S-a stins din viaţă antrenorul emerit de baschet, Imre Davidhazy

by Sorin Haut

Sportul arădean pierde unul dintre cei mai valoroși profesori şi antrenori de baschet. Imre Istvan Davidhazy a încetat aseară din viață, la vârsta de 74 de ani. Născut la Budapesta, pe 17 mai 1945, nea’ Imi s-a mutat apoi la Arad și a fost elev al Liceului numărul 3, actualul Colegiu Csiky Gergely. A devenit profesor de educație fizică și sport, cu specializarea antrenor de baschet. În perioada 1969-2012 a fost antrenor la Școala Sportivă Arad (CSŞ Gloria) și șef de catedră baschet, perioadă în care a participat la nenumărate turnee cu echipele de fete și băieți, luând de patru ori titlul național. În 1992 a devenit antrenor al echipei naționale a României de baschet feminin, alături de Dinescu și Moraru, iar din 1999 până în 2000 antrenor al echipei naționale de juniori a României.

În cariera sa a fost „principal” pe banca echipei ICIM Arad, dar şi la masculin, la West Petrom Arad, echipe cu care a cunoscut, de asemenea, succesul. Pe parcursul carierei de antrenor, Imre Davidhazy a crescut și a promovat o serie de jucători și jucătoare care au evoluat pentru reprezentativele naţionale, precum: Mihai Sinevici, Karoly Szabo, Milenco Manzat, Bianca Drăguş Urban, Monica Brosovszky Boriga, Diana Ciupe sau surorile Laura şi Anca Nițulescu. A avut rezultate internaționale marcante cu echipele din Arad.

În 2019, antrenorul emerit Imre Davidhazy a primit Titlul de Excelență în domeniul „Sport” din partea municipalității, pentru merite deosebite și pentru contribuția deosebită a acestuia la dezvoltarea municipiului Arad. Clubul FCC Baschet Arad și-a exprimat regretul şi tristeţea pentru trecerea în nefiinţă a fostului antrenor al clubului și transmite sincere condoleanţe familiei îndurerate.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Facebook Comments