, dintre care amintim doar doi: influenţa muzicii tradiţionale afro-asiatice asupra compozitorilor şcolii europene, dar şi dorinţa creatorilor moderni de a explora, până la ultimele graniţe, arsenalul timbralităţii sonore.
Ansamblul Percutissimo aduce pe scena Filarmonicii arădene o fantastică aventură sonoră, la care ne invită compozitori ce lasă în urmă prejudecăţile clasicizante, explorând dimensiuni nebănuite şi de aceea mereu palpitante ale modului de structurare a spaţiului sonor, uzând de mijloace ritmice, timbrale, polifonice sau dinamice dintre cele mai bogate, variate şi surprinzătoare. Un adevărat regal de muzică modernă şi contemporană pentru publicul arădean.
Iar în introducerea concertului, Ansamblul Pro Musica Nova propune o incursiune în curentul contemporan de inspiraţie folclorică românească, în care modalitatea esenţială de construcţie a structurilor muzicale este improvizaţia, abordare pe cât de veche în istoria muzicii, pe atât de actuală în peisajul tehnicilor compoziţionale de astăzi.
Sâmbătă, 21 martie 2015
Ora 12.00 – Workshop Percuţie
Mario Florescu, Doru Roman

Ora 19.00 – Concert de percuţie

PRO MUSICA NOVA (Mario Florescu)
Şerban Nichifor – Carnyx
Dora Cojocaru – Eleusis
Vasile Herman – Hora lungă
Nicolae Brânduş – Dans în ritm ak-sak
Gabriel Mălăncioiu – The Weel of Time

PERCUTISSIMO (Doru Roman)
Doina Rotaru – Noesis
Patrick Long – Strange Loops
Alin Văcean – Peace for Everyone
Lucian Meţianu – Attracteur Etrange
Edgard Varèse – Ionisation
Violeta Dinescu – The Last Ball of the Rolling Ball Clock
Ion Bogdan Ştefănescu – Pianissimo Summer Dream
Dorotea Vejnovici – Bate Boca

Facebook Comments