Calinul, planta care luptă cu tensiunea

by Cristian Dobre

Calinul este un arbust stufos, usor de recunoscut pentru florile de culoare alb-verzuie, formand o inflorescenta sub forma unui bulgare de nea. Infloreste in lunile mai-iunie.

De la calin se foloseste in scop terapeutic coaja de pe ramurile si tulpinile tinere, recoltata primavara.

Ca principii active, scoarta contine tanin, rezine si flavonoide. Coaja de calin se foloseste in industria de medicamente la prepararea unor extracte cu actiune calmanta si homeostatica. Preparatele obtinute sint diuretice, astringente, anstispastice, antiinflamatoare, hipotensive si sedative asupra sistemului nervos. Din fructele sale rosii, grupate sub forma de ciorchini, se extrage un medicament antihipertensiv.

Avand proprietati sedative, extractele de calin calmeaza crampele musculare si contribuie la destinderea intregului organism in conditii de stres si emotii puternice. Ajuta la intarirea inimii si previne infarctul. Datorita actiunii astringente, reduce pierderile excesive de sange la menstruatie.

Pentru uz intern, din coaja de calin se prepara un decoct din doua lingurite de planta, fierte timp de 10 – 15 minute intr-o cana de apa. Se bea cald, indulcit cu miere de albine, cite o cana, de trei ori pe zi. Fructele calinului pot fi folosite iarna la decorarea interioarelor. Fructele bine coapte, desi sint toxice, au proprietati tinctoriale.

Acestea vopsesc fibrele naturale in nuante de rosu. Chiar si in medicina veterinara calinul are intrebuintari terapeutice, fiind recomandat in tratamentul pierderilor de sange la animalele mari, dar si la cele mici.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments