ALIMENTATIA, CEA MAI BUNA SURSA DE VITAMINE

by Paula Craciun

Organismul uman nu poate funcţiona şi dezvolta normal dacă nu i se asigură necesarul de vitamine. Şi pentru că cea mai sănătoasă sursă de aprovizionare o reprezintă alimentele zilnice, iată câteva sfaturi şi reguli de care trebuie să ţineţi cont.

Cu o singură excepţie – vitamina D, toate celelate vitamine vitale trebuie luate din alimente, care furnizează aceste substanţe în forma lor biologic activă. Cea mai mare concentraţie în vitamina A o au organele animalelor tinere şi peştii oceanici, vitamina B se găseşte în drojdia de bere şi în cereale. Vitamina C se absoarbe bine din măceşe şi din ardeii roşii, iar vitamina D o luaţi din peştii graşi, dar şi din gălbenuşul de ou sau din unt.

Dacă vitamina E există în uleiuri presate la rece, vitamina K e furnizată de lactatele fermentate natural, murăturile conservate în sare, dar şi de leguminoase. Revenind la vitamina D, e recomandat ca 15 minute, în fiecare dimineaţă, să staţi la soare. Vitaminele nu au valoare energetică, însă intervin în toate procesele metabolice care înseamnă, de fapt, viaţa, conformwww.csid.ro.

Consumul săptămânal a peste 30 de alimente naturale integrale reprezintă principiul unei vieţi lungi şi sănătoase. Iată cum puteţi să diversificaţi uşor fiecare masă:

Puneţi cantităţi mici de fructe oleaginoase – alune, nuci, fistic, migdale, într-un vas de sticlă şi le amestecaţi. Luaţi o lingură în fiecare zi.
Introduceţi condimente naturale, altele decât sarea. O linguriţă de cimbru, busuioc, coriandru, oregano vă aduce 4 alimente noi peste un preparat de bază.
La orice salată de legume adăugaţi o lingură de ulei presat la rece. Cel mai indicat e să puneţi câteva picături din cât mai multe uleiuri: de măsline, de floarea-soarelui, de in, de cânepă, de nuci.
Folosiţi dressing-uri naturale. Combinaţi zeama unei lămâi cu ulei presat la rece de mai multe tipuri, cu toate plantele condimentare uscate şi cu boabe de muştar.

Sursa: click.ro

Facebook Comments