APROAPE 5.500 DE PERSOANE, IN AREST LA DOMICILIU SAU SUB CONTROL JUDICIAR, DE LA INCEPUTUL ANULUI

by Cosmin Mihuta

Poliția Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară își respectă obligațiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanța competentă. De la începutul anului, au fost dispuse măsuri preventive cu privire la aproape 5.500 de persoane, față de care polițiștii au desfășurat activități specifice de supraveghere.

În prima jumătate a anului, la nivel național, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară față de 5.493 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligații în sarcina persoanelor față de care au fost dispuse.

Astfel, polițiștii desfășoară activități specifice față de 1.520 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, față de 3.958 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar și față de 15 persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar pe cauțiune.

În primele 6 luni, au fost înregistrate preschimbări ale unor măsuri preventive de supraveghere dispuse inițial, cu alte măsuri, ca urmare a încălcării obligațiilor impuse inculpaților, comiterii unor noi infracțiuni de aceștia ori condamnării în cauzele respective sau în alte dosare.

Încălcarea obligațiilor stabilite de organele judiciare au constat în principal în neprezentarea la organul de poliție pentru semnarea graficului de prezență, contactarea celorlalți inculpați, martori sau părți vătămate, nerespectarea traseului de deplasare stabilit de poliție în cazul persoanelor arestate la domiciliu, lipsa nejustificată de la domiciliu sau comiterea unei alte infracțiuni.

Astfel, măsura controlului judiciar a fost preschimbată în arest la domiciliu, în 27 de cazuri, în arestare preventivă, în 209 cazuri, în internare în centrul de detenție, în 4 cazuri, și în internare în centrul educativ, în alte 8 cazuri.

De asemenea, controlul judiciar a încetat ca urmare a condamnării cu executare, în 172 de cazuri și ca urmare a condamnării cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, în alte 49 de cazuri.

Măsura arestului la domiciliu a fost preschimbată în arestare preventivă, în 87 de cazuri, în internare în centrul de detenție, în 3 cazuri și în internare în centrul educativ, în alte 2 cazuri.

Ca urmare a condamnării cu executare, măsura arestului la domiciliu a încetat în 67 de cazuri, iar în alte 20 de cazuri, arestul la domiciliu a încetat ca urmare a condamnării cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Unele măsuri de supraveghere au încetat ca urmare a decesului persoanei care făcea obiectul supravegherii, în 6 cazuri sau ca urmare a încetării procesului penal, în 122 de cazuri.

De asemenea, în 1.640 de cazuri au fost revocate măsurile de organele judiciare care le-au dispus, iar, în 2.856 de cazuri, măsurile de supraveghere au expirat, nefiind prelungite de organul judiciar care le-a dispus.

La data de 1 iulie 2015, se aflau în supraveghere 6.097 de persoane, dintre care 602 în arest la domiciliu, 5.458 în control judiciar și 37 în control judiciar pe cauțiune.

Facebook Comments