23 februarie – Ziua hidrografului militar

by Dana B.

În fiecare an, la data de 23 februarie, este marcată Ziua hidrografului militar.

Serviciul hidrografic permanent s-a înființat, în țara noastră, după Primul Război Mondial, cu scopul de a desfășura acțiuni complexe, pentru asigurarea navigației în Marea Neagră. Astfel, prin Decizia Ministerială a ministrului de Război nr. 126 din 23 februarie 1926, s-a înființat un serviciu special de hidrografie, geofizică și astronomie pe lângă Divizia de Mare, se arată în ”Calendarul Tradițiilor Militare” (2010), primul șef al Serviciului Hidrografic Maritim fiind numit căpitanul Alexandru Stoianovici. Primul sediu al serviciului a fost în clădirea Școlii Navale din Constanța, în prezent sediu al Muzeului Marinei Române.

Până în anul 1940, Serviciul Hidrografic Maritim a desfășurat acțiuni specifice, iar între 1940 și 1945, a asigurat acțiunile de luptă ale Marinei Militare, din punct de vedere hidrografic și hidrometeorologic. După cel de-al Doilea Război Mondial, și-a redus activitatea, dar în următorii 10 ani, mai exact până în 1954, prin grija acestui Serviciu, au fost tipărite 20 de hărți, pentru asigurarea navigației în partea de vest a Mării Negre.

În 1955, Serviciul Hidrografic Maritim a fost reorganizat, acesta devenind, prin Hotărârea 2444 a Consiliului de Miniștri al RPR, emisă la 11 noiembrie 1955, Direcție Hidrografică Maritimă (DHM). Aceasta a executat, în perioada 1955-1990, o mare diversitate de acțiuni în folosul navelor românești militare și civile.

După anul 1990, instituția, reorganizată, a editat, printre altele, 37 de hărți de navigație naționale, în 2002 a realizat prima Hartă Electronică de Navigație (ENC) din România, iar în perioada 2002-2003 a realizat Sistemul Meteorologic Integrat Național al Forțelor Navale (SIMIN — FN), se arată pe site-ul oficial al instituției, www.dhmfn.ro.

Activitatea Direcției Hidrografice Maritime a fost stabilită și reglementată prin Legea nr. 395 din 2004, privind activitatea hidrografică maritimă, instituția dobândind statutul de autoritate națională în acest domeniu. Din ianuarie 2007, DHM a devenit reprezentanta Guvernului României, în calitate de stat membru al Organizației Hidrografice Internaționale (OHI), iar din 2008, este acreditată ca instituție ce desfășoară activități de cercetare științifică, fiind implicată în proiecte cu finanțare națională și europeană, se arată pe site-ul menționat anterior.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments