Diabetul insipid din punct de vedere endocrin, tot ce trebuie să știi despre această boală rară

by webeditor

Ce este diabetul insipid?

Diabetul insipid este o afecțiune care determină organismul tău să producă prea multă urină. Acest lucru se poate întâmpla atunci când există probleme cu un hormon numit „hormon anti-diuretic”, care ajută la echilibrarea cantității de lichid din organism.
Există 2 tipuri de diabet insipid:
● Diabetul insipid central – La persoanele cu diabet insipid central, organismul nu produce suficient hormon anti-diuretic pentru a menține cantitatea de lichid în echilibru.
● Diabetul insipid nefrogen – La persoanele cu diabet insipid nefrogen, organismul produce suficient hormon anti-diuretic, dar rinichii nu răspund la acesta.
Diabetul insipid nu este același cu diabetul zaharat. Diabetul zaharat este o boală mult mai frecventă pe care majoritatea oamenilor o cunosc pur și simplu drept „diabet”. Unele dintre simptome, cum ar fi urinarea excesivă, sunt comune, dar sunt două afecțiuni complet diferite.

Care sunt simptomele diabetului insipid?                                    

  • Necesitatea de a urina des, uneori la miezul nopții
  • Producerea unor cantități mari de urină
  • Senzație de sete

Există un test pentru diabetul insipid?

Medicul dumneavoastră endocrinolog va suspecta această afecțiune pe baza simptomelor dumneavoastră. Dar, în unele cazuri, va trebui să facă analize. Acestea ar putea include:

  • Un test pentru a măsura cantitatea de urină pe care o produce corpul dumneavoastră. Pentru acest test, denumit și proba setei nu mai beți lichide timp de 2 până la 3 ore. Apoi, medicul înregistrează cantitatea de urină pe care o produceți în următoarele 2 ore și, eventual, mai mult.
  • Teste pentru a măsura anumite substanțe din urină.

În plus, de cele mai multe ori este necesară administrarea unui tip de  medicament utilizat adesea pentru tratarea afecțiunii. Răspunsul corpului dumneavoastră vă va ajuta să descoperiți ce tip de diabet insipid aveți.

Cum se tratează diabetul insipid?

Tratamentul potrivit va depinde de ce fel de diabet insipid aveți. În general, toate tratamentele pentru diabetul insipid funcționează prin reducerea cantității de urină pe care o produce organismul.

Dacă aveți diabet insipid central, urmarea unei diete sărace în sare și proteine ​​vă poate ajuta să vă controlați simptomele. Dacă modificările dietei nu ajută suficient, medicul dumneavoastră endocrinolog vă poate prescrie un medicament numit desmopresină. Puteți lua acest medicament sub formă de spray nazal, pilulă sau administrat sub piele. Acest medicament înlocuiește hormonul anti-diuretic care lipsește din corpul dumneavoastră. Uneori medicul dumneavoastră endocrinolog vă poate prescrie și alte medicamente.

Persoanele care au diabet insipid nefrogen au diferite opțiuni de tratament. În această formă de diabet insipid, rinichii nu răspund de obicei la hormonul anti-diuretic, deoarece sunt deteriorați. Adesea, afectarea rinichilor este cauzată de alte probleme de sănătate sau chiar de medicamente. Dacă este posibil, tratarea celeilalte probleme de sănătate sau sisatrea administrării medicamentelor poate ajuta.

Există semne de avertizare pe care ar trebui să le urmăresc?

Dacă sunteți tratat pentru diabet insipid, consultați imediat medicul dumneavoastră endocrinolog dacă aveți una dintre aceste simptome:

  • Vărsături
  • Greață
  • Dureri de cap
  • Senzație de oboseală

A avea aceste simptome ar putea însemna că aveți nevoie de o doză diferită de medicament pe care îl luați pentru a vă trata diabetul insipid.

Pot face ceva singur pentru a mă simți mai bine?

Da. Unii oameni se simt mai bine dacă mănâncă o dietă săracă în sodiu (principalul ingredient din sare) și proteine. Aceste modificări ale dietei vă vor ajuta să produceți mai puțină urină. Dacă nu sunteți sigur ce să mâncați, discutați cu medicul dumneavoastră endocrinolog.

Un alt sfat util se numește „dublă golire”. Aceasta implică urinarea de mai multe ori pentru a vă goli vezica. După ce ați urinat, așteptați 10 până la 15 minute, apoi urinați din nou pentru a vă goli complet vezica urinară.

Dacă vreau să rămân însărcinată?

Majoritatea femeilor cu diabet insipid pot avea sarcini normale. Rețineți însă că diabetul insipid se poate agrava în timpul sarcinii. Tratamentul cu desmopresina este sigură atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

Informaţii oferite de Dr. Cristina Cînpeanu, medic endocrinolog și specialist în nutriție endocrină, nutriție clinică și comunitară, certificată în: puncție-biopsie tiroidiană ecoghidată, evacuare chist tiroidian sub ghidaj ecografic, elastografie tiroidiană, ecografie endocrină, densitometrie osoasă, scintigrafie, RMN, CT endocrine, terapia infertilității, managementul obezității, tulburările de dinamică sexuală și ovarul polichistic. Pentru mai multe informații puteți vizită blogul endocrin disponibil pe https://endocris.ro

Facebook Comments