Ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret

by Cristian Dobre

Ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret este marcată în fiecare an la data de 20 martie.

Evenimentul este iniţiativa din 2001 a Asociaţiei Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi Tineret – ASSITEJ („Association Internationale du Théatre pour L’Enfence et la Jeunesse”), organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1965, potrivit www.assitej-international.org.

Prin intermediul acestei zile, centrele naţionale, membrii individuali, companiile, organizaţiile artistice, mediul universitar, învăţătorii, artiştii profesionişti şi alte persoane interesate de teatru sunt încurajate să determine publicul tânăr să folosească această zi ca un instrument pentru exercitarea dreptului la teatru şi arte, în general, al copiilor şi tinerilor. În fiecare an, centrele şi reţelele ASSITEJ din întreaga lume oferă activităţi variate, de la conferinţe, spectacole, ateliere şi evenimente media speciale conectate la #takeachildtothetheatre.

Mesajul general al acestei zile – „Să ducem, astăzi, un copil la teatru!” – urmăreşte educarea celor mici prin teatru, prin poveştile puse în scenă şi prin diversele personaje interpretate, oferind, totodată, prilejul unor întâlniri aparte între artişti şi public. Urmărirea unui spectacol de teatru reprezintă o metodă eficientă de a stimula încrederea, stima de sine a copiilor, creativitatea şi imaginaţia, de a combate timiditatea şi tracul. Piesele puse în scenă nu fac decât să îmbogăţească din plin cunoştinţele generale ale copiilor. Ei pătrund în noi universuri, cunosc personaje istorice, opere clasice care trebuie ştiute de orice copil şi află o serie de lucruri interesante şi despre autorii lor. Implicarea copiilor în piesele de teatru, pornind de la regie, joc, scenariu, le va furniza acestora mai multe cunoştinţe despre lume, pentru a o înţelege, realizându-se, astfel, şi o extindere a experienţei de viaţă.

În contextul actual al pandemiei cu coronavirus, potrivit www.assitej-international.org, preşedintele ASSITEJ, Yvette Hardie, a declarat că „trebuie să încercăm să găsim în noi o picătură de creativitate!” „În loc să ducem un copil la teatru, putem citi o piesă cu voce tare, să interpretăm scene acasă, să creăm oportunităţi de joc imaginativ cu orice este la îndemână şi acolo unde putem folosi sau adăuga resurse vaste online vaste şi tot mai mari de teatru şi experienţe artistice, să facem acest lucru. Acestea pot include povestirea limbii materne şi citirea cărţilor, videoclipuri cu diverse, cu filme animate, ateliere de arte creative cu resurse de zi cu zi etc., şi ASSITEJ va crea o resursă online a acestora, aşa cum apelăm la toţi membrii noştri să contribuie la acest lucru”, a afirmat la 17 martie 2020 Yvette Hardie.

ASSITEJ este singura asociaţie de acest fel care a reuşit să conecteze mii de teatre, de producători de teatru, artişti, educatori, dar şi factorii de decizie ai teatrului pentru copii din întreaga lume. ASSITEJ este dedicat drepturilor artistice, culturale şi educaţionale ale copiilor şi tinerilor din întreaga lume, pe care le susţine în numele tuturor copiilor, indiferent de naţionalitate, identitate culturală, aptitudini, gen, orientare sexuală, etnie sau religie. Printre obiectivele asociaţiei se află: atragerea atenţiei publicului asupra artei pentru copii şi tineret prin evenimente speciale, repetiţii în aer liber, lecturi, expoziţii, articole în ziare şi reviste; stimularea schimbului de experienţă în acest domeniu între diverse ţări şi regiuni ale lumii, pentru a încuraja şi revitaliza dezvoltarea teatrului. Membrii organizaţiei sunt centrele naţionale, reţelele profesionale şi persoanele din aproximativ 100 de ţări din întreaga lume.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments