Ce este stilul industrial și cum poți crea și tu astfel de spații

by Sorin Haut

Un trend de design din ce în ce mai des întâlnit în ultimii ani, stilul industrial câștigă teren în amenajarea multor pub-uri, restaurante, spații de birouri și, mai nou, case. Pentru a putea realiza și tu un astfel de design la tine acasă sau în locurile pe care le deții, mai întâi este nevoie să înțelegi de unde vine acest concept, în ce constă și de ce este popular.

Cum, când de ce a apărut

Deși popular în ultimii ani, acest stil de design își are rădăcinile în Revoluția Industrială, când au apărut fabricile, combinatele chimice și siderurgice. Construite ca hale mari, din cărămidă, beton, oțel și cu ferestre ample, aceste clădiri au spații mari, neaglomerate și tavan înalt. De-a lungul timpului, din cauza schimbării dinamicii în locurile de muncă și dezafectării fabricilor, clădirile au avut un nou scop: în New York City, de exemplu, erau folosite pe post de locuințe, spații de birouri sau comerciale. Prin reutilizarea lor și popularizarea look-ului de loft newyorkez, alături de trendul minimalist și nevoia oamenilor de spații cozy, stilul industrial a început să fie din ce în ce mai comod, mai căutat și mai folosit.

În ce constă

Folosit în apartamente noi, în locuințe moderne și spații comerciale, se bazează pe un look „neterminat”, „nefinisat”, expune tot ce se ascunde într-un interior obișnuit: țevi, conducte, materialele din care sunt alcătuite pereții – cărămidă și pardoseli de beton. Imaginea generală este bine iluminată, aerisită și simplă, cu un aer minimalist și practic.

Paleta de culori specifică acestui stil este pe bază de nonculori – alb, negru, gri, tonuri neutre de maro, cărămiziu, toate în proporții echilibrate. Încăperile sunt bine iluminate, atât natural cât și prin corupri de iluminat, materialele sunt pielea, inul, texturile ușor învechite, cu o ușoară patină, care să se piardă în peisaj. Accente interesante pot fi anumite piese de mobilier create din piese reutilizate – cutii vechi de lemn ce devin măsuțe de cafea sau rafturi sprijinite pe țevi vechi. Piese care să completeze și să „lege” vizual tot pot fi becuri vintage Edison sau iluminat pe șină, cu spoturi.

Cum să creezi și tu un astfel de spațiu

Dacă vrei să aduci elemente de design industrial într-un loc deja finisat, te poți axa pe o combinație între stilul modern și cel industrial. Astfel, optând pentru paleta cromatică specifică și accentele din materiale simple, de bază – oțel, fier, lemn, cărămidă – poți aduce acel vibe ca într-un apartament american la mansardă, ori de local unde oamenii se adună și lucrează pe laptop.

O mobilă cu aspect de lemn brut poate aduce această atmosferă, la fel și multe accesorii metalice.

Corpurile de iluminat te pot ajuta să implementezi acest stil în casa ta, în mod treptat. Poți alege iluminat pe șină, pentru aspectul de hală cu lumină direcționată fix pe anumite puncte de interes.

Iluminatul pe șină, pe bază de spoturi, se potrivește perfect stilului industrial, având și funcționalitate multiplă. Un aspect foarte util al acestui tip de iluminare este că poți personaliza ansamblul: atât lungimea șinei, cât și numărul de spoturi montate pe ea. Acea șină ajută mult la a da senzația de stil industrial, prin aspectul de țeavă vizibilă pe tavan.

Pe Dinamic Electric ai la dispoziție mai multe modele de spot LED pe șină, alb sau negru, șină și adaptor șină, toate potrivite mai multor feluri de îmbinări și montări, în așa fel încât să se potrivească oricărui design.

Intră pe site-ul www.dinamic-electric.ro și alege ce se potrivește și ce ai nevoie, în așa fel încât să aduci stilul industrial  în casa ta.

Facebook Comments