„ANOTIMPURILE” LUI VIVALDI ESTE ULTIMUL CONCERT SIMFONIC AL LUNII APRILIE

by webeditor

„Vitalitatea muzicii vivaldiene și ceaikovschiene, asigură prezența noastră sonoră în programul de concert. Vivaldi prin „Anotimpurile”, aduce o contribuție și în istoria muzicii programatice, în timp ce Ceaikovski în Simfonia a V-a, dezbate problematica destinului, frământarea umană, iar în final, sensurile unei victorii certe a omului împotriva sorții neîmblânzite.” a declarat Alin Văcean, directorul General al Filarmonicii de Stat Arad

O confruntare între armonie (raţiune) şi invenţie (imaginaţie) sau cu alte cuvinte  problema libertăţii creatoare pusă la încercare de regulile de compoziţie a dat naştere în secolul al XVIII-lea  unei capodopere care a  cucerit lumea. Aceasta a fost ideea care a stat la baza Anotimpurilor, celebrele concerte pentru vioară semnate de Antonio Vivaldi, expuse cu regularitate  în programele universale dedicate iubitorilor  de muzica clasica.

Seara de 24 aprilie 2014, readuce în ambianţa sălii  Filarmonicii, odată cu simfonicul de la ora 19.00,  muzica sublimă a celor patru concerte pentru vioară,  asociate  în partea secundă a programului cu Simfonia a V-a de Piotr Ilici Ceaikovski. Adevărată piatră de încercare pentru ansamblurile simfonice de pretutindeni, această extraordinară  capodoperă a sfârşitului de secol XIX impresionează prin senzaţionala construcţie muzical filosofică dar şi prin metamorfozările în planul substanţei muzicale, al culorilor şi luminozitatii  şi al paletei emoţionale.

Se reîntâlnesc pe podiumul de concert, în acest ultim concert de aprilie, dirijorul Cristian Neagu şi solistul Florin Croitoru, unul dintre cei mai premiaţi violonişti români ai generaţiei mature.

Joi 24 aprilie 2014 ora 19.00

Concert simfonic

Dirijor Cristian George Neagu

Solist Florin  Croitoru

Program

Antonio Vivaldi  Anotimpurile

Piotr Ilici Ceaikovski  Simfonia a V-a în mi minor op.64

Facebook Comments