3 sisteme de operare Linux potrivite pentru servere dedicate

by webeditor

Desi Windows este unul dintre cele mai utilizate sisteme de operare, un plan pentru servere dedicate bazat pe Linux poate prezenta un nivel de flexibilitate mai mare si te ajuta sa obtii acces la o serie suplimentara de avantaje. Pe langa controlul ce iti este pus la dispozitie, programatorii cu experienta si specialistii IT vor personaliza interfata intr-un mod mai usor, ajutandu-te sa indeplinesti toate nevoile companiei tale.

Un alt avantaj consta in faptul ca modificarile efectuate vor avea loc fara sa fie nevoie de un restart. Astfel, vei putea configura orice aspect intr-un timp mai scurt. Linux este un cod sursa gratuit si nu dispune de o versiune unica, dar poti instala urmatoarele distributii pentru a te putea bucura de cat mai multe beneficii!

  1. Red Hat Enterprise Linux

Aceasta distributie Linux pe servere dedicate a fost lansata in anul 2003, inlocuind sistemul Red Hat Linux din 1995. Ultima versiune se bazeaza pe Fedora 28 si pe kernelul 4.18, ceea ce ofera intreprinderilor mari servicii de Cloud avansate, cu suport tehnic dedicat, cicluri de actualizare stabile si un nivel ridicat de securitate. Utilizatorii au acces la o gama larga de aplicatii de tip open-source, astfel incat website-ul poate fi optimizat exact asa cum iti doresti. Spre exemplu, poti utiliza WordPress, CGI sau WYSIWYG.

De asemenea, este acceptat limbajul PHP si cel HTML, fiind astfel mai simplu sa creezi un sistem propriu sau o solutie e-commerce. Ca alternativa la Red Hat Enterprise Linux a fost creat CentOS, care pastreaza multe caracteristici asemanatoare. Desi nu ofera exact aceleasi instrumente, aceasta solutie este destinata firmelor care pun mai mult accent pe partea de securitate si fiabilitate, decat pe optiunile de customizare.

  1. Ubuntu

Ubuntu este un sistem de operare destinat utilizarii gratuite pe servere dedicate, astfel ca nu se  percepe nici un fel de taxa suplimentara nici macar pentru editia Enterprise. Te poti gandi la acesta precum la o alternativa libera la Windows si solutiile Office, deoarece contine aplicatii asemanatoare si poate fi usor de utilizat. Ubuntu este oferit cu asistenta comerciala completa din partea Canonical si sute de alte firme din jurul lumii, interfata acestuia fiind bazata pe practicalitate. Desktopul este aproape gol, iar taskbar-ul nu mai este in partea de jos a ecranului. In schimb, acesta se afla in partea de sus si afiseaza timpul, data si alte informatii de baza.

  1. Debian

Debian nu este destinat utilizatorilor incepatori in domeniul tehnic, fiind necesare cunostinte avansate inca din momentul instalarii in planul pentru servere dedicate. Cu toate acestea, sistemul poate fi adaptat la toate cerintele unei companii. Fiecare versiune noua prezinta caracteristici suplimentare de securitate, fiind rezolvate erorile de sistem si bugurile aparute pe parcurs. Debian este destinat programatorilor cu experienta, care isi doresc sa profite la maximum de partea de configurare si sa-si creeze un sistem eficient.

Cum sa alegi sistemul Linux potrivit?

Multe sisteme de operare de pe servere dedicate inca functioneaza la fel de eficient precum in momentul in care au fost concepute. Drept urmare, poti face aceasta alegere in functie de preferintele personale. Pentru unele sisteme pot fi necesare cunostinte tehnice de baza, dar interfata Linux este usor de gestionat si iti permite sa-ti creezi un website dupa bunul plac.

Facebook Comments