Care sunt cauzele durerilor de cap

by Cristian Dobre

Durerea de cap: cauze, tipuri, tratament

Despre durerea de cap
– Ce este durerea de cap
– Cauzele durerii de cap
– Afectiuni si infectii care cauzeaza durere de cap
– Stresul, o sursa a durerilor de cap
– Cauze genetice ale durerilor de cap
– Efortul excesiv si deshidratarea, cauze ale durerilor de cap
– Loviturile la cap si durerile de cap persistente
– Curentul, o cauza des invocata pentru durerea de cap
– Mahmureala, o cauza frecventa a durerilor de cap
– Tumori cerebrale
– Sangerari interne la nivelul capului
– Intoxicari cu monoxid de carbon
– Glaucomul
– Hipertensiunea
– Efecte secundare ale unor medicamente sau excesul de medicamente
– Atacul de panica
– Foamea si alimentatia precara
– Pozitia incorecta a capului
– Dependentele de cafeina sau nicotina
– Tulburarile de somn sau privarea de somn
– Probleme de vedere
– Tipuri de dureri de cap
– Dureri de cap primare
– Durerea de cap sub forma unei tensiuni la nivelul capului
– Migrena, o durere de cap intensa
– Cefaleea cluster sau de tip ciorchine
– Dureri de cap sinusale sau sinuzita
– Dureri de cap secundare
– Tipuri de dureri de cap in functie de localizarea lor si ce probleme pot trada ele
– Dureri de cap frontale
– Dureri de cap laterale
– Dureri de cap la ceafa
– Dureri de cap in zona maxilarului
– Dureri de cap in zona globului ocular
– Dureri de cap generalizate

Diagnosticarea durerilor de cap
– Examinarea pacientului si a celorlalte simptome
– Investigatii pentru dureri de cap persistente
– Teste de sange
– Consultul ORL, oftalmologic sau stomatologic

Tratarea durerii de cap
–  Remedii rapide pentru eliminarea sau ameliorarea durerilor de cap
– Tratamentul medicamentos pentru durerea de cap
– Tratament naturist pentru durerea de cap
– Eliminarea cauzelor durerii de cap
– Tratamente alternative pentru durerile de cap
– Acupunctura
– Hipnoza
– Meditatia

Despre durerea de cap

Cefaleea este sinonim cu durerea aparuta oriunde in regiunea capului si a gatului. Durerea de cap poate fi difuza sau localizata, continua sau intermitenta, si poate sa apara sub mai multe forme: migrene (dureri ascutite sau pulsante), dureri datorate starilor de tensiune si dureri sub forma de ciorchine (de tip cluster).

Ce este durerea de cap

Durerea de cap sau cefaleea este una dintre cele mai intalnite probleme medicale, de care multe persoane se plang. Majoritatea oamenilor se confrunta cu dureri de cap la un moment dat, in viata. Durerea de cap poate afecta pe oricine, indiferent de varsta, rasa si sex. Ca definitie, o durere de cap poate fi un semn al unei suferinte emotionale sau al unei suferinte legate de stres sau poate rezulta dintr-o tulburare medicala, cum ar fi migrena sau hipertensiunea arteriala, anxietatea ori depresia. Durerea de cap poate duce la alte probleme. De exemplu, persoanelor cu dureri de cap cronice, cum sunt migrenele, le este destul de greu sa mearga frecvent la scoala sau la locul de munca.

Cauzele durerii de cap

Cefaleea sau durerea de cap poate sa apara in orice parte a capului, pe ambele parti (fie pe partea dreapta, fie pe partea stanga a capului) sau intr-o singura zona. Durerile pot radia dincolo de cap dintr-un punct central sau pot sa dea senzatia de strangere ca intr-o menghina. Durerile de cap pot fi ascutite, pulsante sau dureri surde, pot sa apara treptat sau subit. Pot sa dureze mai putin de o ora sau pana la cateva zile. Exista diferite moduri de a defini cefaleea si de a o clasifica in functie de cauze. Societatea Internationala de Cefalee (IHS) clasifica durerile de cap ca fiind: cefalee primara, atunci cand durerile nu sunt cauzate de alta afectiune ori tulburare, si cefalee secundara, atunci cand exista o alta cauza ce sta la baza durerii.

Afectiuni si infectii care cauzeaza durere de cap

Cefaleea secundara sau durerile de cap secundare sunt simptome care apar atunci cand o alta afectiune stimuleaza nervii capului care sunt sensibili la durere. Cu alte cuvinte, simptomele durerii de cap pot fi atribuite unei alte cauze. Cefaleea secundara reprezinta acele dureri de cap care se datoreaza unei probleme structurale sau infectioase, la nivelul capului sau gatului.

Acesta este un grup foarte larg de afectiuni medicale, care variaza de la durerea dentara (ce vine de la dintii infectati) sau de la durerea de la sinusurile infectate si pana la afectiuni care pun in pericol viata pacientului, cum ar fi hemoragiile in creier sau infectii precum encefalita si meningita.

O paleta larga de factori pot cauza cefalee secundara (dureri de cap secundare):

  • mahmureala indusa de consumul de alcool;
  • o tumora la creier;
  • cheaguri de sange;
  • hemoragie in sau in jurul creierului;
  • intoxicatia cu monoxid de carbon;
  • o comotie;
  • deshidratarea;
  • glaucomul;
  • scrasnitul din dinti (bruxismul) in timpul noptii;
  • gripa;
  • atacurile de panica;
  • accidentul vascular cerebral.

Stresul, o sursa a durerilor de cap

Exista putine cercetari care sa confirme cauza exacta a durerilor de cap datorate starilor de tensiune. Se crede ca aceste dureri de cap (datorate starilor de tensiune) apar din cauza stresului fizic exercitat asupra muschilor din structura capului. Si stresul emotional poate provoca dureri de cap datorate starilor de tensiune, facand ca muschii din jurul craniului sa se contracte. Daca stresul este una dintre cauzele care contribuie la durerea de cap, este bine sa inveti sa recunosti si sa minimalizezi situatiile stresante, pentru ca odata ce reduci stresul, acest lucru iti poate fi de ajutor.

Cauze genetice ale durerilor de cap

Cefaleea cluster (acele dureri de cap „in ciorchine”) este numita astfel deoarece are tendinta sa apara zilnic, pe o perioada de o saptamana sau mai mult, apoi pacientul are lungi perioade de timp (luni sau ani) in care nu se confrunta cu dureri de cap. Cauza durerii de cap de tip cluster este incerta, insa se poate datora eliberarii subite a unor substante chimice (histamine si serotonina) in creier.

Cefaleea cluster sau durerea „in ciorchine” tinde sa fie mostenita in familie si acest lucru sugereaza ca poate sa existe o cauza genetica a durerilor de cap. Migrenele, in special, tind sa fie intalnite in familie. Majoritatea copiilor si adolescentilor care au migrene au si alti membri in familie care se confrunta cu acest tip de durere de cap. Cand ambii parinti au un istoric in privinta migrenelor, atunci exista o sansa de 70% ca si copilul lor sa sufere de migrene.

Efortul excesiv si deshidratarea, cauze ale durerilor de cap

Durerea de cap este un simptom asociat cu multe boli sau afectiuni. Desi durerea de cap in sine este problema in cazul cefaleei primare, in privinta cefaleei secundare, exista un substrat al unei boli sau afectiuni ori leziuni care trebuie sa fie diagnosticata si tratata. Cauze ale durerilor de cap pot fi inclusiv efortul excesiv si deshidratarea.

Cauza exacta a durerilor de cap datorate starilor de tensiune este necunoscuta, insa aceste dureri de cap au fost legate de factori precum stresul si deshidratarea. Se mai crede ca cefaleea de tensiune apare datorita stresului fizic/efortului depus de musculatura capului. De exemplu, acesti factori de tensiune pot face ca muschii din jurul craniului sa se contracte, persoana sa „stranga” din dinti si sa aiba spasme musculare. Alti factori declansatori includ efortul fizic excesiv, cum ar fi munca manuala dificila si prelungita.

Loviturile la cap si durerile de cap persistente

Exista numeroase cauze care pot sta la baza durerii de cap, iar specialistii spun ca inclusiv modificarile aparute in circulatia sangelui si un traumatism precum o lovitura pot cauza durere de cap. Daca durerile de cap sunt persistente, un pacient ar trebui sa caute imediat ingrijiri medicale, mai ales daca a suferit o lovitura la cap (sau mai multe). De exemplu, daca durerea de cap este asociata cu un traumatism recent la cap sau cu o cazatura, este cazul ca persoana sa mearga la spital.

Curentul, o cauza des invocata pentru durerea de cap

O alta cauza des invocata de pacienti pentru aparitia durerii de cap este „curentul”. Unii oameni cred ca un motiv pentru care apare durerea de cap este faptul ca dormim intr-o zona din casa in care circulatia aerului este mai intensa. Curentul este, de obicei, un „canal” de vant artificial creat. Este vantul sau aerul care circula intre doua ferestre, doua usi, doua cladiri, doi pereti. Si cu cat cladirea sau locuinta este mai inalta, cu atat este mai puternic curentul. Daca acest aer rece sau curent din locuinta ajunge in zona capului, ar putea, cel mai probabil, sa duca la dureri de cap, de ureche, de gat sau de dinti.

Mahmureala, o cauza frecventa a durerilor de cap

Grupul de dureri de cap ce intra in categoria cefalee secundara include, de asemenea, si acele dureri de cap asociate cu abuzul de anumite substante si cu excesul de medicamente folosite pentru a trata durerile de cap. Mahmureala, de exemplu, este o cauza frecventa a durerilor de cap si intra si ea in categoria cefaleei secundare. Persoanele care beau prea mult alcool se pot trezi dimineata cu o durere de cap bine-cunoscuta, datorata efectelor consumului de alcool si efectelor deshidratarii.

Tumori cerebrale

Durerea de cap este un simptom care poate fi asociat cu multe boli, iar unele dintre cauzele cefaleei secundare pot fi mortale sau pot pune viata pacientului in pericol. Aici este vorba de tumorile cerebrale, acele probleme grave de la nivelul creierului. Tumorile cerebrale, in special cele primare, care isi au originea in creier sau metastazele de la un cancer care a inceput intr-un alt organ pot fi o cauza a durerii de cap.

Sangerari interne la nivelul capului

Din cauza problemelor legate de vasele de sange de la nivelul capului si gatului poate sa apara durerea de cap. Doi factori extrem de importanti, care nu trebuie ignorati, sunt anevrismul cerebral si hemoragia subarahnoidiana, acea sangerare care apare in zona dintre creier si acele tesuturi subtiri care acopera creierul.

Un anevrism (sau o zona slabita aparuta in peretele unui vas de sange) se poate extinde si astfel se poate scurge o cantitate mica de sange care provoaca ceea ce se numeste in limbajul de specialitate cefalee santinela. Aceasta durere poate fi un semnal de alarma cu privire la o hemoragie viitoare in creier, cu consecinte catastrofale.

Intoxicari cu monoxid de carbon

Durerile de cap pot fi atribuite si unei alte cauze, cum ar fi intoxicarea cu monoxid de carbon. Aceasta intoxicare este considerata un „ucigas tacut”. Nu are miros, nici gust, nici sunet si din pacate nici oamenii, nici animalele nu isi pot da seama cand respira monoxid de carbon, insa acesta poate fi fatal. Cand persoana respira o perioada scurta de timp acest monoxid de carbon si poate ca nu isi da seama, ea poate avea dureri de cap.

Glaucomul

Problemele care au legatura cu ochii, precum glaucomul, pot fi o cauza a durerii de cap, spun medicii. In cazul glaucomului, vederea periferica este pierduta gradual, iar in unele cazuri, pacientul are dureri de ochi, de obicei severe. Un atac acut de glaucom cu unghi ingust poate fi asociat cu durere oculara severa si cu durere de cap, pacientul poate sa aiba ochi rosii (inflamati).

Hipertensiunea

O durere de cap poate rezulta si dintr-o afectiune medicala, cum ar tensiunea arteriala prea mare. O valoare prea mare a tensiunii arteriale (de exemplu, 18 cu 11 sau peste) poate indica o situatie de urgenta. Daca aceasta hipertensiune arteriala este asociata cu durere in piept, dificultati de respiratie, durere de cap, ameteala, durere de spate sau abdominala, atunci pacientul trebuie sa ceara ingrijiri medicale imediat.

Efecte secundare ale unor medicamente sau excesul de medicamente

Contraceptivele orale, medicamentele folosite pentru a trata disfunctiile erectile, cele pentru tensiunea arteriala sau alte medicamente cardiace pot duce la sau pot provoca dureri de cap. Durerea de cap poate sa apara si de la excesul de medicamente. Aceasta durere apare atunci cand medicamentele pentru calmarea durerii sunt luate prea frecvent si pot fi cauzate de acetaminofen (paracetamol), aspirina, ibuprofen, analgezice cu cafeina, precum si alte medicamente recomandate pentru durere, eliberate cu prescriptie medicala.

Atacul de panica

O cefalee seundara este un simptom al unei afectiuni sau tulburari care poate activa nervii sensibili la durere de la nivelul capului. Printre cauzele posibile ale durerii de cap secundare se numara si atacul de panica, ce are pe lista de simptome durerea de cap, ameteala, senzatia de slabiciune.

Foamea si alimentatia precara

Unele dintre durerile de cap (cefaleea primara) pot fi declansate de factori ce tin de stilul de viata, cum ar fi anumite alimente, precum carnea procesata care contine nitrati. Un program neregulat, care iti afecteaza orele obisnuite de masa, te poate face sa te simti tensionat, infometat si cu dureri. In acest caz, capul si nu stomacul tau este cel care iti spune ca este timpul sa mananci. Unul dintre raspunsurile corpului nostru la senzatia de foame, adica durerile de cap, sunt un semnal ce indica obiceiuri alimentare nesanatoase.

Pozitia incorecta a capului

Cefaleea de tensiune, in mod normal, nu va fi suficient de severa pentru a te impiedica sa faci activitatile de zi cu zi. Durerea de cap datorata starilor de tensiune dureaza, de obicei, 30 de minute, pana la cateva ore, insa poate sa tina si cateva zile. Cauza este neclara, insa cefaleea de tensiune a fost legata si de o postura necorespunzatoare, de o pozitie incorecta a capului mentinuta prea mult timp, care solicita muschii de la nivelul capului.

Dependentele de cafeina sau nicotina

Cefaleea de tensiune este cauzata de contractiile muschilor din regiunile capului si gatului. O paleta larga de alimente, activitati si factori de stres pot cauza aceste tipuri de contractii. Unii oameni observa ca se declanseaza dureri de cap (datorate starilor de tensiune) din cauza fumatului (consumului de nicotina) si din cauza consumului de cafeina.

De exemplu, cafeina actioneaza ca un stimulent al sistemului nervos central si uneori poate sa fie o cauza a durerilor de cap. Renuntarea la fumat (adica la nicotina) iti poate afecta functia cognitiva si, de asemenea, poate cauza dureri de cap.

Tulburarile de somn sau privarea de somn

Un alt factor care declanseaza o durere de cap de tipul migrenei este nu doar privarea de alimente (infometarea sau perioadele mai lungi in care nu mananci), ci si privarea de somn. In functie de cauza, unele dintre cele mai comune tipuri de cefalee sunt durerile de cap hipnice (sau durere hipnica), adica durerile de cap care trezesc o persoana din somn. Si tulburarile de somn trebuie avute in vedere, deoarece printre cauzele durerilor de cap se numara si privarea de somn.

Probleme de vedere

Oboseala ochilor, cum ar fi cea cauzata de faptul ca citesti sau stai prea mult timp in fata ecranului unui calculator, poate sa provoace dureri de cap. Problemele de vedere intra, astfel, in categoria factorilor care declanseaza cefaleea. Unele dintre cauzele care duc la aparitia problemelor de vedere sunt: atunci cand te concentrezi pe o singura sarcina pe o perioada lunga de timp (cum ar fi cititul), cand stai intr-un mediu care nu este luminat in mod corespunzator (e prea intuneric sau este prea multa lumina), cand te simti stresat sau obosit, cand ai ochii uscati sau ai vederea slabita.

Tipuri de dureri de cap

Durerile de cap sunt clasificate, in principal, ca fiind „primare” sau secundare”. Durerile de cap primare sunt benigne, dureri de cap recurente care nu sunt cauzate de o afectiune de baza sau de probleme structurale. Pe de alta parte, durerile de cap secundare sunt cauzate de o boala ori afectiune care este substratul acelor dureri, cum ar fi o infectie, o lovitura la cap, afectiuni vasculare, hemoragii cerebrale sau tumori.

Dureri de cap primare

Durerile de cap primare sau cefaleea primara includ: migrenele, cefaleea de tip tensiune (ori durere de cap datorata starilor de tensiune) si cefaleea cluster sau „in ciorchine”.

Durerea de cap sub forma unei tensiuni la nivelul capului

Durerile de cap sub forma de tensiune (cefaleea de tensiune) la nivelul capului sunt unul dintre cele mai intalnite tipuri de dureri de cap primare. Cefaleea de tensiune apare cel mai frecvent in randul femeilor, decat la barbati. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 1 din 20 de oameni din tarile din lumea dezvoltata sufera zilnic de pe urma durerilor de cap datorate starilor de tensiune de la nivelul capului. Desi cauza precisa a durerilor de cap ce apar sub forma unei tensiuni este necunoscuta, exista cativa factori care par sa contribuie la cefaleea de tensiune, cum ar fi stresul, tulburarile de somn sau faptul ca persoana a sarit peste mese.

Migrena, o durere de cap intensa

Durerea de cap de tip migrena este considerata al doilea tip dintre cele mai comune clase de dureri de cap primare. Migrena afecteaza atat copiii, cat si adultii. Inainte de pubertate, baietii si fetele sunt afectati in mod egal de migrene, insa dupa pubertate, mai multe femei sunt afectate de migrene, comparativ cu barbatii.

Cefaleea cluster sau de tip ciorchine

Durerile de cap cluster (numite si cefalee de tip cluster sau cefalee „in ciorchine”) sunt un tip rar de dureri de cap primare. Cefaleea cluster afecteaza mai frecvent barbatii care se apropie de 30 de ani, desi si femeile, si copiii pot sa sufere in aceeasi masura de acest tip de durere de cap.

Dureri de cap sinusale sau sinuzita

Durerile de cap secundare sunt, de obicei, simptomul unei leziuni/lovituri sau al unei boli ce reprezinta substratul acelui simptom. De exemplu, durerile de cap sinusal (sinuzita) sunt considerate de unii specialisti dureri de cap secundare, datorita presiunii crescute (exercitate asupra sinusurilor) sau datorita unei infectii la nivelul sinusurilor.

Stratul subtire de tesus (periostul) care acopera oasele, muschii care invelesc craniul, sinusurile ochii si urechile, cat si alte tesuturi subtiri se pot inflama toate si se pot irita, iar astfel pot provoca dureri de cap.

Dureri de cap secundare

Exista trei categorii majore de dureri de cap, in functie de sursa durerii. Pe langa cele primare si nevralgiile craniene (dureri faciale si alte dureri de cap), exista si dureri de cap secundare. Acestea sunt acele dureri care se datoreaza unei probleme structurale sau infectioase care stau la baza durerii de la nivelul capului sau gatului.

Acesta este un grup foarte larg de afectiuni medicale, incepand de la durerile de dinti si pana la infectia dintilor si ajungand pana la sinusurile infectate sau chiar pana la afectiuni care pun viata in pericol, cum ar fi o hemoragie a creierului sau infectii precum encefalita sau meningita.

Tipuri de dureri de cap in functie de localizarea lor si ce probleme pot trada ele

Durerile de cap pot fi clasificate si in functie de localizarea lor, mai ales ca cefaleea poate sa apara in anumite zone ale capului. Acestea pot trada o serie de probleme, asa ca este important sa stim sa facem distinctia intre ele.

Dureri de cap frontale

Cele mai comune semne ale durerilor de cap (datorate starilor de tensiune) includ, printre altele, si acele dureri de cap frontale: cea mai intensa presiune poate fi simtita de pacient la tample sau deasupra sprancenelor, acolo unde sunt localizati muschii temporali si muschii frontali. Fruntea este o zona afectata de durerile de cap frontale.

Durerile de cap care apar de-a lungul ambelor parti ale fruntii sunt adeseori dureri de cap de tensiune sau dureri sinusale. Daca durerea de cap este in zona fruntii, insa apare unilateral (intr-o singura parte), atunci este mai probabil sa fie vorba de o migrena sau de o cefalee de tip cluster.

Dureri de cap laterale

Durerea de cap poate varia in intenstitate, dar de obicei cefaleea de tensiune nu limiteaza persoana, ceea ce inseamna ca cel care sufera de acest tip de durere de cap isi poate continua activitatile de zi cu zi. De obicei, durerea este bilaterala (afecteaza ambele parti ale capului), atat latura dreapta, cat si latura stanga.

Dureri de cap la ceafa

Durerile ce apar la ceafa (in spatele capului) sunt acele dureri de cap care sunt adesea asociate cu cefaleea de tensiune, in special daca sunt identificate spasme musculare la nivelul gatului sau la nivelul muschilor cervicali. Durerile de cap cervicogenice (acele dureri de cap cauzate de o durere in muschii de la nivelul gatului/cefei) sunt un posibil diagnostic al durerilor de cap mai vechi.

Dureri de cap in zona maxilarului

In functie de localizare, exista si dureri de cap ce apar in zona maxilarului. Sindromul articulatiei temporomandibulare sau sindromul de durere de mandibula se refera, de fapt, de durerea ce apare la nivelul maxilarului si este un posibil diagnostic al durerii de cap. Este un tip de durere asemanatoare contractiei musulare, uneori acompaniata de un sunet dureros, la deschiderea maxilarului. Este o cauza rara a durerii de cap.

Dureri de cap in zona globului ocular

Durerea de cap poate sa aiba ca punct de plecare zona globului ocular, zona din spatele ochiului. Durerea localizata in spatele unui ochi poate fi considerata o durere de tipul migrenei. Daca durerea este localizata in spatele ambilor ochi (afecteaza globul ocular al ambilor ochi), atunci durerea sinusala poate fi luata in considerare. Rareori, tumorile orbitare (care deriva din tesuturile si structurile din vecinatatea globului ocular) pot provoca durere in aria din spatele ochiului.

Dureri de cap generalizate

Durerile de cap pot fi nu doar localizate, ci si generalizate. Ele se mai numesc si cefalee generalizata si pot produce o durere usoara spre severa. Durerea de cap generalizata poate fi un simptom in multe cazuri de afectiuni, cum ar fi:

  • durerile de cap cauzate de alergii;
  • durerile de cap provocate de efort (de scurta durata, de la cateva minute, pana la o ora, ce apar in timpul sau dupa un efort fizic);
  • durerile de cap provocate de febra (acea durere de cap generalizata care se dezvolta o data cu febra si este cauzata de umflarea vaselor de sange de la nivelul capului);
  • durerile de cap provocate de hipertensiune – pot fi dureri de cap generalizate sau de tipul unei „bentite”, fiind o durere de cap mai severa dimineata, care se diminueaza pe parcursul zilei.
  • durerile de cap post-traumatice pot fi localizate sau generalizate, pot sa semene cu simptomele unei migrene sau cu cele ale cefaleei de tensiune.
  • durerile de cap generalizate pot trada si alte afectiuni, precum encefalita, gripa, hemoragia intracerebrala, meningita, sindromul de postcontuzie.

Diagnosticarea durerilor de cap

„Cheia” succesului pentru a pune diagnosticul oricarui tip de durere de cap este istoricul pacientului, adica informatiile oferite de acesta. Medicul specialist va pune pacientului o serie de intrebari pentru ca acestea il vor ajuta sa puna diagnosticul. Aceste intrebari vor incerca, pe cat posibil, sa defineasca calitatea, cantitatea si durata durerii, precum si alte simptome asociate cu durerea de cap.

Examinarea pacientului si a celorlalte simptome

Persoana cu o cefalee de tensiune se va plange, de obicei, de durere de cap usoara spre moderata, care este localizata pe ambele parti ale capului (bilaterala). Persoanele cu dureri de cap datorate starilor de tensiune descriu durerea ca pe o senzatie de constrictie, de nevralgie, care nu se agraveaza cu o activitate fizica. De obicei, nu exista simptome asociate.

Tocmai de aceea, examinarea fizica a pacientului si a altor simptome (in special partea neurologica a examenului clinic, este importanta in cefaleea de tensiune, deoarece pentru a pune diagnosticul, partea neurologica ar trebui sa fie normala. Cu toate acestea, poate sa existe o anumita sensibilitate la durere a scalpului si a muschilor gatului.

Daca medicul constata o anomalie in timpul examenului neurologic, atunci diagnosticul de durere de cap asociata cu starile de tensiune ar trebui pus „in asteptare”, pana cand alte cauze posibile ale durerii de cap au fost investigate.

Investigatii pentru dureri de cap persistente

In cazul durerilor de cap persistente, medicul specialist poate recomanda o serie de teste si de investigatii care il vor ajuta sa determine cauza cefaleei. Testele neurologice se axeaza pe eliminarea acelor boli ale creierului sau ale nervilor, care pot provoca, de asemenea, dureri de cap si migrene. Majoritatea durerilor de cap se dovedesc a fi benigne in natura lor.

Unele dintre testele / investigatiile cauta o anomalie (o trasatura anormala) structurala sau fizica in creier, care ar putea provoca durerea de cap, cum ar fi:

  • o tumora;
  • abcesul creierului (o infectie a creierului);
  • o hemoragie (o sangerare in interiorul creierului);
  • meningita virala sau bacteriana (o infectie sau o inflamatie a membranei care acopera creierul si maduva spinarii);
  • o presiune intracraniana crescuta;
  • o acumulare anormala de lichid in creier;
  • o infectie a creierului, precum meningita sau boala Lyme;
  • encefalita (inflamarea si umflarea creierului);
  • cheagurile de sange;
  • traumatismul la nivelul capului;
  • blocajul sinusurilor ori sinuzita;
  • anomalii ale vaselor de sange;
  • leziuni/lovituri;
  • un anevrism (o „bula” formata in peretele unui vas de sange, care se poate rupe, iar sangele poate sa se scurga in creier).

Exista o serie de teste aditionale pe care medicul le recomanda pacientului, pentru a diagnostica durerea de cap. In unele cazuri, poate fi nevoie de teste aditionale care sa descopere alte afectiuni medicale care pot provoca durerile de cap sau migrenele pacientului. Aceste teste sunt enumerate mai jos:

  • Scanarea cu ajutorul computer tomografiei (CT-ul) – acesta este un test in care razele X si computerele sunt folosite pentru a produce o imagine a unei sectiuni transversale a unei zone din corp. O examinare cu ajutorul CT-ului la nivelul capului poate fi recomandata pentru a exclude alte afectiuni daca pacientul are dureri de cap zilnice sau aproape zilnice.
  • Investigatia cu ajutorul rezonantei magnetice (RMN sau IRM) – acest test produce imagini foarte clare ale creierului, fara a utiliza razele X. RMN-ul foloseste un magnet mare, radiofrecventa si un computer pentru a produce aceste imagini. Un RMN poate fi recomandat daca pacientul are dureri de cap zilnice sau aproape zilnice. De asemenea, poate fi recomandat daca o scanare cu ajutorul CT-ului nu arata rezultate definitive.
  • Radiografia sinusurilor – desi CT-ul si RMN-ul ofera informatii mai detaliate, medicul poate folosi si radiografia daca simptomele pacientului par sa indice probleme ale sinusurilor.
  • Electroencefalograma (EEG) – aceasta nu este o parte standard a evaluarii durerii de cap, dar poate fi efectuata daca medicul suspecteaza ca pacientul are anumite crize/convulsii.

Teste de sange

Medicul poate recomanda pacientului o serie de teste de laborator, dintre care unele de sange si o analiza de urina. Aceste teste pot determina numeroase afectiuni medicale, inclusiv diabetul, problemele glandei tiroide si infectiile, care pot provoca dureri de cap.

Consultul ORL, oftalmologic sau stomatologic

Medicii recomanda, de multe ori, si alte consulturi, ce tin de alte specializari, pentru a determina cauza exacta a durerilor de cap. Consultul oftalmologic, de exemplu, este un examen efectuat de un oftalmolog, care va exclude diagnosticul de glaucom sau de presiune exercitata pe nervul optic, ca o cauza a durerilor de cap.

De asemenea, medicul poate recomanda si un consult ORL si un consult stomatologic. In unele cazuri, afectiunile si infectiile de la nivelul dintilor pot provoca dureri de cap. In alte cazuri, infectiile de la nivelul sinusurilor (sau sinuzita) pot provoca dureri de cap. Tocmai de aceea sunt importante consulturile din aceste segmente

Tratarea durerii de cap

Exista multe remedii pentru durerile de cap. Medicamentele pot ameliora durerea pe care o simti, insa si daca iti schimbi stilul de viata (pentru a controla situatiile stresante sau pentru a evita cauzele sau factorii declansatori ai durerii), acest truc va functiona la fel de bine. Asadar, daca tii sub control stresul, poti preveni instalarea unor viitoare dureri de cap.

Insa ceea ce functioneaza in cazul unei persoane, poate sa nu functioneze in cazul altor oameni, asa ca discuta cu medicul tau pentru a gasi impreuna cel mai bun remediu pentru durerea ta de cap.

Remedii rapide pentru eliminarea sau ameliorarea durerilor de cap

Exista o serie de metode rapide care te pot ajuta sa elimini sau sa ameliorezi durerile de cap, cum ar fi:

• sa bei apa – daca cauza durerii tale de cap este deshidratarea, poti sa ameliorezi neplacerea daca pur si simplu bei un pahar cu apa la primele semne ale durerii de cap si daca vei continua sa bei apa cu inghitituri mici, pe parcursul zilei;

• sa aplici comprese cu gheata – daca aplici gheata (sub forma de comprese) pe frunte, vei „amorti” durerea, intrucat gheata ajuta la micsorarea vaselor de sange si la imbunatatirea circulatiei sangelui in acea zona. Acest truc functioneaza bine in cazul durerilor de cap datorate stresului sau problemelor sinusurilor.

• sa folosesti apa fierbinte – aplicand caldura pe ceafa / zona din spatele capului, vei ameliora durerile de cap cauzate de stres. Caldura, in special compresele calde, relaxeaza muschii tensionati si astfel calmeaza durerea de la ceafa. Poti folosi o punga cu apa fierbinte sau poti sa faci un dus fierbinte, directionand apa spre ceafa.

• sa amesteci sucul de lamaie cu apa – lamaia este un ingredient foarte puternic si foarte eficient care poate trata durerea de cap, deoarece te poate relaxa. Daca bei apa calduta amestecata cu sucul stors de la o jumatate de lamaie, acest remediu va reduce intensitatea durerii de cap. Acest remediu este in special benefic in cazul durerilor de cap cauzate de acumularea de gaze in stomac.

Tratamentul medicamentos pentru durerea de cap

Exista diferite tipuri de medicamente, folositoare pentru a trata diferitele tipuri de dureri de cap.

• Pentru cefaleea de tensiune, analgezicele precum paracetamolul, aspirina, ibuprofenul sau naproxenul ajuta, de obicei. Insa mare atentie! Daca iei prea multe pastile din categoria celor de mai sus, poti provoca dureri de cap greu de tratat.

• Pentru migrene, exista o clasa de medicamente, numite triptani, care reprezinta varianta de baza in tratamentul migrenei. Aceasta clasa de medicamente include eletriptan (Relpax), naratriptan, rizatriptan, sumatriptan, zolmitriptan si altele. Le poti lua sub forma de tablete, injectii sau spray nazal. Aspirina si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pot fi de ajutor daca le iei la primele semne ale unei migrene.

• Durerile de cap cluster – simplele analgezice fac foarte putine lucruri pentru a ameliora aceste dureri, insa doctorii au descoperit ca inhalarea unor doze mari de oxigen pur poate functiona foarte bine pentru a calma durerile de cap de acest tip. Lidocaina poate ajuta anumite persoane. Injectiile cu anumiti triptani pot fi de ajutor, daca pacientul le ia la primele semne ale unei dureri de cap cluster „in ciorchine”.

 Pentru durerile sinusale, de obicei, sunt de ajutor medicamentele decongestive si antibioticele.

Tratament naturist pentru durerea de cap

Si remediile naturiste, din plante sau diverse fructe, pot ajuta la calmarea durerilor de cap.

• Merele si otetul de mere – ambele remedii pot fi folosite pentru a alunga o durere de cap; atat merele, cat si otetul din mere ajuta la restabilirea echilibrului acid-alcalin din organism; mai mult, simplu miros al merelor verzi poate reduce durerile de cap de tipul migrenelor. Cand te trezesti dimineata cu o durere de cap, mananca o bucata de mar, presarat cu putina sare, apoi bea putina apa calduta. Alternativ, umple un bol mare cu apa clocotita aburinda si adauga 3-4 linguri de otet de mere in ea. Tine un prosop deasupra capului si inspira aburii intre 10 si 15 minute.

• Izma buna (menta) are proprietati calmante si care pot ajuta in tratarea durerilor de cap. Poti sa faci un ceai, adaugand 1 lingurita de menta uscata intr-o cana cu apa clocotita. Acopera si lasa ceaiul la infuzat, 10 minute. Strecoara si apoi adauga putina miere in el, ca sa il indulcesti. Bea ceaiul incet, cu inghitituri mici. Poti folosi si uleiul esential de menta pentru a masa usor tamplele, maxilarul si ceafa pentru a obtine o calmare rapida a durerilor de cap.

• Ghimbirul – are proprietati antiinflamatoare care te pot ajuta sa calmezi durerea de cap. El ajuta vasele de sange de la nivelul capului sa se relaxeze, reduce umflaturile de la nivelul creierului si activeaza anumite substante din creier care ajuta la calmarea durerii. Bea, pur si simplu, un ceai de ghimbir de 3 ori pe zi, pentru a reduce inflamatia din corp si pentru a calma durerea de cap.

• Uleiul de eucalipt – are proprietati antiinflamatoare si care calmeaza durerea. Maseaza-ti, simplu, fruntea si tamplele cu ulei esential de eucalipt, 15-20 de minute. Dilueaza uleiul acesta folosind ulei de migdale sau ulei de cocos.

Eliminarea cauzelor durerii de cap

Managementul stresului este cuvantul cheie in acest caz, adica in eliminarea cauzelor durerilor de cap. Pentru a trata cu succes durerile de cap, este important in cazul tau sa identifici ce anume cauzeaza sau declanseaza durerile de cap. Apoi poti descoperi modalitatile prin care le poti face fata durerilor de cap sau poti invata cum sa elimini activitatile sau evenimentele stresante.

Tehnicile de relaxare sunt de ajutor in managementul stresului, iar printre aceste tehnici se numara exercitiile de respiratie profunda, relaxarea progresiva a muschilor, relaxarea cu ajutorul muzicii etc. Intreaba medicul specialist si cere-i mai multe informatii despre aceste tehnici.

Tratamente alternative pentru durerile de cap

Nu toate tipurile de dureri de cap necesita atentie medicala, insa este important sa retinem ca tratamentul poate include si metode alternative, in functie de nevoile fiecarui pacient.

Acupunctura

Studiile au aratat ca aceasta practica (acupunctura) prin care se infig ace foarte subtiri in anumite puncte de pe corp poate ajuta la calmarea durerilor de cap de tipul migrenei si a celor de tensiune.

Hipnoza

Medicina care ajuta la gasirea echilibrului intre minte si corp poate fi si ea utila in tratarea durerilor de cap. De pilda hipnoza poate calma durerea, ajutandu-te sa faci fata stresului. Hipnoza, in unele cazuri, poate fi utila pentru cefaleea de tensiune. In plus, hipnoza poate sa iti scada perceptia pe care o ai fata de durere.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments